Jump to content

Efectele somnului asupra creierului


Rappa Ro
 Share

Recommended Posts

Tot ce am vrut sa (nu) stii despre somn

sleeping.jpg?w=300&h=200

Daca nu stiai, somnul e unul din subiectele mele preferate. A, pe tine nu te intereseaza!? Pentru tine somnul e oglinda mortii? Pai de aia imi place mie, nu numai ca subiect, ci si ca activitate. Asa ca revin cu noi informatii despre universul lui Hypnos.

Daca vrei sa inveti eficient, mai bine odihneste-te dormind, nu uitandu-te la televizor. Somnul te relaxeaza mai bine decat orice altceva.

Persoanele care adorm greu prezinta o rata mai mare de scadere a volumului creierului. Nu este clar daca lipsa somnului duce la micsorarea creierului, sau invers, dar cele doua fenomene sunt legate.

Lipsa somnului sau dormitul insuficient activeaza procesul molecular implicat in procesul de imbatranire. De asemenea, dupa o noapte de nesomn creste pofta de mancare. Nevoia de a consuma mai multe alimente se datoreaza, cel mai probabil, unui dezechilibru intre grelina si leptina. Acestia sunt doi hormoni din stomac, primul fiind responsabil cu satietatea si cele de-al doilea cu senzatia de foame.

Somnul are un rol important si in reglarea emotiilor. Odihna insuficienta este asociata cu distresul emotional. Totodata, atunci cand nu doarme suficient o persoana percepe stimulii neutri ca fiind negativi.

Un pui de somn dupa amiaza duce la cresterea performantei, imbunatatind gandirea logica, timpul de reactie si recunoasterea simbolica. Mai mult efectul somnului de la pranz e mai puternic decat acela al cafeinei.

Orele optime pentru somnul de dupa – amiaza sunt 15.00-17.00, iar orele de evitat sunt 19.00-21.00. Cercetarile au aratat ca un pui de somn la amiaza este eficient doar daca are cel putin 10 minute. Si, in acest caz, efectele pozitive sunt vizibile imediat dupa trezire. Daca ai dormit 20-30 de minute, “castigurile” sunt evidente cam dupa 95 de minute de la trezire.

Se stie ca tot ce-i prea mult strica. Asa ca, atentie, un somn prea lung la pranz duce la scaderea capacitatii de a face rationamente!

Ce crezi, daca dai click aici, adormi sau te trezesti? Somn usor, a, pardon, lectura placuta in continuare!

Sursa: BlogPsihologie

 

Edited by Postasul
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.