Jump to content

Personalitatea - garantul performantei la locul de munca.


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Putem afirma cu incredere ca jobul spre care ne orientam trebuie ales pe baza ariilor noastre de interes, adica in functie de lucrurile pe care noi le consideram motivante si care ne aduc satisfactii.

 

Mai departe, la locul de munca vom avea performante in masura in care obiectivul jobului respectiv se pliaza pe valorile si trasaturile noastre specifice de personalitate.

 

 

Fiecare activitate impune anumite trasaturi de personalitate din partea celui care o desfasoara, astfel incat randamentul sa fie maxim. De exemplu, o persoana nu va putea avea rezultate bune pe o perioada indelungata intr-o pozitie de Customer Service fara sa fie sustinut de caracteristici precum sociabilitate, deschidere catre interactiunea cu oamenii, usurinta in comunicare, orientare catre rezolvarea de probleme. O pozitie in cercetarea stiintifica sau IT nu solicita in aceeasi masura capacitatea de a interactiona cu usurinta sau abilitatea de lucru in echipa.

 

 

In acest mod, trasaturile de personalitate si ariile noastre de interes ne pot dicta orientarea in cariera, intr-o prima faza si, ulterior, performanta la locul de munca, daca specificul jobului este compatibil cu valorile structura personalitatii noastre.

De cate ori auzim ca o anumita persoana doreste sa aiba contact direct cu oameni, si sa cunoasca persoane noi, ne gandim ca este foarte sociabila, stabileste cu usurinta relatii, comunica fara dificultati si ca ar fi motivata de un job in care interactiunea umana este frecventa (HR-recrutare/consultanta/training, Public Relations, Relatii cu clientii sau vanzari).

 

 

Insa, pe langa aceste trasaturi, pentru fiecare domeniu enumerat sunt necesare o serie de alte caracteristici specifice, iar performanta pe aceste arii este conditionata de prezenta/predominanta lor si de interesul manifestat fata de acel domeniu.

 

 

Imagineaza-ti ca trebuie sa lucrezi pe o pozitie care nu iti place foarte mult si gandeste-te care va fi nivelul de satisfactie legat de perspectivele dezvoltarii tale profesionale. Vei fi silit sa inveti lucruri care nu te intereseaza, iar satisfactia reusitelor prin proiectele pe care le vei finaliza iti va fi mult diminuata. In acest context, pentru ca nu te motiveaza activitatea profesionala cotidiana, nici performantele la locul de munca nu pot fi notabile.

 

 

Stagnarea in plan profesional va conduce, cu certitudine, la aparitia sentimentelor de frustrare si la o stare de continua demotivare.

De aceea este esential sa alegem cu grija directia de cariera pe care dorim sa mergem si sa ne orientam eforturile catre aceasta, iar celelalte criterii de alegere a unui job, precum salariul oferit si renumele angajatorului, sa le subsumam pe cat posibil preocuparilor noastre sincere, urmand astfel directia data de structura personalitatii noastre.

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.ejobs.ro/cariera/sectiune-stdent/articol-TipsTricks/page-Personalitatea-garantul-performantei-la-locul-de-munca

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.