Jump to content

Fanii sibieni sesizează Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării


South Sebi Jr
 Share

Recommended Posts

Fanii sibieni sesizează Consiliul Naţional pentru


Combaterea Discriminării



csu-bcm.jpg?width=815



Asociaţia suporterilor, “Al 6-lea jucător”, a depus mai multe sesizări cu privire la evenimentele de sâmbătă de la Tg. Mureş, atunci când peste 150 de fani nu au fost lăsaţi să intre în Sala Polivalentă din Tg. Mureş, unde se desfăşura meciul cu numărul 4 dintre BC Mureş şi CSU Sibiu.



Conform unui comunicat remis MEDIAFAX, "Asociaţia “Al 6-lea jucător” a depus sesizări împotriva clubului organizator, după cum urmează:


- Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la modul discriminatoriu prin care organizatorii meciului dintre BC Mureş Tg. Mureş şi BC CSU Sibiu de sâmbătă, 22 aprilie 2017, au înţeles să permită accesul în sală doar celor ce prezentau o Carte de Identitate cu domiciliul în Tg. Mureş, sibienii nefiind lăsaţi să intre pentru a-şi susţine echipa favorită. Conform Ordonanţei nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare (cap. 1, art. 1, lit. e, vi), orice cetăţean român are dreptul de a lua parte, în condiţii de egalitate, la activităţi culturale şi sportive. Cerem pe această cale sancţionarea BC Mureş Tg. Mureş conform prevederilor legale.


- Federaţiei Române de Baschet căreia i se cere efectuarea unui control asupra organizării meciului în cauză şi, de asemenea, aplicarea pctelor 1.4.3 şi 1.20 din cadrul Regulamentului general de organizare al competiţiilor de baschet, secţiunea Sancţiuni, respectiv sancţionarea Clubului din Tg. Mureş cu amendă 100 EUR şi suspendare pentru 2 (două) până la 5 (cinci) etape pentru acte de violenţă, respectiv aplicarea unei amenzi între 1000 EUR până la 2000 EUR şi/sau suspendare 6-12 luni a oficialului clubului BC Mureş Tg. Mureş ce a agresat verbal (trivialităţi, înjurături) spectatorii adversari. Conform aceluiaşi Regulament, aceste fapte trebuie în mod obligatoriu să fie aduse la cunoştinţa Comisiei Naţionale împotriva violenţei în sport, de către FRB.


- Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor privind nerespectarea programului de funcţionare a casieriilor din incinta Sălii Polivalente din Tg. Mureş. Deşi la caserie se anunţa printr-un afiş că se vor vinde bilete începând cu orele 19:00, aceasta nu a mai fost deschisă urmând ca la 19:30 fanii sibieni să fie anunţaţi că nu se mai găsesc deloc bilete.


De asemenea, se cere sancţionarea clubului organizator cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform Art. 26, lit. 1, pctul. b din legea nr. 4/2008 actualizată. Această sancţiune este prevăzută pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute la cap. II, Art. 10, pctul 2, lit. L - Pentru efectuarea accesului spectatorilor în arena sportivă, organizatorul de competiţii sau jocuri sportive are obligaţia să emită documente de acces şi în situaţia în care se permite intrarea gratuită a tuturor spectatorilor sau doar a unor categorii de suporteri. Clubul organizator a permis accesul multor spectatori fără a elibera documente de acces, chiar dacă acest lucru a fost cerut în repetate rânduri de către fanii sibieni. Fanii sibieni nu au avut acces la aciziţionarea de bilete.


- Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş căruia i se cere sancţionarea clubului organizator pentru nerespectarea Cap. I, Art. 1, lit. I din legea nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Mai exact, accesul în Sala Polivalentă a fost permis fără un control corporal preventiv şi al bagajelor în scopul prevenirii introducerii în locurile de desfăşurare a competiţiei sau a jocului sportiv a obiectelor şi materialelor interzise la deţinere.


Reamintim faptul că sâmbătă, 22 aprilie 2017, unui grup de aproximativ 150 de sibieni nu le-a fost permis accesul, fără nici o explicaţie, în Sala Polivalentă din Târgul Mureş, pentru a asista la meciul de baschet masculine dintre BC Mureş Tg. Mureş şi BC CSU Sibiu.


Organizatorul acestei competiţii sportive, clubul BC Mureş Tg. Mureş, a încercat să nu permită sibienilor prezenţi la Tg. Mureş să îşi achiziţioneze bilete de acces la meci, schimbând de mai multe ori programul de funcţionare al casieriilor din incinta sălii, până la momentul începerii meciului, atunci când le-a fost comunicat acestora că nu mai sunt bilete disponibile. Cu toate acestea, Sala Polivalentă avea nenumărate locuri libere şi după începerea meciului de baschet. Mai mult, mureşenii au putut cumpăra bilete de acces pe baza Cărţii de Identitate care să demonstreze că locuiesc în Tg. Mureş, faptă discriminatorie ce încalcă dreptul cetăţenilor de a lua parte, în condiţii de egalitate, la activităţi culturale şi sportive.


Accesul sibienilor în incinta sălii a fost posibil doar în pauza mare a meciului, la insistenţele jandarmilor delegaţi pentru a urmări buna desfăşurare a meciului de baschet. Asociaţia suporterilor sibieni, “Al 6-lea jucător”, doreşte să mulţumească pe această cale firmei de pază şi Jandarmeriei prezente la faţa locului, pentru profesionalismul arătat.


După aceste evenimente, reprezentanţii BC CSU Sibiu au ţinut să îşi exprime solidaritatea cu toţi cei care au fost trataţi într-un mod total nepotrivit la Tg. Mureş: “ne estre greu să înţelegem de ce suporterii sibieni au fost tinuţi în afara arenei sportive de către organizatori, în condiţiile în care, în sală erau foarte multe locuri libere. Conducerea BC CSU Sibiu consideră că acest tratamament ruşinos nu face deloc cinste clubului organizator BC Mureş Tg. Mureş.“



Sursa: Mediafax.ro


Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.