Jump to content

Sunteţi de acord cu acordarea dreptului de vot doar după trecerea unui test de minime cunoştinţe politice?


BIS aka OldNab
 Share

Sunteţi de acord cu acordarea dreptului de vot doar după trecerea unui test de minime cunoştinţe politice? (dezbatere)  

23 members have voted

  1. 1. Sunteţi de acord cu acordarea dreptului de vot doar după trecerea unui test de minime cunoştinţe politice?

    • Da
      18
    • Nu
      5


Recommended Posts

11 hours ago, Ubermensch said:

Motiv ca să voteze ”Nu” la referendumul ăsta în privința introducerii unui test încât să nu afle lumea cât de prost este tunci când nu va da testul :))

Eu zic că au ei mândria lor personală, nu pot admite nici măcar faţă de ei înşişi că-s proşti :))

 

11 hours ago, Ubermensch said:

Etapa pe care o descrii eu susțin că există și acum: crezi că acum ei vor vota să fie un test? Adică o procedură cu mult mai grea decât cea prezentă riscând să renunțe la un vot pe care deja îl au fără a fi depus niciun efort? Se conformează cu status quo și orice propunere care ar implica un minim efort suplimentar (cum ar fi un test) răspunsul lor dezaprobator se va face auzit peste munți și peste dealuri.

În prezent, sunt foarte mulţi (majoritari chiar) care s-au săturat de proştii care le decid soarta. Din toţi oamenii cu care am discutat, inclusiv persoane fără cunoştinţe politice extraordinare, majoritatea izbitoare a susţinut asta. Sigur, nu s-a făcut încă un sondaj pe tema asta dar sunt convins că multă lume ar susţine testul.

 

11 hours ago, Ubermensch said:

reducerea sferei alegătorilor la una într-atât de redusă încât ajungem la o aristocrație

Nu ai nicio dovadă că s-ar ajunge acolo, e doar o presupunere a ta, plus că, chiar dacă ar fi aşa, tot democratic s-ar ajunge acolo.

 

11 hours ago, Ubermensch said:

Mentalitatea asta și îi va face să voteze la fiecare nou referendum pentru îngreutățirea testului: ”Da” + mentalitatea aia de fudul

Fals. Momentan nu există un test, deci toţi sunt puşi în aceeaşi oală. Dacă ar fi un test, i-ar departaja pe proşti de inteligenţi. Dacă s-ar face şi mai dificil testul, i-ar departaja pe inteligenţi de experţi, ori aici nu mai e vorba de nicio mândrie, că nimeni nu se dă expert, ci doar cunoscător :)

 

11 hours ago, Ubermensch said:

ceea ce ar putea atenta uneori intereselor majorității

Interesul majorităţii a fost exprimat la vot: au renunţat de bunăvoie la dreptul lor de vot, pentru a-i lăsa pe cei pricepuţi să conducă ţara mai bine decât au putut-o conduce ei.

 

11 hours ago, Ubermensch said:

numărul este de 2M deoarece, fiind realiști, trebuie să ții cont de rata mare de analfabetism

Eu iau un număr de 7-8 milioane, fiindcă cam atâţi posesori de permis auto avem. Şi dacă au putut trece examenul pentru permis, cu siguranţă îl vor putea trece şi pe cel pentru dreptul de vot.

 

11 hours ago, Ubermensch said:

De ce să organizăm și niște alegeri naționale unde fiecare județ ar vota ceea ce ar fi votat și reprezentantul lor? Pierdem buget aiurea

Dacă s-ar implementa sistemul meu de votare, nu pierzi absolut nimic, alegerile şi referendumurile sunt practic gratuite, exceptând hârtiile pe care le trimiţi oamenilor lunar.

 

11 hours ago, Ubermensch said:

Deci ce ne facem cu celelalte orașe mai mici sau localități unde rata de promovare a testelor este foarte scăzută și nu vor avea suficientă voce încât să voteze un Guvern din urma căruia vor beneficia și ei la fel de mult precum ar beneficia cei din orașele mari? 

Păi inclusiv în ziua de azi, toţi banii ajung în Muntenia şi Ardeal. Despre ce vorbim?

 

12 hours ago, Ubermensch said:

Fiecare oraș, ar crea un fel de armată de votanți care ar vota acel Guvern pe care administrația locală îl simpatizează deoarece ar ieși cu cele mai multe câștiguri din urma lui

De ce nu se întâmplă asta în ziua de azi, şi de ce crezi că s-ar întâmpla fix atunci?

 

12 hours ago, Ubermensch said:

ar crea situații în care s-ar promulga o lege fără a o opri pentru a cântări impactul ei asupra societății de către un grup mai specializat de profesionali la nivel de Parlament sau Guvern

N-ai citit c-am zis să existe un minister creat special pentru analiza acestor iniţiative legislative? Doar iniţiativele fezabile ajung să fie votate.

 

12 hours ago, Ubermensch said:

crează o societate unde fiecare 2 zile trebuie să ieși la vot

Nu, se votează lunar, nu la 2 zile. Într-o lună cred că îţi poţi găsi 2-3 ore să citeşti o broşură şi să te documentezi niţel. Plus că dă un subiect de discuţie la masa în familie, adunările cu prietenii etc. :)

 

12 hours ago, Ubermensch said:

luând în considerare frecvența alegerilor naționale, județene și locale

Alegerile au loc când doresc ei, dacă nu simt nevoia schimbării, pot ţine persoanele în funcţii şi până mor :))

 

12 hours ago, Ubermensch said:

gândește-te de exemplu la o astfel de criză precum COVID-19. Vine un grup de oportuniști și face o astfel de reclamă încât lumea să fie de acord că trebuie de schimbat conducerea

În stare de urgenţă/alertă nu pot avea loc alegeri. :)

 

12 hours ago, Ubermensch said:

vine la conducere un grup care ulterior, după 3 luni, este dat jos de un alt grup. Adica, B îl da jos pe A, C pe B, D pe C și tot așa destul de frecvent. Vom ajunge la situații în care se va schimba mai des conducerea țării decât lumea chiloții

Crezi că e aşa uşor să strângi 10% din semnături, mai ales dacă oamenii sunt mulţumiţi de cum merg lucrurile? Crezi că oamenii vor vota brusc după 3 luni cu adversarul celui pe care l-au votat cu 3 luni înainte? Eu cred că exagerezi, la fel cum ai făcut-o de-a lungul acestei postări, doar de dragul de a da contraargumente, deşi nu-s bazate pe realitate.

 

12 hours ago, Ubermensch said:

vor veni Guverne care vor cauta să aibă o putere ce le-ar permite să-și mențină 4 - 5 ani conducerea indiferent de care ar fi voința poporului

Păi nu au cum, dacă oamenii le aleg şi le schimbă când doresc. :)

 

12 hours ago, Ubermensch said:

Dacă lași prea multă libertate oamenilor în ceea ce ține de politică, crede-mă că se vor lua cu frecvență decizii arbitrare fără a fi nevoie de multe motive (pur și simplu nu ne place omul ăsta sau ceva asemănător)

Aici intervine testul, care îţi asigură cunoştinţele celor în care îţi laşi baza. De altfel, în cine ai încredere că va conduce ţara mai bine? În 465 de oameni sau în câteva milioane, cunoştinţele lor politice fiind similare? (că mai rar vezi politicieni care chiar au studiat ştiinţe politice sau administrative)

 

12 hours ago, Ubermensch said:

Dacă oamenii după 3 luni vor putea să revoce Guvernul, atunci orice grup care ar veni la conducere ar aloca ineficient bugetul statului făcând lucruri mărunte de o zi - două doar pentru a le arăta oamenilor: priviți, fraților, am făcut un parc, am pus un gunoi și am cumpărat o ambulanță în ultimele săptămâni nu și acele proiecte care într-adevăr sunt importante însă necesită răbdare și timp. Cele mai eficiente reforme necesită timp, nu se fac de la o lună la alta și cetățeanul este impacient, vrea să vadă schimbarea peste noapte deci problematică libertatea asta a cetățeanului de a revoca Guverne începând cu a 4-a lună din momentul investirii

E treaba lor ca politicieni să câştige încrederea populaţiei că reformele lor pe termen lung vor fi benefice. Apoi, văd că tu crezi că guvernul dictează totul: şi la nivel naţional, şi regional, şi judeţean, şi local, ceea ce e o greşeală. Eu cred că oamenii se vor concentra mai mult pe politica locală/judeţeană decât pe cea regională/naţională.

 

12 hours ago, Ubermensch said:

Însă problema să trimiți cheștii pe poștă și să votezi pe o hârtie care îți vine acasă, o oarecum problematică că doar se falsifică acuși o fișă de votare, se face așa încât unora să nu le ajungă scrisoare de votare

Am zis prin poştă pentru comoditatea personală, hârtiile alea sunt standard pentru toţi cu dreptul de vot, ar putea foarte bine să fie puse gratuit la chioşc, în mijloacele de transport în comun, etc. Nimeni nu poate vota în locul tău dacă nu are buletinul tău şi parola.

 

Legat de hacking, e irelevant, fiindcă se poate face backup pe 1.000.000 de dispozitive ca să te asiguri că nu influenţează nimeni rezultatele. Plus că avem IT-işti extraordinari, poate cei mai buni din lume, sunt ferm convins că ar putea face un sistem extrem de greu de hackuit (ca stat, aş angaja inclusiv hackeri ca să verifice vulnerabilităţile şi să ne ajute în sensul ăsta).

Link to comment
Share on other sites

Numele tău: Stefan
Poziţia ta: Pro ca Pro Tv
Argumentul 1: Nu ar mai vota toata gloata si asa poate am avea si noi macar niste metrouri functionale si niste autostrazi terminate in cativa ani, nu decenii + mii de alte motive.
Argumentul 2: Ar vedea si romanii de fapt cat de mult inteleg ei politica.
Alte precizări: Acum ca sa fim sincer, s-ar copia, i-ar ajuta baietii care trebuie sa fie si ei ajutati cu un vot dupa, ca suntem romani totusi. 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Kayac said:

Acum ca sa fim sincer, s-ar copia, i-ar ajuta baietii care trebuie sa fie si ei ajutati cu un vot dupa, ca suntem romani totusi. 

Mai greuţ când testul e filmat şi frauda se pedepseşte cu ani grei de închisoare.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, BIS aka OldNab said:

Mai greuţ când testul e filmat şi frauda se pedepseşte cu ani grei de închisoare.

Corect si asta, ar fi insa extrem de greu si costisitor sa si pui ideea in practica. E cu dus intors, ar trebui sa testezi aproape 19 mil de oameni sau cat era populatia cu drept de vot la ultimele alegeri ceea ce e cam greu daca nu chiar imposibil. Ok, din 19 mil sa zicem ca poate, poate 12-14 ar sustine acel test din care cu indulgenta si exagerare 8/9 mil l-ar trece iar din aia 8/9 ar mai vota 6. Practic  1 cetatean ar decide pentru alti 2, iar asta nu cred ca ar fi un avantaj. La prima vedere da, pare o idee buna insa daca stai sa analizezi sunt foarte multe  laturi pe care tre sa le ai in vedere. Mai ramane si problema celor pe care ii ai de ales, votezi cu Iohhanis si ai lui, te baga in carantina cand sunt 10 cazuri de covid si la 10.000 poti pleca unde vrei, da asta i alta problema ce nu are rost sa fie dezbatuta aici.

Link to comment
Share on other sites

Numele tău: Ailime
Poziţia ta: Da
Argumentul 1: Am reduce numarul de persoanele care fac ala, bala, portocala pe foaia de vot.
Argumentul 2: Mi se pare normal sa poata vota doar cei cu destule cunostinte politice.
Alte precizări:

 Donald Trump GIF by CBS News

Edited by Ailime
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Dan Cooper said:

@BIS aka OldNab eu propun T/C aici că în dezbaterea pe care am dus-o cu tine zic că au fost abordate toate punctele și posibilitățile.

adică, aș putea răspunde la orice argument/contraargument doar făcând copy paste la cele vorbite în prima pagină 

Dacă mai sunt şi alte persoane care au o opinie, îi rog să dea un Reply cât mai rapid, altfel voi declara dezbaterea închisă în curând.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.