Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Templul Baha’i si Gradinile suspendate din Haifa


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat in anul 1953 si a devenit in scurt timp una dintre principalele atractii turistice din Haifa, oras cunoscut drept centrul religiei Baha’i si al treilea oras ca marime din Israel.

 

Templul a fost ridicat pe muntele Carmel si masoara 40 de metri inaltime, cele 9 fatade ale sale ilustrand 9 dintre religiile lumii.
Locatia aleasa pentru ridicarea templului nu este intamplatoare, Haifa beneficiind de o asezare la Marea Mediterana care iti taie respiratia, fiind in prezent unul dintre principalele porturi ale Israelului si un oras multicultural, ce ofera turistilor multe muzee si site-uri arheologice.
Templul este inconjurat de gradini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase gradini din lume, datorita arhitecturii diverse si simetriei perfecte, dar si unicitatii acestora, o parte din gradini fiind suspendate peste soseaua Haziyonuth.

 

1353425388_4ec2893c6fb1ff2.jpg

 


Amenajate in trepte pe versantul nordic al muntelui Carmel, gradinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse in 9 cercuri concentrice ce inconjoara Templul Baha’i, reprezentand cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Impreuna cu terasa Altarului, gradinile insumeaza 19 terase, numar ce are o semnificatie deosebita in religia Baha’i.
Incepute in 1987 de catre arhitectul Fariborz Sahba si deschise spre vizitare in anul 2001, Gradinile Baha’I se intind pe o suprafata de 200.000 de mp si ofera o panorama superba spre Marea Mediterana.

 

1353425396_1cf565a60d46482.jpg

 


Alei de promenada realizate din pietre de diferite culori, infrumusetate cu sculpturi din fier forjat si piatra, fantani, cascade, pomi fructiferi, chiparosi, palmieri, cactusi si bogatia de flori inmiresmate atrag sute de mii de turisti anual.
Cu un farmec aparte, pline de exotism, culoare si eleganta, Gradinile din Baha’i invita la contemplare si rugaciune, imbogatind spiritual sufletul vizitatorului.
Designul acestora a fost inspirat de religie, respectiv de doctrina si credinta Baha’i, influente persane fiind vizibile, mai ales in dispunerea copacilor care creaza zone umbroase de relaxare in zilele toride.

 

1353425408_350877f40516dbc.jpg

 


In centrul Gradinilor se regaseste Altarul lui Bab, considerat al doilea cel mai sfant loc de pe pamant pentru Baha’i, dupa Altarul lui Bahá'u'lláh din Bahji, aflat in apropiere de orasul Acre din nordul Israelului, unde s-a stins din viata fondatorul credintei Baha’i.
Ramasitele profetului Bab se regasesc in mausoleul din piatra ce respecta arhitectura orientala, ridicat in anul 1909. Acesta a fost completat in anii urmatori cu o structura suprapusa din marmura si granit ridicata in stil neoclasic cu influente orientale si a fost finalizat in anul 1953 prin impodobirea cu un dom aurit, rezultand ceea ce se numeste astazi Templul Baha’i. Acesta pastreaza cartile sfinte ale religiei Baha'i.
Altarul lui Bab si Gradinile Bahai din Haifa fac parte din patrimoniul mondial Unesco.

 

1353425675_1df314657845912.jpg

 


Gradinile interioare din apropierea Altarului se pot vizita intre orele 09.00-12.00, iar cele exterioare intre orele 09.00-17.00, in fiecare zi, mai putin in zilele ploioase si in zilele sfinte Baha’i, cand sunt inchise. Vizitarea aceastora incepe de pe creasta Muntelui Carmel pana la Templul lui Bab si soseaua Haziyonuth. Turul dureaza aproximativ o ora, iar intrarea este libera si nu necesita rezervare, decat pentru grupuri ce depasesc 25 de persoane. In zilele de miercuri nu se organizeaza tururi de vizitare. Turistii pot vizita gradinile si pe cont propriu, avand acces pe oricare din cele trei intrari ce fac legatura cu orasul.
Vizitatorii sunt rugati sa poarte tinute decente, incaltaminte comoda si sa nu aiba asupra lor animale, arme, mancare si alte bauturi in afara de apa.

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/templul-baha-i-si-gradinile-suspendate-din-haifa/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.