Jump to content

FROG ZEW

Donator
  • Posts

    1542
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Posts posted by FROG ZEW

  1. lucian-romascanu-FB1A3115-640x400-1.jpg?fit=640%2C400&ssl=1

     

    Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a discutat cu ministrul Educației, Ligia Deca, despre cum ar trebui să crească interesul elevilor pentru cultură: ” Am vorbit cu doamna Ligia Deca şi am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut”, a spus ministrul Culturii într-o conferință de presă organizată luni la prefectura Iași.

     

    Ministrul Culturii a spus că a discutat cu Ligia Deca și i-a sugerat ca elevii să meargă obligatoriu la muzee sau la teatru și apoi să scrie un eseu despre vizită, pentru a crește interesul elevilor pentru cultură. Lucian Romașcanu a făcut aceste declarații, la Iași.

     

    „Am vorbit cu doamna Ligia Deca şi am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut, astfel încât să le creştem obiceiul de a face acest lucru. Acum este recomandat, foarte puţină lume se întâmplă să meargă pe la instituţii de cultură şi lucrurile nu pot merge bine în felul ăsta”, a spus Lucian Romașcanu.

     

    Întrebat dacă are o strategie cu ministerul Educației astfel încât elevii să nu mai asculte manele la școală, iar orele de muzică să se țină și să nu fie înlocuite cu alte materii, precum matematica, ministrul a spus că “ducem lipsă de modele și că trebuie să promovăm valori”: „Nu sunt pentru manele, şi o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea şi cam cu cine te învecinezi când asculţi manele. Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele.

     

    „A fost un sondaj în Bucureşti, acum câţiva ani de zile, şi 51% din copii au spus că şi-ar dori să fie, şi nu dau nume, dar un mare proprietar de club, de fotbal şi de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiţi, medicii încep să fie deja bine plătiţi, să poţi să arăţi într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viaţă poate veni şi altfel decât repede”, a spus Lucian Romaşcanu.

     

    Întrebat ce măsuri ar trebui să se ia în acest sens, Lucian Romașcanu a răspuns: “Să promovăm valori”.

     

    De precizat, programa școlară stabileşte materia pe care o parcurg profesorii la ore în concordanță cu prevederile din planul-cadru de învățământ.

    Legea Educației prevede la articolul 66, alineatul 3: “Pentru fiecare disciplină și domeniu de studiu, programa școlară acoperă 75% din orele de predare și evaluare, lăsând la dispoziția cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcție de caracteristicile elevilor și de strategia școlii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învățare remedială, pentru consolidarea cunoștințelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare, conform unor planuri individuale de învățare elaborate pentru fiecare elev”.

     

    Sursa

  2. Cuza-Fotografiat-de-Carol-Popp-Szatmari-Muzeul-Unirii-din-Iasi.jpg?fit=820%2C615&ssl=1

     

    Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, când este marcat un eveniment major din istoria ţării noastre reprezentând primul pas făcut spre înfăptuirea statului naţional unitar român, scrie Agerpres. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor.

    În urma Congresului de la Paris, ce s-a desfăşurat în perioada 13/25 februarie-18/30 martie 1856, protectoratul rusesc asupra Principatelor a luat sfârşit. În ultima zi a Conferinţei, a fost semnat tratatul ce prevedea ca în Principatele Române, locul protectoratului să fie luat de garanţia colectivă a Marilor Puteri europene (Franţa, Marea Britanie, Austria, Rusia, Prusia, Imperiul Otoman şi Regatul Sardiniei), cu menţinerea suzeranităţii otomane. Totodată, Poarta se obliga să respecte administraţia independentă şi naţională a Principatelor, precum şi deplina libertate a cultului, a legislaţiei, a comerţului şi navigaţiei. S-a hotărât, totodată, convocarea de Adunări (divanuri) ad-hoc, care să se pronunţe asupra organizării viitoare a celor două ţări.

     

    Adunările ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească au votat, la 7/19 octombrie 1857 şi, respectiv, la 8/20 octombrie 1857, două rezoluţii în care cereau: autonomia şi neutralitatea celor două Principate şi unirea lor într-un singur stat cu numele de România; prinţ străin, ereditar, ales dintr-o dinastie domnitoare a Europei; neutralitatea şi inviolabilitatea noului stat; guvern reprezentativ şi constituţional, Adunarea obştească cu putere legislativă, garantarea colectivă a celor şapte puteri.

    Prin Convenţia de la Paris semnată cu prilejul lucrărilor Conferinţei Puterilor garante (10/22 mai-7/19 aug. 1858), privind organizarea Principatelor Române, s-a stabilit viitorul statut politic, social şi administrativ al celor două ţări române. Acestea se aflau în continuare sub suzeranitatea Porţii şi a “garanţiei colective” a marilor puteri dar urmau “să se administreze liber şi în afara oricărei ingerinţe a Înaltei Porţi” purtând denumirea “Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei”, separaţia administrativ-politică fiind menţinută mai departe. Fiecare principat urma să fie condus de câte un domn şi miniştrii săi. Puterea legislativă urma să fie exercitată colectiv de domn, Adunarea electivă din ţara respectivă şi Comisia Centrală nou instituită, comună Principatelor. Domnul urma să fie ales în fiecare ţară “pe viaţă”. Armatele puteau fi reunite în tabere comune sub comanda alternativă a domnilor sau a reprezentanţilor lor. În ansamblu, Convenţia de la Paris, deşi nu acorda Unirea, îi apropia pe români de momentul unificării celor două principate, se arată în lucrarea “Istoria românilor, Constituirea României moderne” (volumul VII, tom I, Editura Enciclopedică, 2003).

     

    În Moldova, lucrările Adunării Elective au fost deschise la 28 decembrie 1858/9 ianuarie 1859, fiind validate mandatele a 55 de deputaţi. În seara zilei de 3/15 ianuarie 1859, după mai multe ore de dezbateri, a fost propusă candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost acceptată în unanimitate de deputaţii prezenţi. Adunarea Electivă s-a întrunit la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza fiind votat în unanimitate de cei 48 de deputaţi prezenţi. După alegerea sa, domnul Moldovei a rostit în faţa Adunării următorul jurământ: “Jur în faţa ţărei mele că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei, că voi fi credincios constituţiei în textul şi spiritul ei, că în toată domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, uitând toată prigonirea şi toată ura, iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit şi pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române”, potrivit lucrării “Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).

    În Ţara Românească, alegerile pentru Adunarea Electivă s-au desfăşurat între 8/20 şi 12/24 ianuarie 1859, deputaţii conservatori obţinând 46 dintre cele 72 de mandate. La 22 ianuarie/3 februarie 1859, lucrările Adunării Elective s-au deschis într-o atmosferă incendiară. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei naţionale s-au reunit la hotelul “Concordia” din Bucureşti unde atât deputaţii majorităţii conservatoare, cât şi cei ai Partidei naţionale căutau o soluţie. În cele din urmă, la propunerea lui Dimitrie Gr. Ghica, a fost adoptată soluţia dublei alegeri. Lucrările au fost reluate în dimineaţa zilei de 24 ianuarie/5 februarie 1859, la ora 11.00. În numele Partidei naţionale, avocatul Vasile Boerescu a cerut o şedinţă secretă, în cadrul căreia a pledat în favoarea principiului Unirii şi, subliniind legalitatea actului, în conformitate cu “spiritul Convenţiei”, a propus alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi ca domn al Ţării Româneşti. Reveniţi în sala de şedinţe, cei 64 de deputaţi, prin votul lor, l-au consacrat pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti. S-a realizat astfel unirea de fapt a celor două Principate. Prin acest act politic al dublei alegeri, fără a se încălca formal prevederile Convenţiei de la Paris, naţiunea română a obţinut o victorie importantă în realizarea statului modern român.

     

    O delegaţie a Adunării Elective a Moldovei, condusă de Costache Negri, şi o delegaţie a Adunării Ţării Româneşti, în frunte cu Ion I. Filipescu, reunite apoi într-una singură, condusă de Costache Negri, a sosit, în februarie 1859, la Istanbul, pentru a obţine de la Poartă acordarea învestiturii pentru domnitor. În toată această perioadă, din februarie şi până în iulie, în vederea obţinerii recunoaşterii dublei alegeri a lui Al. I. Cuza de către guvernele statelor europene, au avut loc o serie de misiuni diplomatice la: Paris, Londra, Torino – Vasile Alecsandri; Berlin, Viena – Ludovic Steege; Berlin, Paris – Ştefan Golescu; Sankt Petersburg – principele Obolenski. (“Istoria României în date”, Editura Enciclopedică, 2003).

    Alexandru Ioan Cuza a sosit la Bucureşti, la 8/20 februarie, unde a fost primit cu mult entuziasm. După jurământul din Adunarea electivă a Ţării Româneşti, Alexandru Ioan Cuza, acum domn al Moldovei şi Ţării Româneşti, a emis o proclamaţie către poporul român.

     

    La 1/13 aprilie 1859, în cadrul Conferinţei de la Paris a Puterilor garante (26 mart./7 apr.-25 aug./6 sept.), alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite a fost recunoscută de jure. Austria a recunoscut de facto, la 2/14 mai 1859, dubla alegere, printr-o notă scrisă, fiind reluate cu acest prilej legăturile cu cele două guverne româneşti, de la Iaşi şi de la Bucureşti. La rândul său, Poarta a emis, la 22 noiembrie/4 decembrie 1861, “Firmanul de organizare administrativă a Moldovei şi Valahiei”, prin care se admitea unirea administrativă şi politică a Principatelor, fapt care presupunea o serie de măsuri importante, între care: reunirea ministerelor de la Iaşi şi Bucureşti într-un singur guvern şi a Adunărilor elective într-una singură; suspendarea activităţii Comisiei Centrale de la Focşani; instituirea în fiecare principat a câte unui consiliul provincial, ce urma să fie consultat asupra tuturor legilor şi regulamentelor de interes local, potrivit sursei amintite mai sus.

     

    Primul guvern unitar al României a fost format la 22 ianuarie/3 februarie 1862, în fruntea acestuia fiind numit Barbu Catargiu. A urmat deschiderea, la Bucureşti, la 24 ianuarie/5 februarie 1862, a primului Parlament al României.

     

    Sursa

  3. pexels-ivan-samkov-5676744-scaled-e1637659792531.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    Parlamentul European (PE) oferă trei premii de până la 7.500 de euro tinerilor cu domiciliul în Uniunea Europeană, pentru proiecte europene despre comunitate și care promovează cooperarea și valorile democratice, potrivit unui anunț de pe europarl.europa.eu. Sunt vizați tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, conform anunțului – detalii mai jos.

     

    Concursul a fost lansat pe 12 ianuarie. Pe 2 februarie este data-limită de trimitere a proiectelor, pe platforma dedicată concursului (aici). În martie 2023 se vor anunța câștigătorii pe țară, iar în aprilie va avea loc premierea, la Aachen, în Germania, anunță PE.

     

    “Înainte de a-ți depune candidatura, asigură-te că ai citit versiunea integrală a regulilor privind Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni. Proiectele care nu îndeplinesc criteriile identificate în norme nu vor fi luate în considerare pentru evaluare. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

    1. Trebuie să fi dat rezultate în următoarele domenii:

     

    promovarea cooperării și a înțelegerii atât în întreaga Europă, cât și la nivel internațional, pe baza valorilor democratice (cum ar fi, de pildă, respectarea demnității umane, libertatea, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului);

     

    promovarea unui sentiment comun al identității europene și al integrării europene;

    încurajarea altor tineri din Europa să se implice în democrația noastră;

     

    oferirea unor exemple concrete de europeni care trăiesc împreună ca o singură comunitate.

     

    2. Proiectele trebuie să fi fost depuse de un tânăr rezident/o tânără rezidentă într-una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani la data depunerii cererii“, mai scrie în anunțul Parlamentului European.

    Care sunt criteriile de evaluare și procedura de selecție:

     

    “Proiectele vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

     

    cât de bine au fost atinse obiectivele premiului;

    creativitatea și originalitatea proiectului, inclusiv inițiativele inovatoare;

    se va acorda prioritate proiectelor cu dimensiune transnațională (care implică tineri din mai multe țări ale Uniunii).

     

    (…) Selecția se face în două etape. În primul rând, juriul național din fiecare țară a Uniunii decide care este cel mai bun proiect național. Ulterior, dintre cele 27 de proiecte naționale câștigătoare, juriul european decide cele trei proiecte europene câștigătoare.

     

    Juriul național din fiecare stat membru este format din doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al sectorului tineretului și este selectat anual. Pentru mai multe informații despre procedura națională de selecție din țara ta, te invităm să consulți Biroul de legătură al Parlamentului European din țara ta.

    Juriul european care selectează cei trei laureați europeni este format din:

    Președintele Parlamentului European;

     

    doi deputați în Parlamentul European;

     

    trei reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen;

    doi reprezentanți ai sectorului tineretului (inclusiv foști laureați ai premiului)”, mai scrie în anunțul despre concurs.

     

    Câștigătorii vor face și o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles sau de la Strasbourg

     

    Cele trei proiecte europene câștigătoare primesc următoarele premii: premiul întâi este în valoare de 7 500 EUR, premiul al doilea este de 5 000 EUR, iar premiul al treilea este de 2 500 EUR, potrivit anunțului.

     

    Reprezentanți ai fiecărui proiect național câștigător sunt invitați la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Premiul include și o invitație oferită celor trei laureați de a vizita Parlamentul European (de la Bruxelles sau de la Strasbourg), conform sursei citate.

     

    Sursa

  4. Daniel-Funeriu-la-UVT.jpg?fit=814%2C555&ssl=1

     

    „Toate competențele „soft” se pot învăța, se pot preda și atunci când faci materiile fundamentale, dar materiile fundamentale nu pot fi predate când le predai copiilor soft skills”, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, într-un interviu pentru platforma studențească Media Hub UVT, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

     

    Funeriu spune că „este urgentă revenirea la fundamental în școli” și explică de ce vede ca pe o „capcană pedagogistă” abordarea conform căreia „nu mai trebuie să dăm informații, pentru că și le pot găsi pe internet și că trebuie să le dăm competențe”.

     

    Redăm opinia lui Daniel Funeriu:

     

    „Este urgentă revenirea la fundamental în școli. Numărul de ore pe care un copil le petrece în școală e limitat și întrebarea este ce-i oferi copilului în acele ore? Și veți vedea tot felul de ciudați, mai ales prin Parlament, care vă spun „trebuie educație verde”. Mi se pare că Iohannis a dat acum că se face educație pentru mediu. Vin alții – „educație sexuală, că nu știu ce”, sau vin alții – „educație financiară”… Păi, frate, le faci pe toate astea, dar matematică când faci? Fizică când faci? Istorie, chimie, română, gramatică? Pentru că, vedeți dumneavoastră, toate acestea se numesc soft skills. O vă spună toți marii pedagogi ai nației, „domne, sunt importante aceste soft skills pentru că mergi pe piața muncii, tre să fii generalist să poți să sari de la una la alta”… Da, numai că, vedeți dumneavoastră, toate aceste soft skills se pot învăța, se pot preda și atunci când faci materiile fundamentale, dar materiile fundamentale nu pot fi predate când le predai copiilor soft skills. Eu cred că transferând din timpul copilului petrecut la școală, din orele de la științe fundamentale, matematică, fizică, chimie, umanioare, istorie, geografie și arte, transferând spre astfel de soft skills-uri, de fapt creăm generații întregi de copii care sunt formați intelectual pe o bază foarte fragilă.

    Franța este un foarte bun exemplu. Vă dați seama, a scos matematica din liceu! Matematica nu mai este obligatorie în liceu. (n.red. în anul 2023 fiind programată reintroducerea Matematicaii la toate clasele). Franța este o țară care și-a demolat propriul sistem educațional, care era fantastic în anii 80, făcând tot felul de inovații de genul ăsta. Vă invit să citiți rapoartele testelor PISA din 2018 unde țările care au performat cel mai bine sunt țările care niciodată nu s-au dezis de fundamental.

    Era un tânăr care spunea la un moment dat „domnule, școala ne învață chestii de la 1.900 păi, să știți că teorema lui Pitagora nu s-a schimbat din 1.900 încoace. Sigur, sunt chestii care merg în pas cu vremea, trebuie updatate, trebuie tot timpul schimbate lucrurile, dar adevărurile științifice, adevărurile filozofice sunt chestiuni imuabile.

     

    Trebuie tratate diferit pentru că mintea copiilor de azi e diferită de mintea copiilor din trecut, posibilitățile pe care le au oamenii astăzi sunt diferite, dar nu trebuie să cădem în capcana pedagogistă că nu mai trebuie să dăm informații, pentru că și le pot găsi pe internet și că trebuie să le dăm competențe. (…) Hai să fim înțeleși, competențe fără cunoștințe nu există. Nu poți să creezi o competență, dacă n-ai cunoștințe.

     

    Și o mare parte din tinerețe, din adolescență, cred că creierul este formatat astfel încât să acumuleze cunoștințe, după care, sigur, de la o anumită vârstă pot să începi, pe baza cunoștințelor pe care le ai, să-ți formezi anumite competențe. Vorbim de gândire critică. Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar vă imaginați un copil de clasa a III-a, spunând doamna, dar de ce 6 x 6 = 36? Sigur, gândirea critică este esențială, dar îi invit pe apostolii gândirii critice să-și formeze înainte de toate gândirea. Sigur că lucrurile trebuie predate diferit – nici eu nu știu exact cum trebuie făcut, pentru că lucrurile se schimbă foarte repede, însă nu cred că trebuie să renunțăm la transferul de cunoștințe.

     

    Chiar învățatul pe de rost. Nu sunt un apologet al învățatul lui pe de rost, dar n-am cunoscut niciun chimist care n-a învățat pe de rost tabelul lui Mendeleev. Și nu cred că există un singur om pe lumea asta, fie el și un laureat nobel de chimie care copil fiind, s-a trezit spunând, „genial, mă duc să învăț pe de rost tabelul lui Mendeleev”! Nu! A învățat, probabil, de forță că l-a forțat careva la școală să învețe tabelul lui Mendeleev. Deci de-aia eu tot spun să revenim la fundamental, pentru că prea o luăm undeva pe un teren, era să zic pe arătură, dar e un teren foarte nearat și foarte periculos. (…)

    Deci în educație sunt pentru o revenire la fundamental. În științele exacte, umanioare, arte trebuie să inovăm. Sunt un cercetător, cred că trebuie să inovăm în toate domeniile, dar să păstrăm măsura lucrurilor”.

     

    Sursa

  5. Mircea-Miclea-Foto-INQUAM-Photos-Octav-Ganea.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    Proiectele legilor educației lansate de Ministerul Educației în vara acestui an “au ieșit prost”, iar asta deoarece proiectul prezidențial din spatele lor, România Educată, “este complet dezamăgitor, aș spune foarte clar: incompetent”, apreciază profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educației, într-un interviu acordat jurnalistei Ioana Nicolescu la Euronews România.

     

    Într-un rezumat al evenimentelor din educație din anul 2022 care tocmai se încheie, Miclea a comentat și alocarea de 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Ministerul Educației pentru anul 2023, spunând că “cei care decid consideră că o țară se apără mai bine prin arme decât prin educație, ceea ce este complet greșit“.

     

    “Într-o economie cum este cea din viitor, în care principala resursă nu sunt mineralele și nici capitalul, ci mintea oamenilor, în această economie educația este elementul esențial care-ți asigură prosperitate, care te apără de orice altceva, de boli, de războaie. Ce se poate face cu acest buget alocat educației? Probabil supraviețuirea, adică să ne târâm încă un an de zile în același mod în care am făcut-o până acum, fără să rezolvăm niciuna din problemele majore ale educației“, a continuat fostul ministru al Educației din perioada decembrie 2004 – octombrie 2005.

     

    Mircea Miclea a mai spus în interviu că “pentru educație, o țară săracă așa cum era România în 2005, se aloca 3,73% din PIB, ceea ce mi s-a părut insuficient, iar acum ajungem la 2,1% din PIB și nimeni nu demisionează, probabil consideră că acest lucru este adecvat…”.

     

    Amintim că Miclea este psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător și antreprenor. Este singurul ministru al Educației din România care și-a dat demisia din funcție fiindcă nu a primit procentul din PIB pe care îl ceruse Guvernului pentru Educație, pentru a putea face reformele propuse.

     

    În ceea ce privește proiectul de lege a învățământului preuniversitar și cel pentru legea învățământului superior, Miclea a spus despre forma propusă a bacalaureatului că “este foarte prost rezolvată așa cum este formulată în momentul acesta în legi”. “Practic, înveți ceva și dai bacalaureatul din cu totul altceva”, a mai spus fostul ministru în interviu, referindu-se la faptul că absolvenții de liceu ar urma să susțină o singură probă scrisă la limba română, matematică, științe, istorie și geografie, plus competențe în limbi străine și digitale la care condiția este obținerea nivelului „independent”.

     

    Un alt lucru problematic, “major”, este admiterea la liceu, potrivit acestuia: “Ideea ca admiterea să se facă întâi la colegiile naționale, adică ele să fie cele care stabilesc admiterea și abia după aceea se organizează evaluarea națională, mi se pare o soluție total greșită, extrem de discriminatorie”.

     

    “În ceea ce privește învățământul superior, sunt iarăși destul de multe aspecte care sunt problematice: de pildă mandatul rectorilor. Ideea aceasta de a avea un număr nelimitat de mandate mi se pare greșită pentru însănătoșirea instituțiilor”, a mai spus el pentru Euronews.

     

    Sursa

  6. Domnica-Petrovai.jpeg?fit=623%2C476&ssl=1

     

    „Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea. Când suntem generoși, ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. Copiii învață acum prin ceea ce facem noi că această sărbătoare înseamnă recunoștință, nu consum și îndreptățire – trebuie să-mi cumperi cadouri”, spune Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut. Coordonatoare a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului din România, Petrovai a acordat un interviu pentru Edupedu.ro, în care a vorbit despre provocările sărbătorilor, de la cadoul perfect, bradul perfect, la interacțiunile cu partenerul, copiii, familia extinsă și prietenii. 

     

    Însă „această lună vine și cu o stare de anxietate și stres și antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți. Nu trebuie să ne dezechilibrăm bugetul familiei pentru a ne face cadouri sau a sărbători. Sunt atât de multe lucruri valoroase pe care ni le putem oferi și de care avem mare nevoie”, spune Domnica Petrovai, care ne oferă exemple de acte de bunătate care ne echilibrează emoțional. 

    „Cu cât ne distragem atenția de la noi, stăm pe telefon, la TV, prin cumpărături și nu ne dăm un timp zilnic de re-conectare, cu atât vom traversa și această perioadă mai stresant”, spune Domnica Petrovai, care remarcă faptul că așteptarea de a avea cadouri perfecte, casa perfectă, bradul perfect și masa perfectă pot crea efecte adverse dacă nu sunt realiste. În plus, aceasta spune că „fotografiile sunt minunate pentru identitatea și memoria autobiografică a unei familii, dar sunt o experiență privată, nu publică”, iar atunci când le publicăm pe rețelele de socializare trebuie să ne gândim și la cei care sunt singuri. „Este și o oportunitate de a învăța să sărbătorim altfel, fără să fie despre perfecțiune, anxietate și fără prea mult trebuie”, explică psiholoaga.

     

    „A găti împreună, a face o plimbare sau o conversație despre recunoștință sunt experiențe mult mai valoroase pentru copii și familia noastră. Reglează stresul și previn depresia și anxietatea”, spune aceasta. 

     

    Mesaj de recunoștință în familie sau printre colegi și prieteni

    În familie, fiecare membru să scrie o scrisoare de recunoștință sau, între colegi, fiecare scrie un mesaj de recunoștință pentru ce a însemnat anul împreună, cum au depășit momente dificile împreună și pentru ce îl prețuiește pe un anumit coleg.

     

    Să ne susținem partenerul în relația cu familia lui, fără să transformăm experiența într-un stres este un gest de apreciere și bunătate. Negociați de acasă, din timp, cum să fiți sprijin unul pentru celălalt. Fără așteptări nerealiste, cum ar fi ceva de genul, „vin la ai tăi, doar dacă maică-ta își cere iertare pentru ceva anume!” – sunt câteva din indicațiile psiholoagei.

    Interviul integral cu Domnica Petrovai:

     

    Edupedu.ro: Ce înseamnă Crăciunul pentru noi și relațiile noastre cu ceilalți?

    Domnica Petrovai: Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea în primul rând față de copii, dar și față de oamenii dragi din viața noastră și re-conectarea cu familia lărgită. Avem în minte ideea de cadouri, de sărbătoare, de timp petrecut împreună cu prietenii și familia. Când suntem generoși unii cu ceilalți, starea noastră este mult mai bună. Ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. 

     

    Studiile din psihologie ne spun că antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți, re-conectarea, nu relaxarea, așa cum poate ne-am gândi. Uneori relaxarea fără conectare nu ne reglează stresul, ci dimpotrivă. O plimbare în natură reglează mult mai mult stresul față de o plimbare în oraș sau dacă urmărim un serial la TV. Cu cât ne distragem atenția de la noi, stăm pe telefon, la TV, prin cumpărături și nu ne dăm un timp zilnic de re-conectare, cu atât vom traversa și această perioadă mai stresant. 

    Ceea ce facem ne influențează convingerile și alegerile și cum ne simțim. Ajută mult ca în familie să fie definită semnificația acestei sărbători. Ce vrei să însemne această sărbătoare pentru familia ta? Care sunt valorile care contează de fapt? Pentru a fi congruenți cu ele.

    Edupedu.ro: Să începem cu copiii, care par să se bucure cel mai mult de această perioadă, cer cadouri, ne solicita. Cum interacționăm cu ei? 

     

    Domnica Petrovai: Copiii învață acum, prin ceea ce facem noi, că această sărbătoare este despre a fi buni cu noi în primul rând, iar pentru a putea fi buni și cu ceilalți, înseamnă recunoștință, nu consum și îndreptățire – ‘trebuie să-mi cumperi cadouri’. Înseamnă că ne pasă unii de ceilalți, înseamnă reciprocitate, nu comparație și validare socială și epuizare. Înseamnă că avem grijă de somn, de mișcare, despre ce, cât și când mâncăm, chiar dacă este vacanță. 

     

    Este despre a da și apoi a primi, despre a avea grijă de relațiile cu ceilalți. Pentru ca ei să prețuiască un dar, au nevoie de experiențe în care și ei sunt generoși cu ceilalți, cu bunicii, cu fratele, sora, cu părinții, colegii, oameni necunoscuți din comunitate. De exemplu, a găti împreună sau a face o plimbare sau o conversație despre recunoștință este o experiență mult mai valoroasă pentru ei și familia noastră. Ele ne reglează stresul și previn depresia și anxietatea. 

     

    Această lună vine și cu o stare de anxietate și stres. Presiunea de a găsi cadoul sau cadourile perfecte, să ai casa perfectă cu masa plină de bunătăți. Provocarea este să nu transformăm această lună într-o perioadă în care suntem mai stresați și ne bucurăm mai puțin. Mai ales că perfecționismul înseamnă și comparație socială care trezește în noi stări de depresie și anxietate care duc la oboseală cronică, epuizare și irascibilitate în relațiile cu ceilalți. 

     

    Cei dragi și noi avem însă nevoie de liniște, de bucurie, să simțim siguranță și încredere unii în ceilalți. Nu de poze cu familii perfecte postate pe rețelele de socializare. Fotografiile sunt minunate pentru identitatea și memoria autobiografică a unei familii, dar sunt o experiență privată, nu publică. Oare cum se simt cei care sunt singuri? Sau care acum nu sunt bine? Este și o oportunitate de a învăța să sărbătorim altfel, fără să fie despre perfecțiune, anxietate și fără prea mult trebuie. 

    Edupedu.ro: Cum putem practic să ne schimbăm perspectiva și așteptările legate de perfecțiune?

    Domnica Petrovai: Să regândiți această perioadă să vă facă bine și vouă și celor din viața voastră. Dincolo de obligații, de dorința de a arăta într-un anumit fel în exterior sau de perfecționism. Când vă bucurați de fapt de acest moment? 

     

    Pentru a vă fi un sprijin, am gândit împreună cu colegii mei din echipa Mind Education un set de practici zilnice care să ne învețe pe toți să trăim această perioadă cu sens, bucurie și fără presiunea unor obligații sau standarde externe nerealiste pe pagina de Facebook Sinergie. La ce bună această perioadă dacă pe finalul sărbătorilor suntem epuizați, mai obosiți, cu experiențe stresante, cu îngrijorări financiare și mult mai reactivi. Dacă ne-am răstit la librarul care ne-a ghidat în cumpărarea unor cărți pentru că nu mai avem răbdare cu oamenii, sau te-ai certat cu partenerul legat de bugetul acestor sărbători sau ai țipat la copil? Sau ați reluat certurile legate de unde vă petreceți Crăciunul? Să ne reamintim că prezența noastră este cel mai mare dar oferit celorlalți și nouă. 

     

    Și pentru că este o sărbătoare a recunoștinței, vă recomand ca ea să fie cadoul pe care vi-l oferiți și pe care să-l oferiți mai departe. De exemplu, un mesaj de recunoștință în familie sau printre colegi și prieteni este atât de valoros și cu un impact uriaș. Cum puteți face asta? În familie fiecare membru să scrie o scrisoare de recunoștință fiecăruia, iar dacă aveți și copii, și ei sunt prea mici să scrie, pot primi ei și le va rămâne în timp o amintire atât de valoroasă. Sau față de colegi, fiecare scrie fiecăruia un mesaj de recunoștință pentru ce a însemnat anul împreună, ce ați primit de la el sau ea, cum ați depășit momente dificile împreună și pentru ce îl prețuiți, ce apreciați și ce anume din felul de a fi al colegului v-a ajutat să fiți mai conștienți și să vă înțelegi mai bine. 

     

    Edupedu.ro: În această perioadă, suntem mai generoși și cu oameni necunoscuți?

     

    Domnica Petrovai: Devenim mai buni dacă oferim gesturi de bunătate față de necunoscuții din comunitatea în care trăim și muncim, fără ca ei să știe acest lucru. O carte cumpărată, o cafea dăruită unui necunoscut. Și aici vă invit și recomand campania pe care am inițiat-o în parteneriat cu Cărturești și anume de a oferi în dar unui necunoscut și de a primi în dar o carte de la un necunoscut în Librăria Cărturești Verona. Sperăm noi, începutul unei campanii prezente în mult mai multe locuri. Când contribuim la bunăstarea unei comunități, vom fi mai deschiși să creăm un loc mai curat, frumos, mai generos pentru toți. Vom fi deschiși colaborării. Ca și cum am aduce Crăciunul în viața de zi cu zi, în familia și comunitățile unde trăim și muncim, nu doar în această lună.

     

    Edupedu.ro: Deși teoretic încercăm sa fim mai buni și mai fericiți, practic nu pentru toată lumea această perioadă este motiv de bucurie. De unde vine nefericirea? 

     

    Domnica Petrovai: Studiile spun că riscul divorțului, de exemplu, este mai crescut după sărbători tocmai datorită perfecționismului, a unor așteptări nerealiste a unei familii perfecte, cu poze perfecte postate pe rețelele de socializare, comparația și multe cheltuieli și așteptări nediscutate. 

    Nu trebuie să ne dezechilibrăm bugetul familiei pentru a ne face cadouri sau a sărbători sau a avea un brad perfect. Sunt atât de multe lucruri valoroase pe care ni le putem oferi și de care avem mare nevoie. Pentru că cu toții căutăm acceptare, recunoaștere, apreciere, afecțiune, să știm că putem conta unul pe celălalt, să râdem împreună, să ne bucurăm împreună. Cum ar fi să ne dăm voie în această perioadă să trăim uimirea? Am văzut un copil râzând, un cuplu care ne îmbrățișa, un om care sărit în ajutorul altuia.

     

    Adesea, sărbătorile dezvăluie și conflictele cu familia lărgită nerezolvate, faptul că trebuie să petreci Crăciunul la părinții unuia dintre voi și faptul că nu ați găsit încă o cale ca să vă protejați familia și cuplul în primul rând și să redefiniți timpul petrecut și dedicat familiei lărgite. Motive de reproșuri și resentimente. Alegeți de această dată ceva diferit ce vă ajută familia și cuplul. 

     

    Dacă sunteți o persoană singură, alegeți să nu vă izolați, chiar dacă pare dureros că ceilalți par cu toții fericiți și bine pentru că au o familie, nu sunteți singur/ă. Aveți oameni în viață cărora le pasă și care ar simți că aveți încredere în ei dacă ați petrece timp împreună. Nu-i deranjați! Este tot frica de respingere, rușinea care vă poate sabota deschiderea față de ei. 

     

    Pentru mulți această lună este o lună în care ne amintim ce am pierdut, prin ce greutăți am trecut. Și e înțelept și sănătos să ne dăm voie să trăim pierderea, ce înseamnă pentru unii o tristețe și durere profundă, simți că îți lipsește ceva ce îți dorești. Când îți dai voie să simți pierderea, dincolo de furie, tristețe, deznădejde conștientizezi ce contează pentru tine cu adevărat. Prietenia, o muncă bine făcută, loialitatea, încrederea. E dureros să le pierzi, dar când știi ce contează, vei ști cine ești. 

    Sărbătorile ne mai provoacă și din perspectiva relației cu familia de origine, cu părinții, bunicii, rudele. Însă și în acest caz, în loc de a rămâne într-o luptă de putere cu părinții sau rudele tale, sărbătorirea să fie tot despre recunoștință, chiar dacă ne este greu uneori. Blamarea, vă reamintesc este întotdeauna semnul propriei noastre neputințe. Suntem acum adulți care își pot împlinii propriile nevoi neîmplinite din relația cu părinții, nu are sens să te tot aștepți și acum să primești ceea ce ei nu îți pot oferi. 

     

    Să ne susținem partenerul în relația cu familia lui, de exemplu, fără să transformăm experiența într-un stres este un gest de apreciere și bunătate. Negociați de acasă, din timp, cum să fiți sprijin unul pentru celălalt. Fără așteptări nerealiste, cum ar fi ceva de genul ‘Vin la ai tăi, doar dacă maică-ta își cere iertare pentru că m-a umilit!’.

     

    Și pentru că mulți dintre noi suntem conștienți de cât de importantă este bunăstarea noastră emoțională, v-aș recomanda să fiți deschiși să faceți și cadouri mai neobișnuite, cum ar fi sesiuni de terapie sau cursuri de dezvoltare personală. Experiența de care îmi aduc aminte de fiecare dată cu drag este cea în care o nepoată a făcut cadou bunicilor care locuiau într-un sat câteva sesiuni de terapie de cuplu. Imaginați-vă că cei doi au venit și deși pare de neimaginat, au fost deschiși ca să facă câteva lucruri diferit în relația lor pentru a le fi mai bine împreună după o căsnicie de aproape 50 de ani.

     

    Crăciun Fericit cu bunătate față de voi și cei dragi vouă! Și fără perfecționism! Trăit în tihnă, cu uimire, împreună cu cei dragi și odihnă!“.

     

    Sursa

  7. jeffrey-blum-399705-unsplash-e1544984505885.jpg?fit=820%2C544&ssl=1

     

    Temperaturile în vacanța de iarnă a copiilor de grădiniță, elevilor și profesorilor vor fi mai ridicate decât media pentru această perioadă a anului, iar la munte se prevăd lapoviță și ninsori, cel puțin în prima săptămână de vacanță, până de Anul Nou, după cum se arată în prognoza furnizată de meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru EduPedu.ro.

     

    Elevii și profesorii au intrat vineri, 23 decembrie 2022, în vacanța de iarnă care cuprinde Crăciunul și Noul An și care desparte modulul al doilea de modului trei din cadrul anului școlar 2022-2023.

    Luni, 9 ianuarie 2023, este prima zi de cursuri din modulul al treilea care ține până pe 10, 17 sau 24 februarie când elevii și profesorii încep o vacanță de o săptămână, aleasă în mod diferit în fiecare județ. Vedeți aici calendarul anului școlar pentru fiecare județ în parte.

     

    Dacă la munte, în prima săptămână de vacanță, valorile de temperatură se vor situa peste cele normale, cerul va avea înnorări și, pe alocuri, la altitudini mari, sunt prevăzute precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, după 28 decembrie meteorologii susțin că “valorile termice vor fi apropiate și, local, peste mediile perioadei”.

     

    În Capitală, temperaturile vor fi ușor peste media din această perioadă, cu maxime de 3-11 grade în săptămâna care urmează, fiind prevăzute condiții de ceață, înnorări și posibilități de ploaie slabă, potrivit prognozei de la ANM, pentru EduPedu.ro. În ceea ce privește perioada 28 decembrie – 8 ianuarie, estimările arată că în București “regimul termic diurn se va situa ușor peste cel mediu multianual, iar în cursul nopților vor fi valori în jurul celor normale pentru sfârșitul lunii decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi foarte redusă, dar se poate forma ceață”.

     

    Redăm mai jos precizările complete ale Administrației Naționale de Meteorologie pentru EduPedu.ro, pe regiuni: La munte, Municipiul București, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia. Sunt detalii despre fiecare zi, de sâmbătă, 24 decembrie (ora 8), până miercuri, 28 decembrie (ora 8). Pentru perioadele 28.12 (ora 😎 – 31.12 (ora 😎 și 31.12 – 08.01.2023, meteorologii au făcut doar estimări. Încălzirile/ răcirile bruște ale vremii sau intervalele cu precipitații abundente sau viscol nu pot fi prognozate de pe acum, astfel, transmite ANM.

     

    “La munte

     

    Intervalul 24.12.2022 ora 08:00 – 25.12.2022 ora 08:00

     

    Valorile de temperatură se vor situa peste cele normale în ultima decadă a lunii decembrie. Cerul va avea înnorări și, pe arii relativ extinse va ploua, iar la altitudini mari vor fi ninsori și lapoviță. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…100 km/h în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

     

    Intervalul 25.12.2022 ora 08:00 – 26.12.2022 ora 08:00

     

    Valorile termice vor fi mai ridicate decât ar fi normal la această dată. Cerul va avea înnorări și, pe alocuri în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, va ploua slab, iar la altitudini mari vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a Intervalului în zona înaltă a Carpaților Meridionali.

     

    Intervalul 26.12.2022 ora 08:00 – 27.12.2022 ora 08:00

     

    Valorile termice vor fi mai ridicate decât ar fi normal la această dată. Cerul va fi temporar noros și pe alocuri în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua slab, cu precădere seara și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe creste.

     

    Intervalul 27.12.2022 ora 08:00 – 28.12.2022 ora 08:00

     

    Vremea va fi în răcire semnificativă. Cerul va avea înnorări și pe arii relativ extinse vor fi precipitații mixte, predominant ninsori la altitudini mari, unde vântul va sufla tare. 

     

    Tendința vremii în Intervalul 28.12.2022 ora 08:00 – 31.12.2022 ora 08:00

    Valorile termice vor fi apropiate și, local, posibil peste mediile perioadei. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, ploi și la altitudini mari lapoviță și ninsoare, va fi mai ridicată în jurul datei de 30 decembrie.

     

    Tendința vremii în Intervalul 31.12.2022 – 08.01.2023

     

    Valorile termice vor fi apropiate și, local, peste mediile perioadei. Temporar, probabilitatea pentru precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, va fi mai ridicată după data de 2 ianuarie.

     

    Sursa

  8. Concursul de directori la București

     

    Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul tehnologiei”. Apelul vine în condițiile în care astfel de instituții de învățământ superior beneficiază deja de unele dintre cele mai mari finanțări per student, după cum semnala, în vară, rectorul uneia dintre principalele universități din țară.

     

    În rezoluția adoptată în urma reuniunii din Cluj-Napoca, reprezentanții Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT, redenumită acum ARUST – Alianța Română a Universităţilor de Științe și Tehnologie), mai face, între altele, apel la măsuri suplimentare pentru sprijinrea educației STEM și anunță un “set de programe de cercetare științifică, adresate acestora, cu finanțare integrală din venituri proprii” – detalii în rezoluția integrală, mai jos.

     

    În privința creșterii finanțării per student, Alianța – care reunește Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții București – solicită majorarea “pentru toate specializările din domeniul ingineriei, având în vedere costurile specifice crescute asociate pregătirii profesionale: desfășurarea aplicațiilor cu formații mici de studenți, necesarul de infrastructură specifică (…)”.

     

    Iar organizația invocă “importanța majoră a științelor inginerești în sectoare strategice de dezvoltare ale economiei naționale”, pentru a cere “ARUT consideră necesară “adoptarea de către toți factorii decidenți a unui set de măsuri care să susțină și să încurajeze orientarea tinerilor către învăţământul superior tehnic, precum și de creșterea numărului de locuri bugetate alocate universităților cu aceste domenii.”

     

    Potrivit datelor preliminare pentru anul 2022, publicate de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), universitățile tehnice au printre cele mai mari finanțări per student, în rândul instituțiilor de învățământ superior. Datele preliminare CNFIS pe 2022:

     

    Situația era semnalată în vară de Marian Preda, rectorul Universității din București, într-un interviu pe marginea proiectelor de legi ale educației, puse atunci în consultare publică. Marian Preda oferea atunci un exemplu: “Universitatea din București are aproape 34 de mii de studenți, Politehnica are cam 60% din această cifră, iar Medicina din București cam 35% din câți avem noi, aproape de 3 ori mai puțini. Când vine vorba de bani de la bugetul de stat, însă, Politehnica, cu 60% din numărul nostru de studenți, are 160% din veniturile publice ale UB, iar UMF București, cu 1/3 din numărul nostru de studenți, are o finanțare publică totală aproape identică. Cam la fiecare dintre cele două finanțarea per student este de peste 2,6 ori mai mare decât la UB.” 

     

    În același interviu, Marian Preda punea situația in contextul proiectului de lege a învățământului superior și comenta pe marginea situației actuale din administrarea mediului universitar:

    “Problema principală pentru Universitatea din București este că proiectul de Lege a învățământului Superior perpetuează un monopol asupra deciziilor și resurselor deja stabilit de vreo două decenii și menținut cu foarte scurte perioade în care a fost ușor slăbit, dar niciodată eliminat. Este monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur oraș de proveniență a decidenților și aproape al unei singure universități din care vin  aproape toți cei care ocupă poziții de vârf în învățământul superior românesc.”

     

    Rezoluția Alianței Române a Universităţilor Tehnice (ARUT):

     

    “Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a fost gazda întâlnirii reprezentanților instituțiilor de învățământ superior membre ale Alianței Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), alianță constituită din cele cinci universități tradiționale de învățământ tehnic, respectiv Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții București.

    Prin profilul universităților partenere, ARUT reprezintă astăzi la nivel național, interesele a peste 80.000 de studenți din ramura de științe inginerești, fiind cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată în domenii prioritare ale economiei românești. Sunt acoperite o largă și diversă paletă de specializări de maximă actualitate și importanță strategică, precum știința calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricație, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligență artificială, blockchain și multe alte noi tehnologii care prefațează acest secol al high-tech.

     

    Concluziile și propunerile agreate de către reprezentanții ARUT în urma reuniunii de la Cluj-Napoca sunt sintetizate după cum urmează:

     

    Luând în considerare importanța majoră a științelor inginerești în sectoare strategice de dezvoltare ale economiei naționale, ARUT consideră necesară adoptarea de către toți factorii decidenți a unui set de măsuri care să susțină și să încurajeze orientarea tinerilor către învăţământul superior tehnic, precum și de creșterea numărului de locuri bugetate alocate universităților cu aceste domenii. Nevoia de ingineri pe piața forței de muncă este susținută prin solicitările constante, aflate într-o continuă creștere venite din partea tuturor angajatorilor, gradul de angajabilitate fiind în acest domeniu de peste 85%.

     

    Dezvoltarea competitivității și atractivității în domeniul de științe inginerești este posibilă numai prin asigurarea unei finanțări adecvate pentru toate nivelurile de studii universitare: licență, master și doctorat. În acest sens solicităm factorilor de decizie majorarea finanțării pe student pentru toate specializările din domeniul ingineriei, având în vedere costurile specifice crescute asociate pregătirii profesionale: desfășurarea aplicațiilor cu formații mici de studenți, necesarul de infrastructură specifică (echipamente, instalații și instrumentație de laborator corelate cu procesul accelerat de dezvoltare tehnologică, gama foarte variată de componente electronice, electrice, mecanice, diverse materiale, consumabile, substanțe), consumul de energie electrică, precum și necesarul de personal didactic auxiliar specializat (laboranți, tehnicieni, ingineri de sistem etc).

     

    Pentru a oferi și asigura României o dezvoltare durabilă în acord cu noile tendințe și tehnologii, ARUT solicită tuturor decidenților adoptarea de urgență a unui set de măsuri care să stimuleze și susțină educația în domeniile STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics). Această abordare este unanim împărtășită la nivelul european prin politicile și programele lansate. În acest sens ARUT solicită Ministerului Educației susținerea universităților care contribuie la dezvoltarea domeniului STEM printr-o alocație financiară suplimentară de minimum 50%, care să asigure alinierea acestora la noile tehnologii.

     

    În vederea stimulării și încurajării cadrelor didactice și a tinerilor cercetători din universitățile partenere, ARUT lansează un set de programe de cercetare științifică, adresate acestora, cu finanțare integrală din venituri proprii. Această măsură a fost decisă în contextul în care accesul tinerilor în cadrul competițiilor naționale de cercetare-dezvoltare, caracterizate printr-un număr extrem de mic de apeluri dedicate și cu o rată de succes redusă, este limitată drastic și amputează orice perspectivă de dezvoltare personală în acest sens.

     

    Universitățile membre ARUT sunt puternic orientate spre consolidarea dimensiunii internaționale, fiind angrenate activ în dezvoltarea Spațiului European al Învățământului Superior și Cercetării. Astfel, ARUT este singurul consorțiu de universități din România în care toți membrii fac parte din alianțe de tip universități europene: EU_CONEXUS Plus, INGENIUM, EUT+, E3UDRES2 și EELISA, ceea ce dovedește recunoașterea la nivel internațional ca universități de elită și buna corelare a sistemului de învățământ tehnic superior românesc cu cel european. ARUT solicită Ministerului Educației susținerea în continuare a acestor alianțe transnaționale de tip universități europene, pentru derularea și implementarea în bune condiții a tuturor acțiunilor planificate, în vederea creșterii nivelului de calitate, performanță, atractivitate și competitivitate internațională.   

     

    ARUT susține principiile egalității de gen, diversității și incluziunii ca și comunitate academică, în concordanță cu exigențele mediului economic și social, prin abordări inovative, inter și transdisciplinare, subsumate procesului cunoașterii. Aderând la proiectul “Women in Tech” , susținut de Comisia Europeană, își asumă implicarea femeilor în îmbunătățirea eco sistemului tehnologic și industrial, în mediul academic, în sectorul public și privat, pentru a construi rețele care să permită femeilor să găsească cel mai bun loc pentru abilitățile lor tehnologice.

     

    ARUT încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților în scopul dezvoltării de abilități importante, cum ar fi inovarea, rezolvarea problemelor și asumarea de riscuri. Prin înființarea de Startup-uri și Spinoff-uri de către studenți în cadrul universităților se promovează inovarea și se stimulează dezvoltarea economică în comunitate, creșterea și succesul întreprinderilor și industriilor locale.

     

    În scopul alinierii cu politicile europene din domeniul cercetării și inovării s-a decis în cadrul ARUT modificarea denumirii consorțiului din “Alianța Română a Universităţilor Tehnice -ARUT” în “Alianța Română a Universităţilor de Științe și Tehnologie – ARUST. Aceasta va deveni operațională după actualizarea actelor constitutive.”

     

    Sursa

  9. dreamstime_s_99149024.jpeg?fit=800%2C533&ssl=1

     

    Efectul trecerii de la semestre la module se vede în majoritatea școlilor din România, iar în cele mai multe acest efect înseamnă o abundență a evaluărilor, arată într-un material experții Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Profesorul de fizică Laurențiu Badea, de exemplu, spune în materialul citat că „asta ni se transmite de la nivelurile ierarhice superioare”, că trebuie să existe o notă pe modul. Modul de transmitere este unul informal, astfel că nu există comunicări oficiale pe acest segment.

     

    Profesorul amintește că, la începutul anului școlar, elevii dau de obicei evaluări inițiale, iar în primul modul distanța dintre acestea și cele din ultima săptămână de școală a fost foarte mică. „Și notarea ritmică are rostul ei, dar nici să fii fugărit așa nu este bine. Este o părere personală, dacă ești prea fugărit cu evaluarea devii tu, ca profesor, vânător de greșeli”, crede Laurențiu Badea.

     

    „Anunțată cu câteva luni înainte de începerea școlii, schimbarea a fost insuficient explicată profesorilor, iar o serie de detalii legate de planificarea calendaristică a materiei și ritmicitatea notării au fost lăsate la latitudinea lor. Cu alte cuvinte, au fost lăsați „să se descurce” de unii singuri. Mai mult de atât, chestiunile rămase nelămurite s-au dovedit a avea un impact semnificativ asupra fluxului predării, asupra felului în care se face evaluarea și asupra gradului de încărcare pe care îl resimt elevii”, precizează autorii analizei.

     

    Gabriela Deliu predă fizica în județul Brașov și a fost inițial deschisă la schimbare. „Să alternezi perioadele de învățare cu cele de odihnă pare o idee bună”. Însă în practică, lucrurile s-au dovedit mai complicate, potrivit cadrului didactic.

     

    Prima problemă a apărut la planificarea unităților de învățare. În luna octombrie, un secretar de stat din ministerul Educației afirma că „fiecare profesor își structurează materia și perioada de evaluare așa cum dorește, are libertatea să își planifice materia, conform planificărilor calendaristice pe care le-a făcut”. Însă ce faci când structura de timp în care te încadrezi durează doar o lună și jumătate, ca în cazul primului modul? Încerci să ajungi cu o unitate de învățare până la finalul ei și îi fugărești pe copii prin materie? Sau o termini în modulul următor, riscând ca elevii să uite tot ce au învățat în perioada vacanței? Nu au existat ghidaj, dezbateri, studii venite de la minister, care să arate cum ar fi mai bine de procedat. 

     

    Gabriela Deliu este de părere că unitățile de învățare trebuie finalizate în interiorul unui modul. „Am încercat, din momentul zero în care am proiectat curriculum-ul pe care îl aveam de parcurs pe întregul an școlar, să așezăm ceea ce aveam de făcut astfel încât să putem să finalizăm unitățile de învățare în interiorul fiecărui modul. Este o chestiune ușor de înțeles: dacă ai început ceva, trebuie să și finalizezi în interiorul acelei structuri temporale. Începi o unitate de învățare, o finalizezi și faci evaluare, dacă nu la fiecare unitate de învățare, măcar la finalul a două sau trei unități. Și pe hârtie ies lucrurile. În momentul în care am gândit proiectarea didactică, ne încadram la limită. În momentul în care începi să performezi, vezi că la clasa lucrurile pot să nu meargă în ritmul pe care l-ai gândit. Și, dacă ți-ai făcut proiectarea foarte la limită, și așa au ieșit proiectările, la limită, în momentul în care am performat nu am mai reușit să ne încadrăm în numărul de ore.

     

    Un pic dacă depășești, nu mai reușești să faci ceea ce ți-ai propus. Sau reușești să finalizezi partea teoretică și evaluarea o faci după vacanță, ceea ce nu este ok. Lucrul ăsta l-am constata acum, după ce am început să lucrăm, teoretic ies lucrurile pe hârtie, practic aceste structuri trebuie să fie mult mai flexibile”, explică profesoara. 

     

     

    „Copilul are de dat multe teste într-o zi, foarte multe într-o săptămână; e un grad de încărcare foarte mare, dezechilibrat cumva, față de ceva ce aveam într-o structură mai lejeră”, potrivit Gabrielei Deliu.

    O altă problemă a apărut la evaluare. Deși aparent mai flexibil, sistemul prevede, în cazul unor materii, un număr la fel de mare de note precum cel anterior: este vorba despre numărul de ore/ săptămână +3. Adică 5 note pe modul (n. red. pe an școlar, nu pe modul, conform noilor reguli) – la 2 ore pe săptămână sau 6 la 3 ore/ săptămână, cum se întâmplă de exemplu la fizică, la liceu, la clasele de științele naturii. „Vă dați seama că în momentul în care ai finalizat unitățile de învățare, normal că vrei să faci evaluare, asta se întâmplă la toate disciplinele. Așa că, de regulă, în ultima săptămână de modul toată lumea dă teste. Și copilul are de dat multe teste într-o zi, foarte multe într-o săptămână; e un grad de încărcare foarte mare, dezechilibrat, cumva, față de ceva ce aveam într-o structură mai lejeră. După aceea vine vacanță, da, dar înainte de vacanță copii sunt foarte obosiți”, subliniază profesoara. 

     

    „Problema e că au luat această decizie, au introdus această structură modulară fără să ne ofere explicații: ce studii au în spate, de ce e bine să procedăm în acest fel”, continuă ea.

     

    Sursa

  10. dreamstime_m_24562176.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    Salariile mici prin raportare la ofertele de pe piața muncii sunt considerate una dintre principalele cauze ale interesului tot mai scăzut pentru cariera de profesor în Anglia, după cum arată ultimele date privind angajările în sistemul de educație, potrivit unor experți citați de The Guardian. Datele menționate arată că numărul celor care au absolvit programe pentru a deveni profesori a scăzut masiv anul acesta, atingând un nivel descris drept “catastrofal”.

     

    Astfel, potrivit sursei citate, raportările Departamentului pentru Educație de la Londra arată că mai puțin de 29.000 de absolvenți de programe dedicate formării profesorilor s-au angajat anul acesta, cu 20% mai puțin decât anul trecut și mult sub pragul de 40.000 atins în anul pandemic 2020-2021. În unele domenii de predare, numărul noilor angajați este cu 80% mai mic decât cel dorit de guvern. 

     

    În învățământul secundar, țintele de angajare stabilite de guvern au fost atinse în proporție de doar 59%.

     

    The Guardian notează că, astfel, guvernul de la Londra – responsabil de învățământul din Anglia, în sistemul descentralizat din Marea Britanie – și-a ratat țintele de angajare de noi profesori în nouă din ultimii zece ani. Situația este prezentată drept “catastrofală” de către Geoff Barton, secretar general al unei organizații profesionale, Asociația Liderilor de Școli și Colegii, potrivit căruia o cauză-cheie a acestei situații este eroziunea veniturilor obținute de profesori, ce face ca această profesie să devină “necompetitivă” pe piața muncii și care este suplimentată de subfinanțarea școlilor.

    Este citat și un reprezentant al Departamentului pentru Educație, care spune că un obiectiv al guvernului este creșterea salariului de început de carieră, pentru profesori, la 30.000 de lire sterline (n.red. anual) începând cu anul viitor. În plus, pentru cei care urmează programe de formare pentru cariera didactică sunt promise, în 2023, burse de până la 27.000 de lire sterline (anual) și finanțări de până la 29.000 de lire pentru anumite materii precum chimia, fizica, matematica sau informatica.

     

    În prezent, salariile profesorilor din Anglia variază între 28.000 și 53.000 de lire sterline anual, în funcție de zona unde lucrează (sunt mai bine plătiți cei din Londra), nivel de pregătire, experiență și activități suplimentare asumate. Nivelul este mult superior celor din Europa Centrală și de Est, dar considerabil sub cel al unor țări vest europene precum Germania, Olanda sau Danemarca – vezi salariile medii câștigate de profesorii europeni, conform celor mai recente date Eurydice.

     

    În Anglia, situația este complicată de două tendințe: pe de o parte, rata șomajului a scăzut la cel mai mic nivel din 1974 încoace, însemnând o cerere mai mare de absolvenți pe piața muncii; pe de altă parte, costurile vieții cotidiene au explodat, însemnând că mai puține persoane sunt interesate să petreacă un an în plus ca studenți, notează publicația citată.

     

    Această situație vine în contextul crizei de personal ce afectează sistemele de educație din multe țări europene – citește pe larg despre aceasta.

     

    Sursa

  11. elevi-Consiliul-National-al-Elevilor-FOTO-CNE.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor abandonează, în premieră în ultimii ani, țintele de 6% din PIB (procentul prevăzut de Legea 1/2011) și 4,7% din PIB (media europeană, potrivit Eurostat). Aceștia solicită „o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB în bugetul Ministerului Educației” pentru 2023, potrivit unui comunicat al organizației primit de Edupedu.ro. În același timp, comunicatul arată că „ subfinanțarea este principalul factor care ține în loc evoluția sistemului de zeci de ani”.

     

    CNE recomandă autorităților această „creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB” pentru 2023 și mai scrie, în document, că „elevii reprezentanți cer guvernanților asumarea unui calendar de creșteri treptate a alocărilor bugetare din educație, astfel încât la momentul intrării în vigoare a noului pachet legislativ, România să ofere învățământului cel puțin 4,7% din PIB, atât cât este media europeană”.

     

    Concret, Guvernul a acordat Ministerului Educației un buget de circa 2,2% din PIB în 2022. Cu creșterea solicitată de CNE, „egală cu cel puțin 0,8% din PIB”, Ministerul Educației ar primi 3% din PIB în 2023. Reacția CNE arată că nu există o așteptare a acestora ca proiectele legilor educației să intre în vigoare în anul 2023, atâta timp cât aceștia vorbesc despre 4,7% „la momentul intrării în vigoare a noului pachet legislativ”, nu pentru 2023. Asta în contextul în care proiectele de legi întârzie, termenul dat de actualul ministru Ligia Deca fiind depășit pentru a doua oară cu două săptămâni, după amânările în serie ale predecesorului său, Sorin Cîmpeanu.

     

    Reamintim că în decembrie 2021 Consiliul Național al Elevilor, împreună cu unele dintre cele mai importante organizații din domeniul Educației, semna o campanie publică de alocare a minimum 4,7% din PIB pentru anul 2022. „Finanțare pentru educație la nivel european. Copiii nu mai pot aștepta!”, se numea petiția care a strâns peste 4.400 de semnături.

     

    Ce semnau reprezentanți CNE în decembrie 2021: „World Vision România, Consiliul Național al Elevilor, asociațiile de părinți, sindicatele angajaților din învățământ și reprezentanții studenților solicită de urgență alocarea a cel puțin 4.7% din PIB pentru educație în anul 2022, atât cât este media la nivelul UE. Iar până la 6%, după cum prevede Legea Educației Naționale nr. 1/2011, solicităm ca restul fondurilor care nu se pot aloca de la bugetul de stat să fie investite din programele operaționale și din PNRR. De 10 ani, legea prevede acest procent de 6%, dar este încălcată zilnic”.

     

    Ce scriu reprezentanții CNE în decembrie 2022: „Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Guvernului României să ia în serios nevoile financiare ale învățământului și să includă, în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023, o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB în bugetul Ministerului Educației”.

     

    Sursa

  12. Ligia-Deca-si-Nicolae-Ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    Guvernul amână din nou articolul 8 din Legea Educației nr 1/2011, prin care bugetul Educației Naționale să fie 6% din PIB, potrivit unui proiect ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat de Ministerul de Finanțe. Practic, acordarea a 6% din PIB s-a amânat în fiecare an de la adoptarea legii Educației în 2011. “Având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent (…) prevederile art. 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se aplică începând cu anul 2024”, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

     

    Produsul Intern Brut pe 2023 a fost estimat de Comisia Națională de Prognoză: 1.552,1 miliarde lei. Bugetul pentru Educație ar fi trebuit să fie de 93 de miliarde de lei, dacă s-ar aloca 6% din PIB.

     

    Fostul ministru Sorin Cîmpeanu voia să schimbe referința pentru alocarea bugetului Educației, din 6% din PIB, la 15% din Bugetul general consolidat, conform prevederilor din proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar aflat încă în lucru.

     

    Abia în 2027 Educația va primi 15% din bugetul general consolidat, potrivit unei declarații a premierului României, Nicolae Ciucă.

    Proiectul de ordonanță publicat de Ministerul de Finanțe amână cu încă un an aplicarea articolului 8 din legea Educației Naționale nr.1/2011: “Art. XXIV. – (1) Prevederile art. 8 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu anul 2024”, precizează documentul.

     

    Potrivit legii Educației, articolul 8 face referire la finanțarea Educației: mai exact alocarea a 6% din PIB. Art. 8: “Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

     

    Este pentru al 12-lea an consecutiv când Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Educației. În fiecare an, Guvernul a amânat, prin Ordonanță de urgență, acordarea acestui procent. Practic, niciodată nu s-a aplicat acest procent propus în legea Educației din 2011. Guvernul a justificat amânarea alocării a 6% din PIB Educației, printr-o serie de obligații și măsuri pe care Guvernului trebuie să le ia în actualul context economic “pentru a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, precizează proiectul de ordonanță.

     

    În luna august, după rectificarea bugetară, bugetul Educației pe 2022 reprezenta 2,2% din PIB.

    Produsul Intern Brut pe 2023 a fost estimat de Comisia Națională de Prognoză la 1.552,1 miliarde lei. Asta înseamnă că, dacă s-ar aloca 6% din PIB, bugetul pentru Educație ar trebui să fie de 93 de miliarde de lei.

     

    În programul de Guvernare al Guvernului Nicolae Ciucă, la capitolul „obiective strategice în Educație” la pagina 86, scrie că „Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB)”.

    Fostul ministru Sorin Cîmpeanu voia să schimbe referința pentru modul de finanțare a bugetului Educației, prin proiectul de lege a învățământului preuniversitar. La articolul 106, alineatul 1, scrie că: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Iar legea ar trebui să intre în vigoare până la finalul anului 2022, spunea Cîmpeanu.

     

    Ce ar însemna schimbarea de referință propusă de ministru, raportat la condițiile actuale?

     

    În prezent, conform cadrului comun de raportare, bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 este de 29,98 de miliarde de lei, însemnând 2,28% din PIB pe baza PIB-ului prognozat de Comisia Națională de Prognoză anul trecut și folosit pentru construirea bugetului pe 2022. Este cea mai mică alocare din ultimii 3 ani.

     

    Bugetul de stat e stabilit la venituri de 216,4 miliarde de lei. Raportat la acest buget, bugetul actual al educației, aflat mult sub pragul prevăzut de lege, înseamnă 13,85% din veniturile la buget, adică foarte puțin sub totalul invocat acum de ministru ca aspirație pentru un buget potrivit pentru sectorul educației.

     

    Bugetul estimat la nivel național pentru anul viitor de către Ministerul de Finanțe este de 244,94 miliarde de lei. 15% înseamnă 36,74 miliarde de lei. Aceasta ar însemna o creștere a bugetului de doar 22% față de anul în curs, iar raportat la bugetul general creșterea ar fi de doar 2,7%.

    Raportat la PIB-ul revizuit în această primăvară de Comisia Națională de Prognoză (1.327,9 miliarde), bugetul educației pe anul în curs este de 2,26% din PIB. Raportat la estimarea bugetară pentru 2023 a CNP (1.460,7 miliarde), cei 36,74 miliarde de lei, cât ar însemna 15% din buget, ar reprezenta 2,52% din PIB, adică tot sub jumătate din ținta de 6% prevăzută de lege. 

     

    Amintim că Organizația Salvați Copiii atrăgea atenția că înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației.

     

    Sursa

  13. bogdan-panait-lexdata-conferinta-captura-2.png?fit=820%2C482&ssl=1

     

    O schimbare care ar trebui să se realizeze imediat în sistemul de educație ar trebui să fie inversarea grilei de salarii încât educatorii și învățătorii să primească cele mai mari salarii, “pentru că de la ei pleacă totul”, este de părere Bogdan Panait, CEO și fondator al Lexdata, companie care se ocupă cu sisteme de protecție a datelor personale (GDPR). Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței “Challenges of the Future: Education, Research and the Labour market” (“Provocările viitorului: educație, cercetare și piața muncii”).

     

    Panait, care a fost profesor pentru scurt timp acum 26 de ani, a explicat în cadrul conferinței de ce nu a continuat cariera didactică: “pentru că m-a dezamăgit imposibilitatea ca eu să schimb sistemul. Ca mulți tineri care ne ajung la catedră în zilele noastre, am avut dorința de a îmbunătăți sistemul și nu am putut pentru că m-am lovit de lucrurile de care din păcate se lovesc și cei care au venit după mine. De o rezistență, în primul și primul rând, a oamenilor din sistem”.

     

    Antreprenorul a comentat problema salariilor în învățământul preșcolar și primar, susținând că o reformă în acest sens ar fi de rezolvat cât mai repede: “Aș vrea să vin și cu câteva propuneri de a schimba imediat acest sistem. Prima ar fi inversarea grilei de salarizare din învățământ și să le ofer educatorilor și învățătorilor cele mai mari salarii din sistemul acesta educațional. Pentru că de la aceștia pleacă totul: de la un cadru didactic care lucrează cu, poate, 30 de copii mici de tot și cu care nu înțeleg cum face performanță”.

     

    “Pentru că pe mine, dacă mă lași cu doi copii de 5 ani, voi fi eu cel care își va smulge părul din cap. Și, cu toate acestea, acele persoane sunt dedicate actului educațional și copiilor și îi aduc pe un drum unde nu vezi diferențe între ei”, a apreciat Bogdan Panait.

    Redăm mai jos intervenția integral:

     

    “Avem prea puține exemple de școli schimbate”

    “O să vă vorbesc din perspectiva de profesor, dintr-o haină pe care am îmbrăcat-o ultima dată în urmă cu 26 de ani și pe care puțini au văzut-o purtată de către mine. Am abandonat-o destul de repede și am încercat să mă îndrept pe drumul educației non-formale în paralel cu activitatea mea principală.

     

    De ce am renunțat atunci la acea, să-I spun, robă de profesor – pentru că am o stimă extraordinară pentru cei cu această frumoasă meserie – pentru că m-a dezamăgit imposibilitatea ca eu să schimb sistemul. Ca mulți tineri care ne ajung la catedră în zilele noastre, am avut dorința de a îmbunătăți sistemul și nu am putut pentru că m-am lovit de lucrurile de care din păcate se lovesc și cei care au venit după mine. De o rezistență, în primul și primul rând, a oamenilor din sistem. 

     

    Și dacă stau să mă uit la câteva exemple minunate de schimbare fundamentală a educației de astăzi, îmi dau seama că zicala noastră populară, aceea ‘Cu o floare nu faci primăvară’ se aplică și în această situație. Avem prea puține exemple de școli schimbate, de mediu educațional modernizat și prea multe situații în care avem, de exemplu, profesori de istorie la liceu care predau unei clase cu învățământ în limba franceză, cu dicționarul pe telefon deschis la fiecare oră. Și exemplele pot continua. Aceasta este rezistența, iar exemplele pot continua”, a mai spus antreprenorul. 

     

    Formarea profesorilor printr-un program național, pusă sub semnul întrebării

     

    “Nu cred ca la nivelul acela de clasa pregătitoare – clasa a V-a e nevoie de meditații pentru copii. Din clasa a V-a mai departe se văd diferențele majore de acces la educație, de acolo se pierde totul. Și cred că prima condiție obligatorie ar fi (…) să ne ducem un pic și să vedem ce s-a întâmplat în perioada 2017-2019 când, potrivit unor raportări oficiale, am avut implementat la nivel național acel proiect CRED – Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți. Un proiect care a vizat – și o să vă spun niște cifre care sună foarte bine, dar să le și traducem – un proiect care a vizat programul de învățare, metode noi de folosire a tehnologiilor digitale în platforme de comunicare pentru 55.000 de profesori la nivel național. 

    Avem 55.000 de experți în digitalizare pentru educație în format electronic? Nu, pentru că noi am rămas deocamdată ca societate să ne uităm la cifre, pentru că ni se pare frumos, și nu analizăm ceea ce ni se oferă. Și eu vreau să văd rezultate. Și merg la școli și iau la rând fiecare instituție să văd ce nivel de pregătire am pentru această nouă formă de educație pe care ar trebui sa o regăsesc și pe care ar trebui împreună să o aducem în sistemul nostru educațional. Un sistem mixt, un sistem care vine să ne aducă digitalizare. 

     

    Și mă trezesc cum doamna Roxana Mînzatu, fostă ministru, care se ocupă în continuare de implementarea și absorbția fondurilor europene în România, în urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei conferințe, a dat un exemplu pe care mi-l amintesc: înainte de a digitaliza o țeavă care ne face legătură de apă, ar trebui să îmi fac griji dacă cei care sunt legați la această țeavă au robinet. Digitalizarea în educație, dacă mă gândesc, a fost făcută pe acest principiu. Am pus niște senzori care sa ne arate că am digitalizat ceva, dar nimeni nu poate beneficia de aceste soluții de digitalizare. Avem date tablete în școli care nu au încălzire, avem calculatoare, laptopuri trimise pentru școala online unor copii care nu au conexiune la internet”, a mai apreciat Panait. 

     

    Acesta a continuat: “Haideți să nu ne îmbătăm cu apă rece, n-am făcut nimic în urma pandemiei, n-am învățat nimic ca societate, nu o să învățăm nimic nici de pe urma acestui război care ne aduce și trebuie să inserăm foarte mulți copii ucraineni lângă copiii noștri. Nu ne-am adaptat și o să ne trezim că în următorii ani o să avem, pe lângă copiii ucraineni, mulți asiatici. Pentru că astăzi discutăm și despre piața muncii. Și haideți să ne uitam la acele sute, mii de oameni din Asia – Nepal, Filipine – care vin la noi să muncească. Nu vor veni și cu copiii lor? Nu învățăm nimic.

     

    A treia soluție pe care eu aș îndrăzni să o prezint ar fi aceea de a nu ne mai arunca cu capul înainte și să ne oprim și să reglementăm principii. Să nu mai digitalizăm înainte de a avea internet, să nu ne mai apucăm să înființăm clase la nivelul unei unități de învățământ, în limba japoneză, dacă nu avem cadre capabile să le parcurgă programa. Să nu mai inventez specializări sau să rămân în continuare cu programa școlară și chiar și universitară cu foarte multe formări care nu mai sunt de actualitate. De ce? Pentru că dă bine la cifre. Nu vreau să fiu cel care spune ‘Doar ca să se ia salarii’, nu ați auzit această afirmație de la mine astăzi. Îndrăznesc doar să spun – ca să ne raportăm bine la cifre. 

     

    (…) Profesorii aceia peste 50.000 care au urmat formarea CRED au urmat peste 330.000 de ore de formare. Pe bune? Cred că doar din pix au putut să le raporteze atâtea. Știm foarte bine cât de încărcat este programul unui profesor, că are familie, că nu are timp să stea la cursuri de formare, mai ales la un nivel destul de accelerat. Pentru că nu am văzut rezultate, și atunci îmi permit să fiu Toma Necredinciosul”.

     

    “(…) Lucrurile se schimbă, văd în școli mai mulți specialiști invitați, voluntari care să lucreze cu copiii, văd profesori care, în funcția programei rigide, discută altfel cu copiii. (…) Le transmit profesorilor tineri să fie încrezători, să nu ne lase copiii privați de o educație modernă, de o educație de calitate, actualizată la ceea ce, astăzi, ne place să vedem că este în Uniunea Europeană, un nivel ridicat de beneficii”, a conchis acesta.

     

    Sursa

  14. masa-calda-mancare-pexels.com_.jpg?fit=820%2C502&ssl=1

     

    O nouă propunere legislativă pentru modificarea şi completarea “Legii educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, care urmărește extinderea programului-pilot Masă caldă în școli, a fost depusă în Parlament. „Inițiativa nu are niciun fel de impact financiar asupra bugetului de stat sau a Ministerului Educației, fiind un program complementar celui deja existent, astfel încât să se ofere o masă în creșele, centrele de zi, grădinițele și şcolile pentru care autoritățile locale au posibilitate financiară, dar nu au putut oferi acest lucru în lipsa cadrului legal”, a declarat Alin Chirilă, deputat PSD și inițiatorul propunerii legislative, potrivit unui comunicat de presă primit de Edupedu.ro.

     

    „Practic, se acordă posibilitatea legală consiliilor locale și consiliilor județene care doresc asigurarea meselor gratuite în creșe, grădinițe, centre de zi, școli, în cantinele şcolare, în sălile de mese sau prin servicii de catering, din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale judeţelor, prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale acestora, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie. Avem în vedere asigurarea necesarului de hrană pentru fiecare copil, astfel încât să nu fie afectată sănătatea acestora, precum și accesul la educație”, a declarat deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă.

     

    În urma acestei modificări legislative, programul „Masă Caldă în școli” poate fi implementat și la nivelul unităților de învățământ, atât cu program normal, cât și în cele cu program prelungit sau cele în care se organizează programe „Școală după școală” pe de-o parte, iar pe de altă parte pot fi incluse toate școlile care în prezent nu au fost selectate în programul „Masă Caldă în școli”, acolo unde autoritățile locale au resursele bugetare necesare și decid acest lucru prin hotărâri de consiliu, dar și creșele, centrele de zi și grădinițele, se precizează în expunerea de motive.

     

    Având în vedere necesitatea continuării eforturilor pentru diminuarea ratei părăsirii timpurii a şcolii, în condiţiile în care valoarea acestui indicator se plasează încă peste media Uniunii Europene, fiind de 18,1% în 2017, 16,4% în 2018 şi 15,3% în 2019, conform datelor oficiale Eurostat, este nevoie de extinderea programului-pilot, „Masă caldă în școli”, care a debutat în anul școlar 2016-2017, în toate școlile în care autoritățile locale pot acoperi aceste cheltuieli, până când va exista posibilitatea de aplicare la nivelul tuturor unităților de învățământ din mediul preuniversitar.

     

    Sursa

  15. Aplicatia Bright Sky RO care ajuta victimele violentei domestice / Foto: Fundatia Vodafone Romania

     

    Victimele violenței domestice pot cere ajutor imediat prin aplicația gratuită Bright Sky RO, lansată de Fundația Vodafone România în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Cu cine poate să vorbească în anonimat o persoană care a fost lovită de partener sau de soț, care a fost abuzată psihic? Unde poate să ceară ajutor fără ca abuzatorul să îi descopere acțiunea, care sunt centrele care o pot adăposti atunci când are cea mai mare nevoie de protecție, unde poate găsi un psiholog care să o asculte? Și ce pot face persoanele care nu trec printr-o astfel de traumă, dar care vor să-și ajute apropiați aflați în situații abuzive? Despre soluțiile la aceste probleme au vorbit într-un interviu pentru Edupedu.ro directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța, și Angela Chirvăsuță, comisar șef în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, care gestionează împreună aplicația gratuită Bright Sky RO.

     

    Aplicația poate fi folosită de persoane care au peste 14 ani și le oferă informații atât victimelor, cât și celor care vor să îi învețe pe tineri, pe studenți, pe liceeni ce înseamnă o relație toxică de prietenie, de câte tipuri sunt abuzurile, cum escaladează în timp violența în familie. Interviul de mai jos este acordat în contextul în care astăzi, 25 noiembrie, este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

     

    Rep.: Care sunt cele mai folosite funcții ale aplicației Bright Sky RO, singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice?

     

    Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România: Este o secțiune extrem de importantă, care se numește Jurnalul meu și prin care aplicația o învață pe victimă cum să creeze o adresă de email securizată. Prin Jurnalul meu, secțiune din aplicație, persoana aflată în nevoie poate să trimită înregistrări audio, video, foto, către această adresă de email. Toate acestea le poate folosi ulterior ca probe în instanță.

    Când a debutat acest proiect, eu însămi am aflat din această aplicație care este diferența dintre ordinul de protecție provizoriu și cel ulterior. Am aflat tot din aplicație care sunt întrebările pe care polițistul ți le adresează atunci când te duci să raportezi un abuz. Deci aici poți găsi toate informațiile și atunci știi ce o să te întrebe, cum se obține ordinul de protecție provizoriu, cel ulterior. Ca victimă, ai acces la informații inclusiv despre un plan de siguranță.

     

    Apoi printre cele mai folosite sunt ghidul care explică formele de abuz, pentru că există violență psihică, socială, economică șamd. Apoi este Ghidul de evaluare-autoevaluare a siguranței într-o relație, care se numește Este abuz? și care poate fi folosit fie de victimă, fie de cineva care bănuiește că știe pe cineva care este victimă.

     

    A treia ca număr de accesări este partea de Găsește ajutor, o zonă unde poți intra chiar și pe bază de localizare. Noi le recomandăm victimelor să apeleze la localizare doar dacă se simt în siguranță în acel moment. Această zonă îți afișează informații despre toate entitățile private sau ale statului care pot oferi asistență în momentul respectiv, de la ONG-uri, adăposturi, toate instituțiile care pot interveni, ONG-uri care oferă asistență psihologică. Dacă este cineva care s-a hotărât să obțină ordinul de protecție, atunci găsește acolo organizații care o pot ajuta.

     

    O altă secțiune care este utilă pentru tineri este Demontarea miturilor. Acolo găsești întrebări de tipul: Azi a țipat la mine, dar sigur îi trece. E abuz sau nu e abuz? În felul ăsta vezi că de fapt ce credeai tu că e normalitate, în realitate este abuz.

     

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în cadrul Poliției Române / Foto: Arhivă personală

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română: Cei care intră în aplicație găsesc și numărul celor de la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES), serviciu disponibil 24 din 24 și unde pot cere consilier. Ei nu oferă consiliere psihologică pe loc, dar dau sfaturi și te îndrumă spre persoanele care oferă efectiv această consiliere.

    Rep.: Ați lansat aplicația exact în anul în care a debutat marea izolare, odată cu pandemia Covid-19. S-a văzut efectul izolării familiilor pe cifre?

    Angela Galeța: Noi ne pregăteam de lansare chiar când a venit pandemia. Din discuțiile cu partenerii, ne-am dat seama că trebuie să nu amânăm nimic așa că am lansat aplicația în mai 2020 și în primele 3 luni au fost peste 1.500 de accesări. Am ajuns acum la peste 32.000 de utilizări a aplicației, cu 10.000 de unici. Cifrele sunt comparabile cu ale celorlalte țări în care există aplicația.

    Ce credem noi că este relevant este faptul că cea mai accesată secțiune din aplicație este Ghidul cu formele de abuz și chestionarul. Deci cei care intră vor în primul rând să înțeleagă în ce situație sunt. Și apoi este bine că toate informațiile sunt puse la un loc și este ușor să le găsească atât victimele, dar și cei care au prieteni despre care știu sau bănuiesc că se află într-o situație de abuz. Fiecare își găsește locul unde să acceseze informația necesară.

     

    Rep.: Cine poate apela la aplicație?

     

    Angela Galeța: În primul rând, victimele. Dar este foarte important ca și publicul larg, fiecare dintre noi să acceseze aplicația. Pentru că dacă o să învățăm ce înseamnă abuzul, care sunt formele de abuz, cred că nu se va mai perpetua această legenda că ‘bătaia e ruptă din rai’, că ‘o palmă n-a omorât pe nimeni’. Speranța este în generația tânără, care poate să schimbe mentalitatea societății. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac dacă cunosc pe cineva aflat într-o relație abuzivă. Aplicația te învață să nu judeci victima, să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi.

     

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în Poliția Română: Sunt foarte multe victime care nu vor să recunoască, de rușine, situația în care se găsesc. Aplicația te ajută să înveți să nu judeci, să suni la 112 pentru altcineva doar dacă e situația este iminentă, dar trebuie să știi că nu poți ajuta victima cu forță. În loc de a acționa atunci când victima nu dorește asta din partea ta, de fapt afli că este momentul să convingi victima că este cazul ca ea să ceară ajutor.

     

    O altă informație importantă este următoarea: Niciodată nu intri în polemică de față cu agresorul, pentru că nu faci decât să înrăutățești situația, agresorul va avea un motiv în plus să se ia de victimă, atunci când tu pleci.

     

    Dacă au toate aceste informații, dacă știu ce înseamnă o relație abuzivă și ce nu este normal, atunci tinerii ajung să își trieze din timp prietenii, pentru că relațiile acestea de prietenie se dezvoltă în timp în relații de parteneriat și dacă tu accepți din timp astfel de comportamente abuzive, atunci nu este în regulă. Trebuie să poți spune: nu e ok așa, nu e normal să mă suni la orice oră din zi și noapte, nu ai voie să mă controlezi, nu ai voie să îmi spui cu ce să mă îmbrac, nu ai voie să îmi spui să fac sex când vrei tu. Uneori, victimele cred că e o formă de iubire tachinarea asta, dar nu este deloc formă de iubire, este o formă de abuz.

     

    Violența domestică nu se manifestă doar la cei lipsiți de educație, se întâmplă și „la case mai mari”.

     

    Oamenii care intră pe aplicație mai abordează și informațiile referitoare la hărțuirea care poate avea loc la locul de muncă, deci informații cu privire la vulnerabilitatea femeii în societate, pentru că angajatorul are obligația să te protejeze. Trebuie să știi că ai dreptul să fii protejat la locul de muncă.

    Revenind la informațiile pe care toți tinerii trebuie să le cunoască cu privire la ce este o relație sănătoasă și ce este toxic: nu este normal ca prietenul tău să te întrebe în orice moment al zilei Unde ești, cu cine ești?, să te sune oricând spunând că este o dovadă de afecțiune asta. În realitate, este o dovadă de control abuziv; dacă te sună pe modul Video în mod repetat în timpul zilei, atunci trebuie să știi că de fapt vrea să vadă cine este în jur, cum ești machiată, unde ești exact. Dacă partenerul îți impune un anumit anturaj, dacă îți spune că e momentul să nu te mai vezi cu prietenii tăi, că ei îți fac rău sau te învață prostii, dacă îți spune că nu te îmbraci cum trebuie, dacă îți transmite că ‘vorbești numai prostii’, atunci trebuie să știi că ești victimă și relația nu este una normală. În relațiile abuzive, nu se începe cu o palmă, ci cu violență psihologică, verbală, cu o umilire peste care treci mai ușor pentru că zici că a fost mai nervos în ziua aia sau ai făcut tu ceva greșit. Dar nimic din ce spunem nu justifică niciodată o palmă, bătaie, agresiune.

     

    Agresorii au capacitatea să transfere vinovăția către victimă, să o facă să creadă că ea este de vină pentru comportamentul violent al agresorului. Cel care lovește spune, de regulă: dacă m-ai fi ascultat, nu m-ai fi adus în starea asta de nervi! Dar vorbele astea sunt absurdități, nu justifică nimic violența. Nimic din ce am putea spune nu îl poate face în mod legitim pe celălalt să ne lovească. Dar vorbele astea spuse de 1.000 de ori ajung să se transforme în ‘picătura chinezească’ pe care victima ajunge să le creadă. Și așa victima ajunge să gândească greșit despre sine în termenii: nu sunt destul de harnică, de frumoasă, de deșteaptă.

     

    Violența domestică are o manifestare ciclică: agresorul când se poartă frumos, oferă flori, este iubitor, când se enervează, apoi cere scuze pentru ca victima să nu plece, apoi iar începe și o abuzează. Și victima este confuză: îi plac momentele de bine și trece peste momentele de violență, dar ‘luna asta de miere’ este din ce în ce mai scurtă ca durată, pentru că agresorul vede că îi este acceptat comportamentul violent.

    Prin aplicație, nimeni nu are acces la datele și informațiile pe care le stochează victima pe adresa ei de e-mail. Dacă victima nu vrea să trimită înregistrările video, audio, fotografiile din Jurnalul meu mai departe către poliție, atunci nimeni nu are acces la ele, rămân acolo, pentru că aplicația nu permite nimănui să fie accesată această adresă de e-mail. Este important să fie o adresă nouă de e-mail și cu parolă, ca nu cumva agresorul să aibă acces la ea. Victimele pot înregistra momentele de abuz direct cu aplicația. Dar sunt și situații în care fac o înregistrare audio și o urcă ulterior pe e-mail, pe adresa securizată, după care șterg din telefon dovada.

     

    Rep.: Cine “mă poate vedea” dacă am apelat la această aplicație?

     

    Angela Galeța: Nimeni nu află. Eu însămi pot să șterg aplicația oricând doresc, ceea ce nu șterge însă și e-mailul, astfel că după dezinstalarea aplicației informațiile rămân acolo stocate. Iar aplicația se poate șterge, se reactivează, iar se șterge, oricând dorește victima, la fel ca în cazul unui joc.

     

    Rep.: Care simțiți că ar fi următorul pas, pentru prevenirea violențelor domestice, pentru scăderea numărului real de abuzuri?

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în Poliția Română: Să transmitem informația despre aplicație cât mai multor oameni, pentru că atunci când știi ești un om puternic și ai șansa să fii salvat. Când nu știi că ești în situație critică, nu poți cere ajutor.

     

    Anul ăsta, față de primele 10 luni ale anului trecut, a crescut cu 20% numărul de ordine provizorii care îl elimină pe agresor din casă pentru 5 zile. Ceea ce înseamnă că victimele au căpătat curaj și au sunat la poliție. După cele 5 zile, procurorul poate transforma în ordin de protecție de până la 6 luni acel ordin provizoriu, dar asta numai cu voința victimei, care este citată la instanță și întrebată dacă dorește un astfel de ordin de protecție de până la 6 luni. În ultimele 10 luni, cele mai multe ordine de protecție au avut 6 luni (4.483 de cazuri), iar cele de 3 luni au fost în număr de 1.649.

    Judecătorul ascultă toate problemele și în funcție de probele de la dosar analizează cât de gravă este situația respectivă și dacă agresorul își poate reface comportamentul în 6 luni sau poate în 3 luni, cu consiliere psihologică. Poate judecătorul să îi ceară să facă consiliere psihologică și dacă nu se potolește, victima poate cere un alt ordin de protecție și judecătorul să îi mai dea încă 6 luni.

     

    Sunt foarte multe femei care rămân fără venituri proprii, pentru că agresorul le întrerupe cariera profesională spunându-le „tu stai acasă cu copiii”, așa că acestea nu mai pot pleca pentru că nu au resurse. Agresorul se poartă într-un fel în public și altfel în familie. Iar ca victimă e greu să faci față presiunii sociale care îl vede pe el gentleman când tu de fapt ești victima, dar asta o știi doar tu. Sunt foarte multe cazuri și de vedete care pozau în familii foarte foarte fericite, iar când s-au hotărât să se despartă au spus public de câte ori au fost bătute, de câte ori s-au culcat nemâncate, dar de față cu lumea pozau în familia fericită.

    Angela Galeța: Cele care sunt victime ale violenței de orice tip să aibă curaj și să ia atitudine, pentru că situația în timp poate deveni și mai gravă! Abuzul nu începe cu o bătaie, dar e important să spui Stop! de la primul semn de umilire. Victima să aibă curajul să iasă din relația abuzivă.

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în Poliția Română: Noi să nu tolerăm genul acesta de comportament, pentru că dacă tolerăm violența în jurul nostru, atunci ea se va răsfrânge asupra celor apropiați.

     

    Formele de abuz sunt uneori atât de ascunse, încât trebuie să învățăm care sunt micile modificări din comportamentul prietenilor care indică un abuz: că se îmbracă chiar și atunci când este cald cu bluze cu mâneci lungi pentru că are vânătăi, dacă nu poate răspunde niciodată la telefon în afara serviciului – ăsta e semn că partenerul îl izolează, uneori cu mesaje de tipul: trebuie să acorzi tot timpul familiei. Dacă nu se mai întâlnește cu prietenii sau nu mai are voie să își vadă familia. Izolarea de hobby-uri, de prieteni, schimbarea comportamentului, a stilului de a se îmbrăca, faptul că nu mai este volubil, că nu mai participă la teambuildinguri și la alte activități normale, toate sunt semne de abuz din partea partenerului de viață. Viața în cuplu nu înseamnă izolarea în doi, ci independență, înseamnă să ai prieteni în afara casei și să ți se permită să fii tu însuți.

     

    Rep.: De ce ați lansat, în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, aplicația Bright Sky RO, singura aplicație gratuită din 2020 și până astăzi care vine în sprijinul victimelor violenței domestice? Cine a venit cu această idee?

     

    Angela Galeța: Aplicația a apărut prima data în Marea Britanie, ca aplicație creată și finanțată de Vodafone Foundation, sora noastră din UK, și apoi a început să fie preluată și de alte țări. Din primul moment în care am auzit de Bright Sky am zis că trebuie să o aducem și în România, pentru că știam din discuțiile cu organizațiile neguvernamentale din zona aceasta că este nevoie de informație structurată care să explice ce este abuzul, cum se recunoaște, care să îți spună ce faci dacă ești într-o situație de abuz, unde te duci, cum ieși din situație? Când am decis să aducem aplicația în România, a devenit evident că nu puteam să luăm textul din Marea Britanie și să îl traducem, ci ne trebuia o aplicație adaptată României, care să aibă informații cu surse locale, care să fie conform legislației noastre șamd. Așa am ajuns la prietenii noștri de la Asociația Necuvinte și la prietenii noștri de la Poliția Română, unde sincer spun că am găsit oameni cu suflet, cu care am simțit din start că suntem pe aceeași lungime de undă. Am avut mai multe întâlniri de lucru în care specialiștii au luat fiecare cuvințel din textul pe care îl găsiți în aplicație și l-au adaptat lucrurilor din România, nevoilor legislației. Code for Romania a răspuns de partea de baze de date cu serviciile de asistență pe care le poți contacta și cărora le poți solicita ajutorul.

    Angela Chirvăsuță, comisar șef în Poliția Română: Structura din care fac parte, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, se ocupă de partea de prevenire, noi nu facem dosare, nu dăm amenzi, ne ocupăm doar de promovarea informațiilor necesare ca oamenii să știe care sunt legile și ce prevăd ele, astfel încât să nu le încalce, să nu fie infractori. Dacă greșești, ești pasibil de amendă, pentru că ai obligația să știi legile României. Scopul nostru este de a le transmite oamenilor ce au voie și ce nu, ce pot face atunci când sunt în situația de a fi victimă și care sunt structurile care le apără și la care pot apela. Institutul nostru este central, dar la nivelul fiecărui inspectorat județean există o structura mică ce implementează în județul respectiv campaniile noastre. Deci în fiecare județ este câte un reprezentant al nostru.

     

    Când am auzit despre aplicația Bright Sky RO, am zis că este foarte bună, pentru că noi creăm campanii, proiecte, idei pe care trebuie să le transmitem oamenilor. De multe ori, mass media nu ne bagă în seamă pentru că ceea ce facem nu are statut de știre, ci este vorba despre recomandări. Și atunci încercăm să ne creăm noi evenimentele și să facem întâlniri cu grupuri țintă din ce în ce mai mari, apelăm la angajatori astfel încât să ne întâlnim cu angajații și să discutăm despre siguranța copiilor, a familiilor, a caselor, dar asta întotdeauna după ce am fost în contact cu angajatorul care le permite oamenilor să intre în online cu noi în pauza de masă, de exemplu.

     

    Dar în pandemie, în momentul în care lumea a intrat în lockdown, nu te mai puteai întâlni cu nimeni, nu mai aveai cum să ajungi la victime, toată lumea era foarte supărată și ocupată. Dar soluția a venit din faptul că toate persoanele tinere au un telefon. Toată lumea are un smartphone și atunci când vii cu aplicația Bright Sky RO este ușor să le transmiți informații. Iar cantitatea de informație care este cuprinsă în această aplicație este foarte mare. Una este să îi dai un pliant unui om și alta este să îi dai acces la sute de informații pe care le poate citi atunci când este liniștit, când are timp liber, când nu este agresorul lângă el. Victimele poate nu au posibilitatea să se ducă la secție, fie pentru că le e frică să nu le vadă cunoscuții, fie de teama că va auzi agresorul, însă aplicația te învață care sunt formele de violență, ce poți să faci, unde poți să apelezi în funcție de locul în care ești, persoanele care intră pe aplicație au chestionare de evaluare a gradului de risc în care se regăsesc. Și informația este de mare ajutor pentru că atunci când o victimă se duce să depună plângere la Poliție, ea este în stare de șoc. Poliția trebuie să îi transmită o mulțime de informații, iar victima în stare de șoc înțelege 10% din ceea ce aude pentru că ea vrea doar să spună prin ce a trecut, să scape de situație. Și atunci, Bright Sky RO e de mare ajutor pentru că victima poate citi toate aceste informații care îi sunt aduse la cunoștință și la poliție, dar când se liniștește din eveniment.

     

    Sursa

  16. elaborarea curriculumului de liceu

     

    Politica de “subfinanțare cronică a sistemului de învățământ”, salariile nemotivante și impredictibilitatea în educație sunt câteva dintre constatările dintr-o rezoluție anunțată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și postată de organizație, vineri, pe Facebook. Sindicatul condus de Simion Hăncescu adresează public mai multe cereri legate de salarizarea profesorilor și programele școlare către Ministerul Educației, Guvernului, Parlamentului României și partidelor politice parlamentare, potrivit documentului.

     

    Rezoluția vine după ce, în perioada 24-26 noiembrie, la Sinaia, delegații federației, “reprezentând peste 155.000 de membri ai organizațiilor sindicale afiliate”, au organizat o conferință națională. Textul integral al rezoluției, mai jos.

     

    Printre cele 8 constatări ale FSLI se numără faptul că “învățământul românesc continuă să fie un domeniu neatractiv pentru absolvenții performanți ai învățământului superior”, se “continuă politica de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, prin alocarea anuală de fonduri iresponsabil de mici”, dar și că “școala românească este din ce în ce mai neatractivă pentru un procent mare de elevi, deoarece competenţele dobândite la absolvirea studiilor (sic!), nu le permit integrarea socio-economică”.

     

    O rezoluție similară a fost emisă, tot de la Sinaia, în 2017, dar organizațiile profesorilor nu au continuat cu demersuri concrete în susținerea punctelor expuse. Potrivit documentului din 2017, pare că atât constatările, cât și cererile de la acea vreme au fost luate cu copy-paste și redate acum într-un nou document.

     

    “În ultimii 27 de ani guvernele României au practicat, în mod constant, o politică de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, alocând pentru acest domeniu strategic fonduri iresponsabil de mici. (…) Școala românească este din ce în ce mai neatractivă pentru un procent mare de elevi, deoarece competenţele dobândite la absolvirea studiilor nu le permit integrarea socio-economică”, nota FSLI în 2017.

     

    Printre solicitările din 2022 se numără “aplicarea în integralitate, în regim de urgență, a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toți salariații din învățământ și acordarea unei indexări suplimentare a salariilor”, “cuprinderea tuturor funcțiilor din sistemul educațional într-o singură anexă la noua lege-cadru de salarizare, astfel încât poziționarea salariaților din învățământul preuniversitar de stat în grila de salarizare să fie superioară celei actuale”, dar și “reformarea programelor școlare astfel încât competențele dobândite să fie corelate cu exigențele impuse de realitățile economiei românești”.

     

    FSLI mai solicită și “alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru aducerea infrastructurii școlare și a dotărilor din unitățile de învățământ la standardele necesare”, alături “de elaborarea unui pachet legislativ coerent în domeniul învățământului, menit să nu fie supus unui proces de modificare și completare permanentă”.

     

    În 2017, FSLI cerea “analizarea cu obiectivitate a actualelor programe școlare, pentru identificarea tuturor lacunelor acestora, astfel încât modificările propuse să conducă la corelarea competențelor dobândite, cu exigențele impuse de realitățile economiei românești” și “alocarea de fonduri de la bugetul de stat, în special pentru comunitățile locale care nu dispun de resurse financiare, pentru aducerea infrastructurii școlare la standarde internaționale”.

     

    Amintim că cele mai reprezentative sindicate din Educație, FSLI și FSE “Spiru Haret”, nu s-au pronunțat public pe perioada verii în care s-au dezbătut proiectele legilor Educației anunțate de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu, de pe 13 iulie.

     

    Sursa

  17. Costel-Alexe-Fot-gov-ro.jpg?fit=744%2C496&ssl=1

     

    Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut, marți, o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și cu o echipă a Inspectoratului Școlar Județean Iași, pe tema situației din învățământul ieșean, potrivit unui anunț făcut de Costel Alexe pe Facebook. Întâlnirea a avut loc într-un moment în care Costel Alexe este dat în judecată în două dosare penale, inclusiv unul legat de conducerea unei școli din Iași.

    Potrivit anunțului lui Alexe, la discuțiile despre “situația învățământului școlar preuniversitar ieșean” a participat și secretarul general adjunct al guvernului, Lucian Rusu.

     

    Fost ministru PNL al Mediului și actual șef al CJ Iași, Costel Alexe a fost trimis de două ori în judecată, în ultima perioadă, în dosare penale:

    În iulie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub acuzația săvârșirii de abuz în serviciu în legătură cu numirea unui director interimar al Școlii Populare de Arte “Titel Popovici” Iași – după cum a scris atunci G4Media.ro

    În iunie, el a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare, fiind acuzat că a cerut șpagă table în valoare de aproape 100.000 lei, după cum a scris G4Media.ro

     

    Sursa

  18. barbat tusind

     

    Un bărbat care a avut simptome asemănătoare răcelii, în același timp cu membrii familiei lui, a început să se îngrijoreze după câteva săptămâni în care el era în aceeași stare, în timp ce toți ai lui s-au făcut bine. Ajuns la spital, medicii i-au dat o veste devastatoare. În urma investigațiilor, medicii i-au descoperit în plămâni formațiuni specifice cancerului. Bărbatul, Jason, a mers la urgențe pentru că se simțise rău timp de șase săptămâni și spera că va avea nevoie doar de antibiotice pentru a „scăpa în sfârșit” de boală, a spus dr. Erika Kube, medic de urgență la spitalul Mid-Ohio, în The Columbus Dispatch, citată de Insider.

     

    O radiografie a arătat că bărbatul avea mai multe mase suspecte în ambii plămâni. Cancerul pulmonar este forma de cancer care provoacă cele mai multe decese, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Aproximativ 236.740 de oameni din SUA vor fi diagnosticați cu această afecțiune în acest an și 130.180 de oameni vor muri din această cauză, estimează Societatea Americană de Cancer. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, potrivit CDC. Persoanele cu rude care au avut această afecțiune pot fi, de asemenea, expuse unui risc mai ridicat, dar nu se știe foarte clar dacă acest lucru are legătură cu genetica sau pentru că fumează sau din cauza potențialei expuneri la substanțe chimice din mediu, cum ar fi radonul. Jason a crezut că a răcit, așa cum i se întâmpla în fiecare toamnă.

     

    Bărbatul, care fuma încă din adolescență, tușea, avea febră intermitentă, se simțea obosit și adormea la prânz de mai multe ori pe săptămână, ceea ce nu i s-a întâmplat niciodată, a spus Kube. Jason i-a spus lui Kube că el și membrii familiei au avut aceleași simptome de răceală la început și a crezut că asta era, pentru că răceau în fiecare toamnă. Au făcut mai multe teste și nu aveau COVID. A început să se îngrijoreze la ceva timp după ce toți ai lui s-au vindecat, dar el a continuat să tușească. Starea lui nu s-a ameliorat deloc nici după ce a luat vitamine, a început să mănânce mai sănătos și a redus din țigări. Fumatul îi provoca „crize teribile de tuse”, spune Kube. Potrivit CDC, simptomele cancerului pulmonar includ: tuse care se agravează sau care nu dispare, durere în piept, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, scădere inexplicabilă în greutate, tuse cu sânge, senzație de oboseală și infecții în piept.

     

    O radiografie toracică a relevat o masă mare în plămânul drept și „mai multe mase mici” în ambii plămâni, care erau specifice pentru cancer, a spus Kube. Jason a fost internat pentru teste suplimentare, iar diagnosticul a fost confirmat. Când dr. Erika Kube i-a dat vestea cumplită, Jason a început să plângă. I-a spus atunci medicului că tată său murise de cancer pulmonar, că și-a propus de multe ori să se lase de fumat, dar nu a putut. „Știa că ceva nu era în regulă cu câteva săptămâni înainte, când a văzut că nu-și revine din boală”, a mai spus dr. Kube.

    Sursa

  19. dreamstime_m_137472066-e1615477743399.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

     

    „Copiii sunt foarte, foarte receptivi la tot ce înseamnă protecția mediului. Sunt mult mai receptivi decât noi, adulții. Sunt convins că ei sunt în stare să ne învețe și pe noi”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, în cadrul conferinței “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”.

     

    Acesta a spus că a spus că a discutat cu elevii din școli din mediul rural și urban: „Am fost în foarte multe școli și am ținut ore de dialog verde, așa le-am numit, n-am vrut să fie un fel de oră în care eu să predau ceva. Am fost în zeci de clase și în București, și în țară, în zona rurală și în zona urbană, vorbind cu elevii din clasele primare sau din clasele de liceu”.

     

    “Tánczos Barna: Am fost în foarte multe școli și am ținut ore de dialog verde, așa le-am numit, n-am vrut să fie un fel de oră în care eu să predau ceva. Am fost în zeci de clase și în București, și în țară, în zona rurală și în zona urbană, vorbind cu elevii din clasele primare sau din clasele de liceu. Copiii sunt foarte, foarte receptivi la tot ce înseamnă protecția mediului. Sunt mult mai receptivi decât noi, adulții. Sunt convins că ei sunt în stare să ne învețe și pe noi. Pentru asta, școala trebuie să fie o școală verde, în sensul bun al cuvântului, și să apară această „săptămână verde”. Propunerea Ministerului Învățământului și a Administrației Prezidențiale, care împreună au elaborat acest proiect, a fost ca măcar o săptămână pe an să se discute despre impactul omului asupra naturii: că vorbim de apă, că vorbim de deșeuri, că vorbim de păduri, că vorbim de colectare separată. Să discutăm cu copiii aceste probleme. Rolul școlii și rolul profesorilor, învățătorilor, educatorilor este primordial.

     

    Extras – video deschidere conferință “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, cu declarațiile despre educația privind protecția mediului ale ministrului Mediului, Tánczos Barna

     

    Edupedu.ro: O singură întrebare ar mai fi din partea domnului Raul Pop pe care îl rog să spună.

     

    Raul Pop: Aș vrea mai degrabă să fac o mică remarcă. Cadrul legislativ, educația la nivel de copii sunt lucruri importante, chiar și mesajul pe care îl de autoritatea publică este extrem de important. Simt însă nevoia, din interacțiunile zilnice pe care le am cu diverse companii, să precizez că mi se pare acută nevoia de ghiduri de lucru sau o altă formă de a trece cunoștințele către antreprenori, pentru că, în afară de cele câteva companii care sunt prezente în București, în marile conferințe, eu văd destul de frecvent la nivelul companiilor mai puțin ancorate în trendurile discuție europene, în general, companiile locale văd o nevoie foarte mare de ajutor. Aici s-ar putea să vină de la consultanți, dar cred că și autoritatea poate să facă mai mult. Nu mă refer evident doar la autoritatea reprezentată de ministerul Mediului, avem și Ministerul Economiei, asta este foarte bine, dar sunt unele lucruri care sunt relativ ușor de făcut și care ar putea fi stimulate de la centru totuși. Aceasta era doar o precizare, ca să nu credem că partea de educație dată la copii și care, sigur, va genera niște efecte în anii care urmează este suficientă. Noi avem niște necesități care în zona de industrie foarte mari astăzi”.

     

    Urmărește integral conferința online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Metal pentru Viitor” și secțiunea specială Zero Deșeuri:

     

    Sursa

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.