Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Anarhism


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

2000px-Circle-A_red.svg.png

 

 

 

Anarhismul (din greacă ἀν (fără) + ἄρχειν (conducere) + ισμός (din radicalul -ιζειν), "fără conducători") este adesea definită ca o ideologie politică care consideră statul a fi nedorit, fără necesitate sau dăunător. Câţiva anarhişti au argumentat că, deşi anti-statismul este un punct central al ideologiei, este inadecvat să definească anarhismul. Această noţiune tradiţională de anarhism implică opoziţie împotriva oricărei autorităţi sau organizaţii ierarhice în cadrul relaţiilor interumane, printre care se află şi statul, însă anarhia nu se limitează doar la atât. În mod particular, include opoziţia contra religiei şi capitalului, rezultând în faimoasele proclamaţii anarhiste "Proprietatea este furt!" sau "Fără zei, fără stăpâni!". Cei care propun anarhismul, cunoscuţi drept "anarhişti", militează pentru societăţi fără sate, bazate pe organizaţii libere, neierarhizate.

 

Anarhismul, ca mişcare socială în masă, a avut fluctuaţii în popularitate. Tendinţa centrală a anarhismului ca mişcare socială a fost reprezentată de anarho-comunism şi de anarho-sindicalism, anarhismul individual fiind, în primul rând, un fenomen literar (care, cu toate acestea, a avut impact asupra curentelor mai mari, incluzând participarea oamenilor în organizaţii anarhiste de proporţii). Mulţi anarhişti se opun oricărei forme de agresiune, susţinând autoapărarea sau non-violenţa (anarho-pacifism), în timp ce alţii au susţinut nişte măsuri coercitive, incluzând revoluţii violente şi propaganda acestor acţiuni, pe cărarea înspre o societate anarhistă.

 

Mai multe detalii aici şi aici.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.