Jump to content

Populism de dreapta


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

wpid-1095175583nifca1.gif?b8c429,736x378

 

 

 

Populismul de dreapta este o ideologie politică care respinge consensul politic existent şi combină adesea liberalismul "laissez-faire" şi anti-elitismul. Este considerat populism deoarece face adesea apel la "omul comun", în opoziţie cu elitele. În Europa, populismul de dreapta este o descriere folosită pentru a identifica grupuri şi partide politice cunoscute pentru dispreţul faţă de Uniunea Europeană şi pentru opoziţia faţă de imigraţie, în mod particular din lumea islamică. Câteva principii tradiţionale de dreapta sunt susţinute de populismul de dreapta, incluzând opoziţia împotriva statului social şi o "cheltuială socială domestică mai generoasă, dar, în acelaşi timp, şi mai restrictivă".

 

Din anii '90, partidele populiste de dreapta au ajuns în legislatura unor varii democraţii, incluzând Canada, Norvegia, Franţa, Israel, Polonia, Rusia, România şi Chile, şi au intrat în coaliţie în guvernele Elveţiei, Austriei, Olandei, Noii Zeelande şi Italiei. Deşi mişcările de extremă dreapta au fost studiate separat în SUA, unde erau, în mod normal, denumite ca "dreapta radicală", unii scriitori le consideră a fi acelaşi fenomen. Populismul de dreapta se distinge de dreapta istorică, fapt care a stârnit îngrijorări privind prezervarea "status-quo"-ului, şi, în mare parte, nu are origini în partidele politice.

 

Mai multe detalii aici şi aici.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.