Jump to content

Motocicletele reintră în era turbo - cel puțin în Japonia


Lowley
 Share

Recommended Posts

Motocicletele reintră în era turbo - cel puțin în Japonia.

motocicletele-reintraf-a-n-era-turbo-cel

 

Constrângerile legate în principal de spațiu și de răcire au făcut ca motocicletele turbo să nu devină un lucru obișnuit. Japonezii mai încearcă o dată... și Dumnezeu să-i binecuvânteze pentru asta. La Salonul Auto (uhm... și moto, deci) de la Tokyo (care s-a desfășurat aproape în paralel cu cel din Los Angeles), Kawasaki a prezentat un motor de motocicletă cu patru cilindri supraalimentat însă nu a furnizat și foarte multe informații legate de el. Pentru că nu puteau să-l pună pe tarabă fără să spună chiar nimic, au precizat că palele turbinei sunt construite de ei și sunt concepute pentru a rezista la căldura și vibrațiile generate de un motor de motocicletă.

Pe de altă parte, Suzuki a venit cu o motocicletă concept căreia i-au spus Recursion și care arată așa.

Propulsia este asigurată de un motor cu doi cilindri de 588 cmc dotat cu turbosuflantă și intercooler. Cifrele motorului sunt aproape perfect simetrice, dezvoltând puțin sub 100 de cai putere și fix 100 Nm, în condițiile în care golită de fluide, motocicleta cântărește 174 kg. Însă dacă motoarele turbo de ultimă generație din mașini ne-au învățat ceva, atunci asta este că nu atât puterea în sine contează, ci felul în care este livrată. Iar una dintre problemele motocicletelor (în special a celor cu motor mic) era cuplul slab la turații joase.
Japonezii nu sunt la prima încercare în direcția asta, însă tehnologia pare să fi evoluat între timp și există toate șansele ca motocicletele turbo să nu mai fie excepțiile pe viitor. Recursion arată ca o motocicletă corect gândită și fără probleme de ergonomie - ba chiar arată de parcă le-a mai rămas ceva spațiu cu care n-au avut ce să facă, deci singura problemă care pare că ar mai putea să stea în calea răspândirii motocicletelor turbo este o eventuală reticență a oamenilor.

 

Sursa - http://www.topgear.ro/masini/moto/motocicletele-intra-si-ele-in-era-turbo-cel-putin-in-japonia-6827.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.