Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[WEB SCRIPTING] - Ce este PHP / What is PHP


Oves
 Share

Recommended Posts

dcH0J3a.png

 

 

PHP si programarea server-side 6!

Pe scurt, ce este PHP? Ca idee generala, PHP reprezinta un limbaj de programare ce permite modificarea paginilor web inainte ca acestea sa fie transmise de server catre browserele utilizatorilor.

PHP poate genera continut HTML pe baza unor fisiere existente sau pornind de la zero, poate sa afiseze o imagine sau orice alt continut accesibil prin web, sau sa redirectioneze utilizatorul catre alte pagini. In cadrul acestui proces, PHP poate consulta baze de date, fisiere externe sau alte resurse, poate trimite email-uri sau executa comenzi ale sistemului de operare. Intrucat procesarea se realizeaza la nivelul serverului web, inainte ca paginile web sa ajunga in browser, PHP este considerat un limbaj de programare server-side.

Modul in care PHP genereaza continut pentru o pagina ce va fi afisata de browser este prin instructiunile delimitate de etichetele <?php si ?>. Astfel, orice se afla intre aceste tag-uri va fi considerat cod-sursa si va fi executat de interpretorul PHP si inlocuit cu rezultatul executiei. Ce este in afara tag-urilor ramane neschimbat si este transmis catre browser. Spre exemplu, avem o pagina ca mai jos.


Testeaza
 

<html>
<body>
Azi e <?php print date( 'd.m.Y' ); ?>
</body>
</html>



Rezultatul va fi o pagina HTML ce va contine cuvintele "Azi e" si rezultatul codului PHP (in cazul acesta - data curenta). Codul HTML final, transmis de server in urma procesarii PHP este urmatorul:
 

<html>
<body>
Azi e 02.04.2014
</body>
</html>


Codul PHP nu trebuie sa fie neaparat intercalat in pagina HTML. Secventa de mai jos produce o pagina similara celei de mai sus (in acest caz PHP produce o pagina HTML de la zero).


Testeaza
 

<?php
print '<html><body>';
print 'Azi e' . date( 'd.m.Y' );
print '</body></html>';
?>



Nota: interpretorul PHP nu este instalat implicit pe orice calculator. Pentru ca toate exemplele de pe site sa functioneze, trebuie sa instalati (manual) un interpretor. Vedeti sectiunea "Instalare PHP" pentru detalii.
comentarii 6 comentarii Citeste-le Adauga unul


Programare web 1!

PHP este un limbaj de programare de tip interpretat. Asta inseamna ca fisierele ce contin cod-sursa PHP sunt interpretate ca atare in momentul executiei, de catre PHP. Asadar, pentru executia unei portiuni de cod PHP este folosit codul-sursa asa cum a fost scris el, si nu este transformat intr-o forma intermediara (binara sau cod-masina) cum se intampla la Java sau C/C++. Acest lucru ofera flexibilitate, intrucat orice modificare a fisierelor sursa va fi aplicata imediat la urmatoarea executie, fara alti pasi intermediari. Exista si dezavantaje la acest mod de lucru, cum ar fi timp mai mare de executie a codului, dar in anumite situatii avantajele pot cantari mai mult decat dezavantajele. Datorita faptului ca limbajul este unul interpretat, PHP mai este numit si limbaj de scripting.

In sens mai larg, PHP este un limbaj de programare universal (sau general-purpose), oferind toate facilitatile oricarui limbaj avansat. Codul scris in PHP poate face aproape aceleasi lucruri ca un cod de C/C++ sau Java. Cu toate astea, PHP s-a impus in zona web, ca limbaj server-side, ce extinde functionalitatea serverelor web. Din acest motiv programarea in PHP mai este denumita si programare web sau programare web server-side.

In acest ghid ne vom axa pe programarea in PHP ca limbaj server-side. Desi notiunile prezentate nu sunt legate de un mod de lucru anume si majoritatea exemplelor pot fi executate si din linie de comanda, vom presupune ca PHP va fi folosit doar pentru programarea web, ca modul al unui server web.

In cele de urmeaza va fi explicat mecanismul de functionare a interpretorului PHP si cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.

 

Sursa: http://php.punctsivirgula.ro/

Edited by BIS aka OldNab
Edit design
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [WEB SCRIPTING] - Ce este PHP / What is PHP
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.