Jump to content

Cum să-ţi alegi distribuţia potrivită de Linux.


Predix
 Share

Recommended Posts

În ciuda faptului că Windows este împins de economie în prima linie de tranșee, Linux este folosit în proporție de 98% în întreaga lume. Linux se găsește în servere, superservere, telefoane, tablete, televizoare, drone, roboți și în multe alte domenii de activitate. Dar totuși, de ce? Răspunsul este simplu: Linux este open source. Asta înseamnă că oricine poate modifica, compila și distribui sursa, cât timp modificările sunt trimise pe Git (iar ca mirror Github (link)).

Linux este un nucleu, clonă al UNIX-ului comercial și construit în simbioză cu GNU. Inițial scris pentru hard disk-urile AT&T pentru procesoarele de 32-bit (i386 sau mai nou i686). Treptat, cu ajutorul contribuției oamenilor de pe planetă, au fost adăugate suporturi extinse, printre cele mai folosite sunt 64-bit (x86_64) și ARM.

Linux nu este numai linia de comandă. Există o multitudine de interfețe grafice, fiind două categorii: window manager și desktop environment. Voi detalia despre acestea într-un alt subiect.

Există o multitudine de distribuții Unix, multe bazate pe Linux sau BSD. Puteți găsi o listă mare de distribuții pe DistroWatch. Aici însă voi detalia cele mai frecvent folosite și recomandate distribuții pentru diverse domenii de activitate.

Desktop
Distribuțiile desktop sunt cele care au o interfață grafică user-friendly și permite efectuarea sarcinilor zilnice: internet browsing, rețele sociale, conversații pe IRC, aderarea la mailing list și alte activități. În acest caz, alegerea distribuției depinde, în special, de tipul interfeței grafice preferate. Vrei o interfață grafică modernă și touch-friendly? FoloseșteUbuntu, are interfața grafică proprie numită Unity sau Fedora cu GNOME.

Deoarece este o listă enormă de distribuții tip desktop, iată doar câteva dintre acestea:

  • Ubuntu -> are suport foarte bun pentru hardware și interfață grafică touch-friendly
  • Linux Mint -> una printre cele mai user-friendly interfețe grafice
  • Deepin -> interfață grafică atrăgătoare și user-friendly
  • Arch Linux -> un sistem desktop cu toate caracteristicile necesare care se axează pe simplicitate

Inginerie audio/video
Mulți care vor să se specializeze în domeniul audio-video se gândesc imediat la Mac. Linux, de asemenea, se regăsește în acest domeniu. Cu distribuții care sunt specializate pentru inginerie audio-video, nu vei rata niciun beat sau o scenă. Așadar, dacă doriți să vă apucați de crearea muzicii sau prelucrarea video, aveți două distribuții majore:

Ubuntu Studio. Este cea mai folosită distribuție care se axează pe ingineria audio-video. Este optimizat în totalitate, pornind de la nucleu, ca să se potrivească perfect pentru înaltele cereri executate de inginer. De asemenea, interfața grafică este XFCE, așadar nu trebuie să te îngrijorezi pentru utilizarea abuzivă a memoriei RAM sau al CPU Load.

Dream Studio. Este la fel ca și la Ubuntu Studio. Singura diferență majoră între acesta și Ubuntu Studio este interfața grafică Unity, care este mai modern (și vine instalat predefinit în Ubuntu).
dreamstudio.png
^ DreamStudio.

Pentesting
În ciuda faptului că poate fi folosită orice distribuție pentru acest lucru, există unele speciale pentru asemenea sarcini. Una din acestea este reprezentat de Kali Linux, distribuție care conține peste 300 utilități pentru penetration testing și securitate. Folosind Kali poți simula atacuri cibernetice autorizate ca să vezi exact ceea ce trebuie îmbunătățit pentru protecția datelor.

Development
Majoritatea distribuțiilor pot fi folosite pentru dezvoltare. Însă multe distribuții sunt bazate pe versiune (precum Ubuntu) și utilizarea ultimelor librării este crucială pentru acest lucru (precum PHP). Din această cauză au apărut distribuțiile rolling release. Iată câteva dintre acestea:

maOecCy.jpg
^ OpenSUSE Tumbleweed 20150712 cu interfața grafică Plasma 5.

Enterprise servers
Dacă vrei să îți deschizi o firmă de hosting trebuie să știi ceea ce să folosești. Aceste distribuții Linux sunt special pregătite ca să ofere și suport. Poți alege ruta oarecum proprietară, precum Red Hat Enterprise Linux, sau ruta complet gratuită, precum CentOS. Diferența este că, în cazul RHEL, este foarte importantă susținerea instantă în caz de probleme.

RHEL nu este singurul. Mai există SUSE Linux Enterprise pentru Desktop și Server. Dar nu sunt astea singurele!

  • CentOS -> gratuit și versiunea open source al RHEL
  • Zentyal -> alternativă pentru Windows Small Business Server

System troubleshooting
Dacă vrei să verifici problemele apăruate pe un sistem PC cu Linux sau Windows sau să recuperezi datelea de pe un Windows PC cu probleme, Linux este cea mai bună soluție. Sunt o grămadă, însă limitări la acestea:

Educație
Linux susține din plin educația, așadar au apărut două distribuții populare pentru acest domeniu:

Router
Ai un router și nu-ți place firmware-ul? Poți să-l schimbi. Prin acest lucru poți să securizezi mai bine propriul home network. Înainte de acest lucru, trebuie să vă documentați dacă se poate face schimbarea. Dacă da, iată două distribuții populare:

  • DD-wrt -> tone de caracteristici și interfață grafică simplă.
  • OpenWRT -> distribuție pentru embedded devices, chiar și routere.

Firewall
Dacă bugetull restrâns nu îți permite folosirea unui firewall device (precum cele de la Cisco), alegerea unui Linux firewall poate fi alegerea perfecta. Linux are un sistem incredibil de puternic, numit iptables, care nu lasă nimic să scape și nu cedează niciodată. Pentru ceva particularizat, totuși, există IPCop, cu o interfață grafică web-based și nu este necesară cunoașterea unui anumit nivel de cunoștințe pentru folosire.

Totuși, pentru ceva particularizat, folosiți o distribuție precum CentOS și învățați să folosiți iptables.

Anonymous use
În sfârșit, dacă vrei să navighezi anonim pe Internet, folosește Tails.

Tails este o distribuție Linux live care are la temelie protejarea identității tale online. Folosește Tor browser și criptează toate datele. Este bazat pe Debian și conține toate programele gratuite.
tails.png
^ Tails Linux

Aceste distribuții Linux sunt doar vârful aisbergului. Pentru mai multe distribuții, puteți accesa următoarele site-uri:

Surse: 1; 2

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.