Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

E bine sau nu să fii competitiv în adolescență?


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

adolescenti-2.jpg







Răspunsul este: câte un pic din fiecare. Competiția dăuneaza relațiilor sociale în cazul fetelor și corelează cu nivele crescute de depresie, ceea ce nu se întâmplă în cazul băieților; în general competiția cu scopul de a-și depăși limitele este benefică pentru ambele sexe.


Un studiu realizat in California demonstrează că influența competitivității asupra stării generale de bine la nivel psihic și asupra modului de funcționare socială la adolescent depinde de tipul de competiție și de genul adolescentului. Competitivitatea poate fi atât viciu cât și virtute, astfel încât poate avea dezavantaje sociale și emoționale, iar efectele variază de la un gen la celălalt; cu alte cuvinte, spiritul competitiv este considerat caracteristic bărbaților adulți și mai dezirabil la masculi decât la femele.


Studiul a urmărit efectul a doua tipuri de competiție asupra sănătații mentale a adolescenților si asupra vieții sociale a acestora: 1 - competiția pentru a câștiga, pentru a domina și pentru a-i întrece pe ceilalți si 2 - competiția pentru a excela, pentru a-și depăși propriile limite, pentru a-și atinge propriile scopuri.


Rezultatele explică ambivalența culturilor vestice asupra ideii de competiție la adolescenți: în timp ce spiritul competitiv pentru autodepasire și autodezvoltare duce la bunăstare psihică, cel care implică dominarea celorlalți le face pe femei să plăteasca un preț socio-emotional scump.







Edited by DDonny
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.