Jump to content

Naţional-socialism


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

220px-Flag_of_the_NSDAP_%281920%E2%80%93





Naţional-socialismul (germană: Nationalsozialismus), cunoscut ca nazism, este ideologia şi practica asociată cu Partidul Nazist German şi cu Germania Nazistă a secolului 20, dar şi cu alte grupuri de extremă dreaptă. Este caracterizată, în mod uzual, ca fiind o formă a fascismului care incorporează rasismul ştiinţific şi antisemitismul.


Nazismul se subscrie teoriilor ierarhiei rasiale şi ale darwinismului social, identificând nemţii ca parte a rasei ariene. A urmărit învingerea diviziilor sociale şi crearea unei societăţi homogene, unificată în baza purităţii rasiale. Naziştii urmăreau unificarea tuturor nemţilor care trăiau în teritoriile aparţinând istoric Germaniei, dar şi cucerirea de teritorii adiţionale pentru expansiunea conform doctrinei "spaţiului vital" şi excluderea raselor considerate "impure" sau "inferioare". Ideologia nazistă a fost publicată în cartea lui Adolf Hitler, "Lupta mea", publicată în 1925. Termenul de "naţional-socialism" s-a clădit din încercarile de a crea o redefinire naţionalistă a termenului de "socialism", ca o alternativă la socialismul internaţional şi la capitalismul pieţei libere. Nazismul respingea concepţia marxistă a luptei de clasă, se opunea internaţionalismului cosmopolit şi încerca convingerea tuturor părţilor unei noi societăţi germane care să-şi subordoneze interese personale "bunului comun", si să accepte prioritatea intereselor politice în organizarea economică.


Mai multe detalii aici.*

*subiect controversat, unele afirmaţii din sursa dată nu pot fi dovedite.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.