Jump to content

Peste 1.000 de români au cea mai bună calificare contabilă din lume


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Mai mult de 1.000 de români deţin o certificare oferită de Association of Chartered Certified Accountants, cea mai importantă organizaţie mondială a profesioniştilor contabili.

Au între 25 şi 35 de ani, au absolvit, cel mai probabil, o facultate cu profil economic, şi sunt pregătiţi să facă business real. Aşa arată profilul românilor care încearcă să obţină o calificare oferită de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), cea mai importantă organizaţie mondială a profesioniştilor contabili. „Noi spunem că o certificare ACCA este un tool (instrument, n.tr.) care îţi deschide uşi pentru orice domeniu din sfera financiar – contabilă, atât în ţară, cât şi în străinătate”, spune Mihaela Robu, director general provizoriu al biroului ACCA din Europa de Sud-Est, care cuprinde România, Bulgaria şi Moldova. Mai concret, ACCA este o calificare preferată de cei ce îşi doresc să performeze în domeniul financiar.

Mihaela Robu consideră că o certificare ACCA se asemenea cu un instrument care poate deschide orice uşă profesională în zona financiar-contabilă.

O acreditare ACCA se obţine în circa trei ani şi presupune un cost total care poate ajunge chiar şi la 15.000 de euro (estimarea include costul materialelor de curs, pregătirea pentru susţinerea examenelor şi contravaloarea taxele de examen). Un român care îşi doreşte să primească o certificare ACCA trebuie să susţină, în total, 14 examene. „Sunt foarte mulţi factori care influenţează costul final al unei certificări. De exemplu, poţi să studiezi individual, acasă, cumpărându-ţi doar materialele de studiu. De asemenea, sunt studenţi care aleg să studieze online sau studenţi care preferă să meargă la cursuri face-to-face (faţă în faţă, n.tr.). În funcţie de alegerea ta, ai o variantă mai ieftină prin care poţi obţine certificarea sau o variantă mai scumpă. Am făcut, la un moment dat, un calcul estimativ şi credem că poţi să termini calificarea noastră în aproximativ trei ani şi cu cost total de circa 5.000 de lire sterline (circa 7.000 de euro – n.red.). Asta ar fi varianta cea mai ieftină”, afirmă Robu.

ACCA nu se implică în stabilirea costurilor pentru obţinerea certificării, dar colaborează, în fiecare ţară, cu mai mulţi furnizori acreditaţi. În România există patru furnizori acreditaţi să ofere certificări ACCA – BPP Professional Education, Globaltraining, ExP Group şi PwC Academy (parte a firmei de audit şi consultanţă PwC).

 

 

Peste 1.000 de români au statut de membru ACCA

 

Mai mult de 1.000 de români deţin o certificare ACCA, adică au absolvit toate cele 14 programe de curs, şi au statut de membru. Membrilor li se adaugă peste 4.000 de studenţi care urmează, în prezent, programele ACCA. Anual, câteva sute de români se înscriu la cursurile ACCA şi între 100 şi 120 obţin calificarea ACCA, adică reuşesc să finalizeze cele 14 programe. Jumătate dintre cei se înscriu anual la cursurile ACCA sunt susţinuţi financiar de către angajatori, în vreme ce restul se finanţează pe cont propriu.

„De ce ar trebui companiile să-şi susţină financiar angajaţii care se înscriu la cursurile ACCA? Pentru că vor putea fi convinse de valoarea pe care o vor aduce oamenii respectivi în cadrul organizaţiilor, nu doar în momentul finalizării cursurilor, ci chiar din timpul desfăşurării trainingurilor. Oamenii care urmează cursurile ACCA au acces la cunoştinţele unui asociaţii (ACCA – n.red.) cu amprentă globală şi învaţă aspecte practice de business, din toate domeniile. Astfel, tu, ca angajator, beneficiezi de cunoştinţele unui angajat pe care, altfel, ţi-ar fi foarte greu să-l califici la locul de muncă”, precizează Robu.

Mulţi dintre cei ce reuşesc să obţină o certificare ACCA lucrează ca auditori, directori financiari, consultanţi sau chiar CEO. „Destul de mulţi dintre absolvenţii ACCA lucrează în audit şi firme de consultanţă sau de contabilitate, ori în bănci sau multinaţionale. Este practic imposibil ca într-o companie mare să nu găseşti un membru sau un student ACCA”, adaugă şefa interimară a ACCA România.

 

 

Parteneriate cu mediul de business local

 

 

Biroul ACCA din Europa de Sud-Est, cu sediul în Bucureşti, încearcă să promoveze, în rândul companiilor locale, beneficiile pe care le aduc în business certificările ACCA. „Mergem la companii şi le vorbim despre ce le aduc în plus calificările noastre celor ce trec prin ele, din punct de vedere al abilităţilor şi cunoştinţelor dobândite. Noi spunem că persoanele care deţin o calificare ACCA nu sunt doar nişte finanţişti, ci devin nişte parteneri de business ai companiei în care lucrează. După ce obţin această calificare, angajaţii respectivi încep să aibă o viziune mult mai practică şi mai apropiată de mediul de business”, arată Mihaela Robu.

 

 

ACCA îşi promovează calificările nu doar în companii, ci şi în mediul academic, în cadrul universităţilor economice. Până în prezent, mai multe programe de masterat şi de licenţă de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, Universitatea de Vest (Timişoara) şi Universitatea Româno-Americană (Bucureşti) au fost create după cerinţele ACCA.

 

 

 

 

Sursa: https://cariera.ejobs.ro/companii/interviuri/peste-1000-de-romani-au-cea-mai-prestigioasa-calificare-contabila/

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.