Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cum și din ce poți să faci bani de acasă: meseria ca hobby profitabil


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

afacere-la-domiciliu_ap.jpg







Într-o societate în care maxime de genul “Dacă muncești, nu ai timp să faci bani” încă au ecou, faptul că freelancing-ul și lucrul de acasă, pe cont propriu, câștigă tot mai mult teren nu e neapărat surprinzător. Tot soiul de mici abilități și pasiuni au început să fie vândute atât în mediul online, cât și în cel offline, iar profilul celor care muncesc pe cont propriu, de acasă, este din ce în ce mai complex: femei aflate în concediu post-natal, tineri studenți sau tineri cu joburi bune în mediul corporate, ba chiar oameni ieșiți la pensie, care au dezvoltat cu toții un mare apetit pentru a-și vinde acele priceperi pentru care există cerere.


Au apărut astfel câteva micro-piețe, cum ar fi cea de hand-made, unde numărul femeilor pasionate de realizarea de mici bijuterii, mărţisoare, tricotaje sau tot felul de alte produse crește în fiecare an. Odată cu numărul creatoarelor de hand-made-uri, crește și numărul site-urilor și platformelor de profil.


Totodată, se înmulțesc, târgurile şi expoziţiile unde femeile (dar și bărbanții) pot vinde în mod direct rodul muncii lor personale. La fel se întâmplă cu oamenii care oferă meditații sau diverse lecții private într-o sumedenie de discipline, de la diverse sporturi și până la vorbitul în public. Vei găsi, pe site-uri de specialitate, ca microjoburi.ro, o bogată ofertă de servicii din zona IT, a redactării și traducerilor de documente sau a editării foto și video.

Inspirat de site-ul american TaskRabbit, microjoburi.ro este un fel de bursă a priceperilor individuale: unii vând servicii de traduceri sau dezvoltare web, alții asamblează mobilier sau oferă lecții de tenis, în vreme ce alții vin cu oferte de meditații la limba germană (25 de lei), editare foto și video (50 de lei), actualizarea și întreținerea unei pagini web (50 de lei), tehnoredactare (10 lei) sau chiar consultanță financiară (50 de lei). Orice pricepere poate să devină serviciu prestat, orice pasiune se poate transforma într-o sursă proaspătă de venit. Pentru că piața nonformală a muncii înseamnă contactul mult mai rapid între cel care își oferă serviciile și cel care le caută.


Pasiune și birocrație


Asta pentru că tehnologia a reușit să formeze și apoi să accelereze o întreagă piață nonformală a muncii: se lucrează la periferia antreprenoriatului și tot mai aproape de pasiunile și priceperile individuale. Profitând de noile oportunități, tot mai mulți români reușesc să câștige bani din propriile hobby-uri.


Aceștia, spune un studiu recent al Visa Europe, pot câștiga venituri suplimentare de peste 5.000 de lei și chiar de 10.000 de lei (mai ales în București și Ilfov), iar cele mai profitabile hobby-uri și priceperi din mediul offline se găsesc în domeniile renovărilor și decorațiunilor interioare, design, fotografie sau culinar.


Tot din studiul Visa reiese că persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au cel mai mare venit anual, de circa 6.300 lei, și că pasiunea reprezintă principala motivație pentru aproape 60% dintre românii care au pornit o afacere dintr-un hobby. Media europeană este de 43%. Aproape o treime dintre participanții la sondaj (29%) au avut ca principal motiv schimbarea activității față de cea de la locul de muncă, iar 26% au spus că doresc să lucreze pentru ei înșiși.

E bine de notat și că “patru din zece români care ar putea să-și deschidă o afacere dintr-un hobby sunt îngrijorati de birocrația excesivă legată de administrarea firmei”, așa cum declara Cătălin Crețu, director regional al Visa Europe pentru România, Croația și Slovenia.


Mai important, cercetarea Visa arată că trei din patru români care au o pasiune pot obține venituri suplimentare de pe urma ei, iar patru din zece români spun că vor opta pentru o astfel de variantă în viitor. Cei mai mulți sunt motivați intrinsec, chiar de pasiunea lor (65% dintre respondenți), de flexibilitatea propriului business (46%) sau de dorința de a fi propriul șef (44%).


Monetizarea vine din online


Circa 70% din cei care vor să demareze o afacere pe baza unui hobby vor ca aceasta să devină principala lor sursă de venit, iar 16% și-au propus să atingă obiectivul acesta în următorii cinci ani. Peste jumătate dintre aceștia vor lansa atât un website propriu, pentru ca produsele sau serviciile oferite să devină accesibile unei baze mai largi de clienți, cât și o pagină de social media pentru a-și consolida profilul.


Astfel au apărut pagini personale unde oamenii își vând propriile bijuterii, obiecte de decoraţiuni interioare hand-made ș.a., În plus, există astăzi multe site-uri care acceptă, contra cost, plasarea unui magazinul virtual direct pe platforma lor. Iar vânzătorul listează propriile obiectele pe internet, primeşte banii şi trimite coletul către cumpărător.


Tot așa s-au înmulțit blogurile celor pasionați de diverse subiecte pe care le cunosc atât de bine încât conținutul lor poate fi monetizat. Blogurile acestea se dezvoltă gratuit, iar noile tipuri de reclame – de tipul Google Adsense – fac monetizarea destul de simplă: cu cât mai mulți vizitatori, cu atât mai mulți bani obținuți din pasiunea pentru nutriție, tehnologie, fashion și multe altele.


La adăpostul acestui curent, din ce în ce mai mulți oameni caută să transforme munca din servitute în plăcere; cei mai mulți își vând pasiunile pentru a-și rotunji veniturile, dar tendința – și asta la nivel internațional – este dezvoltarea unui climat micro-antreprenorial, unde tot mai mulți oameni vor munci pe cont propriu, reușind să găsească clienți pentru priceperile și pasiunile personale.








Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.