Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Facultățile care îți aduc cele mai mari salarii la angajare


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Economia României s-a schimbat în ultimii ani, iar la modă revin specializări care păreau că nu mai au viitor.

Facultăţi care, acum câţiva ani, abia reuşeau să atragă un număr de studenţi care să acopere măcar locurile scoase la concurs, au devenit foarte căutate. Motivul? Industriile pentru care ele pregătesc studenţii au prins aripi în România. Cine se mai gândea la începutul anilor 2000 la specializări precum construcţia de maşini, energetică sau ştiinţe agricole şi industria alimentară? Aproape nimeni. Toţi tinerii se vedeau economişti de succes, avocaţi sau jurnalişti.

Construcţia de automobile şi subansamble

 

Fenomenul industriei auto, lansat de Dacia şi continuat de Ford, dar şi de sute de mari producători de subansamble, au dat naştere unei cereri aproape fără precedent pentru specialişti în domeniu. Salariile pleacă, în domeniu, pentru un inginer, de la 500- 700 de euro, adică mult chiar şi peste media din București. Se adaugă alte beneficii, dar şi existenţa unui contract colectiv „beton”, care nu permite angajatorilor să concedieze oameni fără un compensaţii serioase.

 

Fenomenul industriei auto, lansat de Dacia și continuat de Ford, dar şi de sute de mari producători de subansamble, a dat naştere unei cereri aproape fără precedent pentru specialiştii în domeniu.

 

Ca să lucrezi în domeniu, ai nevoie de o specializare din cadrul Politehnicilor din România. Cele mai importante sunt la Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. Ca specializări se pretează construcţia de maşini, electronica sau robotica.

Medicina şi stomatologia

 

În ciuda greutăților din ultima vreme, expresia potrivit căreia „ca medic nu mori de foame niciodată” rămâne valabilă. Să termini astăzi medicina şi să rămâi în țară este o idee cu atât mai bună cu cât România are deficit acut de specialişti.

 

Un medic de familie cu 2.500 de pacienţi ajunge să câş
tige peste 1.200 de euro lunar.

 

Dacă urmezi şi una dintre specializările căutate cum sunt psihiatria, ginecologia sau diabetologie şi boli de nutriţie ai toate şansele ca, după ce termini rezidenţiatul, să câştigi peste 1.000 de euro pe lună şi şă fii propriul şef.

Nici ca medic de familie nu e rău, dacă reuşeşti să te impui. Un medic cu 2.500 de pacienţi ajunge să câştige peste 1.200 de euro lunar. Stomatologia este chiar mai profitabilă. Un dentist poate câştiga până la 700 de euro imediat după ce a ieşit de pe băncile facultăţii. Cele mai importante universităţi sunt cele de stat din Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş.

Farmacia

 

Este un domeniu care a explodat de-a dreptul. Cererea de specialiști este imensă, iar patronii de lanțuri se plâng că nu găsesc oameni. Câştigi, în medie, 500 de euro, dacă eşti începător şi poţi ajunge uşor la 800-1.000 de euro în câțiva ani. Bucureştiul şi Iaşiul au cele mai bune centre în domeniu.

Informatică şi telecomunicaţii

 

Sunt clar cele mai căutate specializări din România. Toată lumea are nevoie de IT-iști. Pe scurt, câştigi în cel mai rău caz 500 de euro şi poți ajunge rapid la câteva mii de euro pe lună. Cele mai bune facultăți? Automatica , Cibernetica şi Telecomunicații din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

Agronomie

 

O industrie până acum câţiva ani în paragină, revine în forţă. Se caută specialişti mai ales în domenii particulare cum sunt horticultura, viticultura sau creşterea animalelor. Se caută mai ales specialişti tineri, la curent cu noile tehnologii. O mare companie din viticultură anunţa că a oferit şi 1.500 de euro pentru un inginer tânăr specialist. Institutul Agronomic din Bucureşti este cea mai bună opţiune.

 

Se caută specialişti mai ales în domenii particulare cum sunt horticultura, viticultura sau creşterea animalelor.

 

Arhitectura

 

O specializare grea care necesită nu doar talenz, ci şi extrem de multă muncă. Este cea mai lungă facultate. Dacă reuşeşti totuşi să o termini, câştigi, ca începător minimum 600-700 de euro pe lună. Poţi vinde pe Internet proiecte proprii de case cu sute de euro. Un arhitect cu experienţă medie încasează mii de euro pe lună. „Arhitectura” din București este cea mai bună opţiune.

Drept

 

Sunt mulți absolvenţi însă, dacă te impui, rezultatele sunt pe măsură. Un avocat, chiar şi începător, nu ia mai puţin de 1.000 de euro, lunar, într-o firmă cu nume. Ajunge în câţiva ani la 2.000-3.000 de euro pe lună.

 

 

 

 

Sursa: https://cariera.ejobs.ro/2015/10/26/facultatile-care-iti-aduc-cele-mai-mari-salarii/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.