Jump to content

Masa gratuită pentru elevii din învăţământul profesional, aprobată de Senat


RW Shyphter
 Share

Recommended Posts

646x404.jpg

 

 

Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic ar putea beneficia de masă şi cazare gratuite, potrivit unei modificări ale Legii educaţiei, adoptată astăzi de Senatul României. Tot azi, pe ordinea de zi a Senatului se află şi o iniţiativă legislativă potrivit căreia şcolile ar urma să primească bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, eliminându-se astfel primăriile.

Senatul a adoptat, luni, modificarea la Legea educaţiei naţionale prin care a fost introdusă posibilitatea acordării, pentru elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic, a cazării şi mesei gratuite în cantinele şi internatele şcolare, potrivit News.ro

Modificarea legii educaţiei a fost adoptată cu 91 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi două abţineri, iar Senatul este cameră decizională.

Potrivit primului proiect care vizează modificarea Legii Educaţiei, „elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minim 3 ani beneficiază de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperire integrală a cheltuielilor pentur cazarea şi masa acestora se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”.

Propunerea aparţine a 52 de parlamentari PSD, în frunte cu Liviu Pop, iar prin această măsură s-ar diminua considerabil abandonul şcolar care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia, îşi motivează social-democratul Liviu Pop iniţiativa legislativă.
Cel de-al doilea proiect, semnat tot de Liviu Pop, care aşteaptă azi dezbaterea şi votul final din partea senatorilor, vizează modalitatea de finanţare a şcolilor.
Potrivit iniţiativei, unităţile de învăţământ ar urma să primească bani exclusiv de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, eliminându-se astfel primăriile, care în ultimii 16 ani au avut un rol însemnat în finanţarea şcolilor. Motivul acestei propuneri este că nu de puţine ori, din cauza unor conflicte politice locale, primăriile nu au aprobat bugetele, iar şcolile au rămas fără bani de salarii, arată News.ro.
Săptmâna aceasta, posibil alte trei modificări ale Legii Educaţiei
Totodată, săptămâna aceasta, mai sunt programete pentru dezbatere două iniţiative de modificare a Legii Educaţiei carevizează modalitatea de pensionare a profesorilor. Prima permite pensionarea anticipată a cadrelor didactice cu trei ani înaintea împlinirii vârstei legale. Cea de-a doua prevede ca personalul didactic şi de cercetare să se poată pensiona, la cerere, cu cinci ani mai târziu decât prevede legea, adică la 70 de ani, în loc de 65.
Nu în ultimul rând, o a cincea modificare a legii educaţiei vizează modalitatea de alegere a directorilor şi directorilor adjuncţi de şcoli. Senatorul PSD Ovidiu Donţu propune ca aceştia să fie aleşi din rândul profesorilor care predau la respectiva şcoală.
Toate aceste iniţiative aparţin parlamentarilor PSD şi, cu excepţia celei care vizează eliminarea primăriilor din schema de finanţare a şcolilor, au fost adoptate deja de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.