Jump to content

Legionarism


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Flag_of_the_Legionary_Movement.png

 

 

 

Legiunea Arhanghelului Mihail, numită și Mișcarea Legionară, a fost înființată în România interbelică, la 24 iunie 1927 de către Corneliu Zelea Codreanu, în urma rupturii dintre acesta și mentorul și principalul său susținător, A.C. Cuza, ca o organizație paramilitară de orientare naționalistă, cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic.

 

Ca și celelalte mișcări fasciste din Europa, Mişcarea Legionară a fost creată de Codreanu ca un răspuns, o parare față de amenințarea exportului de revoluție comunist de proveniență sovietic.
 
Aidoma altor mișcări europene fascistoide contemporane, Mişcarea Legionară era fulminant-antisemită și susținea teza existenței unei „agresiuni rabinice împotriva lumii creștine”, care ar fi luat forme precum: francmasoneria, freudianismul, ateismul, marxismul, bolșevismul, războiul civil din Spania. Scopul acestor idei ar fi fost subminarea societății și a națiunii.
 
Specificul Mişcării Legionare față de alte mișcări fasciste și fascistoide europene, cu care a avut în comun recurgerea la terorism, violență și asasinat politic, consta în fundamentalismul religios creștin-ortodox. Codreanu a imprimat, ca trăsătură fundamentală a Legiunii Arhanghelul Mihail, promovarea ortodoxismului naționalist, stabilind o legătură structurală între creștinismul ortodox și „românitate”, ca o deosebire de fascismul lui Mussolini.
 
Majoritatea susținătorilor Mişcării Legionare erau studenți și țărani. Cu Zelea Codreanu ca lider carismatic, Mişcarea Legionară s-a făcut cunoscută pentru propaganda sa de succes, inclusiv o bună utilizare a spectacolului. Prin marșuri, procesiuni religioase, miracole, imnuri patriotice, muncă voluntară și campanii cu caracter obștesc în zonele rurale, Mişcarea Legionară își făcea cunoscută filosofia, care includea antisemitismul, antiliberalismul, anticomunismul, antiparlamentarismul și se prezenta ca alternativă la celelalte partide, prezentate cu dispreț ca formațiuni politice corupte și clientelare. Până și nunta lui Codreanu a fost regizată ca un act în acest spectacol propagandistic.
 
Mai multe detalii aici.*
 
*subiect controversat, unele afirmaţii din sursa dată nu pot fi dovedite.
Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.