Jump to content

Cum să ceri feed-back după un interviu nereușit


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Un interviu de angajare nereușit se poate transforma într-o experiență benefică pentru candidații care aleg să ceară feed-back despre eșecul lor.

Candidații ar trebui să încerce să obțină feed-back din partea angajatorului care i-a refuzat, chiar dacă încrederea în forțele proprii le-a fost afectată, scrie The Guardian. Cererea unui feed-back funcționează asemenea unui proces de învățare. De asemenea, angajatorii ar trebui să le ofere feed-back candidaților respinși, pentru că într-o piață a muncii în care companiile luptă să-și întărească brandul de angajator, o simplă părere oferită aplicanților neselectați după interviu poate consolida imaginea organizației.

 

 

Întreabă-te dacă merită

 

Obținerea unui feed-back poate fi o misiune dificilă pentru candidați. Recrutorii sunt niște persoane foarte ocupate și, de obicei, destul de sensibile când vine vorba de oferirea de feed-back unor persoane pe care nu le cunosc foarte bine. Totodată, nu vor să-și justifice deciziile în fața unor candidați care probabil că sunt nervoși sau iritați. Prin urmare, recrutorii ignoră adesea cererile de feed-back venite din partea candidaților pentru că nu vor să dea naștere la discuții. Așadar, înainte de a cere feed-back puneți următoarele întrebări: „vreau cu adevărat jobul respectiv?”, „sunt un candidat potrivit pentru ei?” și „am dat tot ceea ce am putut la interviu?”. Dacă toate răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive, continuă demersul tău și cere feed-back. Este important să vezi dacă există diferențe între percepțiile tale și ale recrutorilor și să afli motivele pentru care nu ai avut succes la interviu.

 

 

Convinge recrutori să-ți ofere feed-back

 

Recrutorii trebuie să fie convinși că merită să-ți ofere feed-back. Așadar, trimite-le un mesaj de genul: „deși sunt dezamăgit că nu m-ați selectat pentru jobul la care am aplicat, aș aprecia dacă aș putea primi feed-back sincer din partea voastră, pentru că îmi doresc ca, pe viitor, să ajungem să lucrăm împreună”. Angajatorii ocupați își vor face timp să răspundă în măsura în care se simt apreciați și văd potențialul tău de a le deveni viitor angajat. Dar va trebui să dovedești perseverent.

 

 

Ascultă înainte de a vorbi

 

Ascultă înainte de a vorbi și evită să ai o atitudine critică sau defensivă la adresa angajatorului care ți-a oferit feed-back, chiar dacă nu ești de acord cu răspunsul primit. Foloșește un limbaj sau un text precum „este un feed-back extrem de interesant” sau „așadar, dumneavoastră ați considerat…”. Recrutorii vor simți nevoia să extindă explicația lor. Poți încerca să-i contrazici, dar ai grijă cum o faci.

Totodată, roagă-i pe recrutori să compare evoluția ta de la interviu cu cea a altor candidați care au continuat procesul de recrutare. Astfel, le vei îngădui recrutorilor să îți semnaleze lipsurile din experiența pe care o ai, fără a-i tensiona prea mult. Este util să închei discuțiile cu o întrebare: „aș putea să fac ceva anume pentru a-mi îmbunătăți șansele de a fi acceptat la un interviu pentru un job similar pe care ați putea să-l aveți în viitor?”. Mulțumește-le recrutorilor pentru eforturile lor.

 

 

Fii profesionist

 

Dacă ai avut o prestație dezamăgitoare la interviu, nu trebuie să te scuzi în fața recrutorului pentru, cel mai probabil, ți-ar ratat șansele de a obține jobul pentru care ai aplica. Totuși, dacă îți dorești să lucrezi la compania respectivă în viitor, gestionează cererea ta de feed-back foarte serios, astfel încât să reiasă că ești profesionist și că ai anumite abilități interpersonale. Roagă-i pe reprezentanții companiei să te ia în considerare pentru oportunități viitoare și, cine știe, poate că peste șanse vei fi chemat din nou la un interviu.

 

 

Un feed-back altfel

 

În cazul în care ai fost respins de mai multe ori în ultima vreme la interviuri de angajare, poate că ar fi bine să faci susții un interviu de „test” cu un consultant în resurse umane sau cu un prieten. Vei afla ce nu merge bine, dacă ești prea modest, ori dacă răspunsurile pe care le oferi nu sunt suficient de detaliate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: https://cariera.ejobs.ro/cum-sa-ceri-feed-back-dupa-un-interviu-nereusit/

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.