Jump to content

Fără slujbe religioase la deschiderea noului an școlar. Scrisoarea deschisă trimisă de societatea civilă Ministerului Educației

BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Fără slujbe religioase la deschiderea noului an școlar Scrisoarea deschisă trimisă de societatea civilă Ministerului Educației

Fără slujbe religioase la deschiderea noului an școlar. Asta au cerut reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale Ministerului Educației, într-o scrisoare deschisă. 

Semnatarii scrisorii deschise, trimise la Ministerul Educației, susțin că aprobarea de către directorii unităților de învățământ a oficierii slujbelor religioase încalcă drepturile fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință, de religie și de educație. Toate aceste fapte sunt sancționate prin prevederile Codului Penal.

„Școlile din România sunt frecventate de copii de care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul. ” a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.

Reprezentanții societății civile susțin că „pentru Ministrul Educației, ar trebui să primeze interesul superior al copiilor și nu interesul Bisericii Ortodoxe sau a altor culte”.

Scrisoarea a fost semnată de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Umanistă Română, Asociația ACCEPT, Ateliere Fără Frontiere, ActiveWatch, Grupul CARE, Asociația Viitorul Tinerilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociația Sens Pozitiv, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, APADOR-CH, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia United Way, Miliția Spirituală și CPE – Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

SURSĂ: Libertatea.

Am fost o tara crestina, inca suntem, dar cu FOARTE putini crestini.

Lumea generalizeaza, si din cauza a 5-6 preoti cu functii toti preotii sunt "hoti, tigani care fura de la saraci". Sincer mie imi e rusine sa zic cuiva din strainatate din ce tara sunt.

"Preoti, cu crucea-n frunte! Caci oastea e crestina,

Deviza-i libertatea si scopul ei preasfant."

Ma intreb cand o sa schimbe si imnul.

@BIS aka OldNab

Edited by Dani aka Ceausescu

@Dani aka Ceausescu mie nu mi-a fost, nu-mi este şi nu-mi va fi vreodată ruşine că sunt român. Avem o istorie frumoasă, o ţară frumoasă, cu resurse. Păcat de popor şi de cei care-l conduc...

Eu unul stimez ortodoxismul pentru contribuţia sa în istoria României. Însă astăzi, când avem atâtea moduri de a ne informa, să mai continui propaganda religioasă, asta mi se pare deja prea mult. Fiecare să creadă în ce vrea, dar să fie ceva privat.

Cât despre imn, l-aş schimba cu "Trei culori". Varianta originală a lui Porumbescu, nu mizeria aia comunistă.

Edited by BIS aka OldNab

@Beizadeaua Risky sunt de acord. Însă, dacă ştii cum, îţi poţi exprima punctul de vedere, poţi gândi liber fără repercusiuni. Eu niciodată în tot liceul nu mi-am ţinut părerea pentru mine dacă nu mi-a convenit ceva, sau dacă nu eram de acord cu ce spunea profesorul.

Nu vad cu ce este ilegal acest lucru, adica acest lucru nu este practicat doar in Romania, gen in Germania copii in ziua de deschidere merg la biserica, la noi vine preotul, e normal ca in Romania sa se faca slujbe Ortodoxe, suntem o tara in care majoritatea suntem Ortodoxi, si acum sa fim seriosi, nu vad in aceea slujba un lucru rau, ci din contra, este un lucru bun, si nu cred ca eu pe voi nu va lasa sa ganditi liber exprimat, si acum sa fim seriosi, cand te duci la scoala te intalnesi cu colegii si nimeni nu prea mai sta sa asculte.

@Andrei 13 VIP de unde ai scos-o p-aia cu "în Germania copiii merg la biserică"? În Germania cei care nu sunt religioşi sunt majoritatari :))

Eşti foarte incorent în vorbire. Ortodocşi*, măcar ştiţi naibii cum se scrie corect, că doar e religia voastră.

La şcoală NU trebuie băgată pe gât religie! O istorie a religiilor, făcută cu un profesor de istorie, asta da.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.