Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

A scrie pentru transmisie: abecedarul tiparit al unui reporter.


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Draga colegule de ziar: Bine ai venit pe teritoriul convergentei. Poate ca te-ai oferit voluntar pentru aceasta misiune, sau poate ca te simti rapit de extraterestri.Cu toate acestea, iata-te cu pixul intr-o mana si cu microfonul in cealalta. Esti un multimediar. Bine, am inventat acel cuvant. Dar te descrie—cel mai bun scriitor si transmitator jurnalist […]

Draga colegule de ziar:

 

 

Bine ai venit pe teritoriul convergentei. Poate ca te-ai oferit voluntar pentru aceasta misiune, sau poate ca te simti rapit de extraterestri.Cu toate acestea, iata-te cu pixul intr-o mana si cu microfonul in cealalta.

Esti un multimediar.

 

 

Bine, am inventat acel cuvant. Dar te descrie—cel mai bun scriitor si transmitator jurnalist care esti azi. Si nu te-a pregatit nimeni pentru asta. Asa ca lasa-ma pe mine—un jurnalist mai mult de transmisie si partial scriitor—sa incerc sa te ajut.

Multumita circumstantei, suntem o familie potrivita. Editorul tau iti cere sa creezi povesti pentru noul partener TV al ziarului. Sa apari la stirile de seara. Sa fii intervievat in legatura cu povestea ta. Poti sa o faci. Ai nevoie doar de un sfat si de perspicacitate. Sfatul te va ajuta sa scrii bine textul pentru transmisia televizata si sa privesti camerele cu incredere. Perspicacitatea iti va folosi sa parcurgi cultura stirilor TV. Asa ca draga ziarule, sper ca asa iti vei usura intrarea in lumea stirilor TV. Intai de toate, sfatul:

Ce ar trebui sa stie reporterii de ziar despre redactarea stirilor televizate:

 

 

Mentine-ti standardele la inaltime. Stirile TV nu reprezinta doar o transcriere a articolelor tiparite. Sunt mai scurte si la obiect. Este nevoie de talent pentru a reproduce cu savoare si inteles evenimentele.

 

Cauta miezul unui articol. Gandeste-te la titlurile de pe prima pagina. Evenimentele relatate la TV au o legatura directa cu titlurile articolelor din ziare – identifica esenta unei idei complexe, clarificand-o.

 

Foloseste propozitii scurte. Telespectatorii au o singura sansa sa inteleaga ceea ce ai scris. Un privitor confuz va schimba canalul.

 

Scrie la diateza activa. Face mesajul mai usor de inteles, mai real si mai detaliat.

 

Scrie in limbaj conversational. Evita limbajul protocolar, politic sau juridic. Evita “suspectul a fost privat de libertate” si castiga spunand “ Politia l-a arestat pe….“

 

Foloseste verbe. Nu acorda atentie altor emisii recente: “Pasagerii aerieni ingrijorati de intarzieri”, “ Amenintarile congresului la adresa companiilor aeriene.” Nu sunt de calitate pentru transmisia directa. Ignora-le.

 

Foloseste sunetul. Vei ajunge sa iubesti aceasta parte a jurnalismului televizat. Insereaza sunetul minunat, natural al unei povesti in textul tau. Ca si in realitate, te vei stradui sa cauti si sa incluzi sunetele sirenelor, ale picaturilor de ploaie, muscatura unui mar, izbitura unei mingi cu o bata de baseball – in acelasi mod in care colectezi fapte si noutati.

 

Scrie pentru ecran Iata o alta placere. Asorteaza imagini cu cuvintele povestii tale, literal sau mai putin. Altadata poti renunta la cuvinte, lasand imaginile si sunetul sa se deruleze.

 

Compune fara exagerari. Cuvinte precum “criza” sau “cosmar” nu sunt necesare in fiecare transmisie TV. Dar asta pare sa fie tendinta. Scrie ceea ce vezi. Ofera detalii. Lasa oamenii sa descopere ceva puternic in povestea ta, si nu va fi necesar sa hiperbolizezi. Spectatorul va simti emotie in loc sa fie bombardat cu ea.

 

Incheie glorios. Ultimele replici ale fiecarei stiri televizate se aseamana cu cele mai frumoase cuvinte de ramas-bun: sunt pline de inteles si memorabile.

 

 

Ce ar trebui sa stie reporterii de ziar despre aparitia la TV.

 

 

1. Stapanirea de sine provine din comfort.Stapanirea de sine nu provine din propozitii memorate sau dintr-o postura rigida. Provine din cunostinte, lejeritate in conversatie datorata acestor cunostinte si un limbaj al corpului la fel de destins ca in adresarea catre o persoana egala din din studio.

 

 

2. Nu elimina cosmeticele, elimina neregularitatile. Adevaratul secret al laturii “cosmeticizate” a televiziunii nu se refera la frumusete sau la parul cu mult volum. Se refera la eliminarea unor aspecte precum: frunti transpirate, umbrele de la ora 17, bijuterii neasortate, costumatii prea banale sau spanacul de pe dintele din fata. Permite-mi sa vad asemenea aspecte si nu o sa mai acord atentie povestii tale. Spectatorii nu se asteapta sa vada oameni perfecti la TV, dar se asteapta ca acestia sa aiba o tinuta profesionala.

 

 

3. Coboara-ti vocea. Adica intonatia. Oamenii tind sa isi mareasca timbrul vocii cand sunt nervosi. Asculta-ti tonul normal de adresare. Amintesteti-l. Aminteste-ti sa il mentii in emisie la tonul obisnuit. Tensiunea nu trebuie sa te faca sa ridici vocea. Chiar daca reportezi de pe teren, intr-un loc zgomotos, foarte rar este cazul sa strigi. Microfoanele capteaza intai vocea ta, si apoi zgomotul multimii din jur. Nu lasa urechile sa te insele, tipand la privitori.

 

 

4. Urmareste-ti ritmul. Similar cazului in care emotiile te determina sa vorbesti mai tare, poti avea tendinta sa vorbesti mai repede. Cand vorbesti mai repede, inghiti inevitabil consoane, treci prea repede peste aspecte importante si ii faci nervosi pe ascultatori. Acorda-ti timp

 

 

5. Priveste-ti inregistrarile. Iti citesti replicile, nu-i asa? Dai dovada de tot atata profesionalism daca urmaresti inregistrarile cu tine cu un ochi critic. Ai fost suficient de clar, credibil si relaxat? Nu devii un egocentrist. Devii un profesionist.

 

 

6. Gandeste-te la un triunghi. Cand esti in emisie, si dai un interviu, gandeste-te ca porti o conversatie in trei. Persoana Numarul Unu este moderatorul, Persoana numarul Doi esti tu, iar Persoana numarul Trei este camera de filmat. Persoana numarul Unu iti pune o intrebare. Raspunzi cu cuvintele tale, direct, si cu orientarea corpului catre intervievator. Totusi, din cand in cand, curtoazia te obliga sa admiti ca exista si Persoana numarul Trei, fapt care presupune sa te intorci si in directia respectiva, si la fel de confortabil sa revii la Persoana numarul Unu.

 

 

7. Ia-ti propriul IFB. Acesta este un fel de casca plasata in ureche. De fiecare data cand transmiti, fie ca te afli in studio sau la coltul strazii ai nevoie de aceasta piesa pentru a auzi intrebarile ajutatoare, sau celelalte sunete ale emisiei. Cu ajutorul ei vei putea comunica cu producatorul de stiri. Fara acest dispozitiv IFB, vei fi obligat sa apelezi la o casca oarecare din dotarea statiei. De cele mai multe ori, nu se potriveste bine, cade, si Dumnezeu stie unde a stat inainte de a intra in urechea ta. Si, ca sa nu uit, IFB este denumirea tehnologica pentru “(interruptible fold back)”?. Nu te bucuri ca ai intrebat?

 

 

8. Invata despre iluminare. Vei uri la inceput toate luminile TV. Dar cu cat te vor izbi frontal mai mult, cu atat vei arata mai bine. Luminile plasate in unghiuri necoreaspunzatoare sau distribuite gresit te vor face sa apari de-abia spalat sau epuizat. Vorbeste-I fotografului sai direstorului de platou din studio despre tipurile de lumini care ti se potrivesc cel mai bine.

 

 

9. Invata sa aloci timpul. Vei castiga respectul imediat in camera de emisie daca poti sa tranmiti stirile in timpul care iti este alocat. Se presupune ca pentru asta e necesar sa itit dezvolti un simt intrinsec al programarii timpului. Chiar si cand cineva iti face semn, tu ar trebui sa stii ca ai vorbit un minut si mai ai 20 de secunde pentru a incheia. Poti sa te antrenezi, si sa iti dezvolti toate abilitatile de prezentare, utilizand acasa un casetofon cu inregistrare.

 

 

10. Pregateste-ti finalul. Intr-o tranmisie directa, sau chiar intr-o inregistrare, gandeste-te inainte la o replica buna de final. Te va ajuta sa iti organizezi gandurile si iti da incredere, ca unui alergator ce vede linia de sosire exact in fata.

 

 

 

 

 

 

Sursa: https://cariera.ejobs.ro/arhiva/a-scrie-pentru-transmisie-abecedarul-tiparit-al-unui-reporter/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.