Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Socialism


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

2000px-Red_stylized_fist.svg.png

Socialismul se referă la un set de sisteme economice în care mijloacele de producţie şi distribuţie sunt sub proprietate socială, administrarea instituţiilor economice este bazată pe decizii colective sau pe auto-administrarea muncitorului, iar economia este, în primul rând, orientată către producţia pentru consum. Se referă la o largă paletă de ideologii şi mişcări politice care au ca ţel obtinerea acestui tip de sistem socio-economic. Controlul asupra producţiei poate fi ori direct - exercitat prin colective populare, precum sindicate, sau indirect - exercitat în numele poporului de către stat. Ca sistem economic, socialismul este caracterizat adesea prin stat, muncitor sau proprietate comună a mijloacelor de producţie, obiective care au fost atribuite şi revendicate de către anumite partide politice de-a lungul istoriei.

 

Pentru Karl Marx, care a ajutat la stabilirea şi definirea mişcării socialiste moderne, socialismul ar fi sistemul socio-economic care se ridică în urma unei revoluţii proletare, în care mijloacele de producţie sunt deţinute în mod cooperativ de către clasa socială, astfel încât toată societatea să beneficieze de surplusul de produse, iar economia nu ar mai fi structurată pe legea valorii.

 

Mai multe detalii aici şi aici.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.