Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cum se tratează boala inflamatorie pelvină


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Boala inflamatorie pelvină este termenul medical folosit pentru infecțiile și inflamările care apar la nivelul organelor pelvine feminine. Statisticele recente arată că afecțiunea apare în aproape 70% din cazuri la femeile cu vârsta sub 25 de ani. Medicul ginecolog Silviu Istoc ne spune care sunt cauzele acestei boli, dar și în ce constă tratamentul.

 

 

 

3.jpg

 

 

 

oala inflamatorie pelvină este o afecțiune care aparent este trecută cu vederea, durerile cauzate de aceasta fiind deseori confundate cu alte neplăceri. Problema de sănătate afectează aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100.000 de femei devin infertile din cauza acestei boli.

Este considerată o afecțiune cu transmitere sexuală, dar poate apărea și în urma unor proceduri invazive la nivelul uterului prin folosirea de instrumente contaminate sau prin dislocarea florei vaginale.

„Această boală poate fi evitată prin folosirea măsurilor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS) deoarece altfel poate duce la complicații în timpul sarcinii sau chiar instalarea infertilității feminine, abcese în zona pelvină, peritonite și în cazuri rare poate fi letală. Odată ce colul uterin a fost infectat cu o BTS, devine mai simplu pentru alte bacterii prezente în vagin să pătrundă și să infecteze uterul și trompele uterine”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie la Spitalul Medicover.

 

 

Metodele contraceptive pot favoriza boala

Bolile cu transmitere sexuală și contaminarea cu chlamydia sunt principalele cauze care duc la apariția afecțiunii inflamatorii pelvine. Bine de știut este că și unele metode contraceptive pot favoriza apariția ei. De exemplu, montarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). Și dușurile vaginale pot crește riscul de apariție a bolii.

„În schimb, folosirea prezervativul și a diafragmei reduc considerabil acest risc. De asemenea, riscul de boală inflamatorie pelvină este mai ridicat după o naștere, după un avort spontan sau provocat, dar și după anumite intervenții chirurgicale, precum dilatație sau chiuretaj“, spune medicul ginecolog.

 

 

Pentru depistare se examinează secrețiile vaginale

Pentru a pune diagnosticul de boală inflamatorie pelvină medicul poate recomanda examenului vaginal digital (prin ecografie transvaginală), iar în unele situații chiar și examinarea laparoscopică.

„Dacă există semne de infecție, se va recolta o probă de secreție din interiorul vaginului. Proba va fi analizată pentru determinarea microorganismului responsabil de infecție. Femeile care au fost infectate recent cu virusul imunodeficientei umane (HIV) trebuie investigate și pentru alte boli cu transmitere sexuală, în special gonoree sau infecție cu chlamydia, pentru ca ulterior să fie evaluate pentru identificarea bolii inflamatorii pelvine și pentru a primi un tratament adecvat. De asemenea, și partenerul/partenerii sexual(i) trebuie să urmeze un tratament pentru această afecțiune”, adaugă medicul Silviu Istoc.

 

 

Este indicat tratamentul cu antibiotice

Cu cât boala inflamatorie pelvină este diagnosticată mai repede, iar complicațiile nu există, cu atât tratamentul este mai eficient și mai ușor suportat de pacientă.

Terapia standard constă în administrarea antibioticelor timp de 14 zile. Deși persoana poate începe să se simtă mai bine este necesară administrarea tratamentului pe toată durată indicată de medic.

În caz contrar, infecția poate să reapară. Se recomandă evitarea raporturilor sexuale până la terminarea tratamentului și dispariția infecției.

 

 

Care sunt simptomele specifice bolii inflamatorii pelvine

 

 

- durerea în partea de jos a abdomenului;

- senzația de presiune constantă în timpul urinării;

- secreție vaginală anormală (de culoare galbenă-maronie sau verzuie);

- febră (peste 38 grade Celsius);

- senzația de slăbiciune a întregului corp;

- durere de cap;

- grețuri sau vărsături;

- dureri în timpul contactului sexual (dispareunia);

- sângerări menstruale neregulate.

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.clicksanatate.ro/Cum-se-trateaza-boala-inflamatorie-pelvina_0_12957.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.