Jump to content

Cum a apărut iaurtul ?


XES
 Share

Recommended Posts

646x404.jpg

Cu o istorie de peste cinci mii de ani, iaurtul se numără printre cele mai consumate alimente din lume. Este disponibil în combinaţii diverse, cu fructe, ciocolată sau cereale, dar varianta simplă, cu cât mai puţin zahăr adăugat, este cea mai sănătoasă.

Primele consemnări ale fabricării iaurtului datează încă din mileniul III înainte de Hristos. Se crede că nomazii turci au fabricat prima dată iaurtul dintr-o greşeală. Ei obişnuiau să mulgă caprele şi să transporte laptele în pungi făcute din piele de capră uscată la soare. Aici laptele intra în contact cu bacteriile şi fermenta, obţinându-se astfel un sortiment de iaurt. Băutura nomazilor Cel care a scris pentru prima dată despre iaurt a fost filosoful Pliniu cel Bătrân, care a trăit în secolul I după Hristos. El povestea că naţiile barbare consumă un soi de lapte mai gros, care avea un nivel de aciditate scăzut. Procesul de îngroşare a laptelui a fost pus în aplicare de păstorii din Anatolia, ei fiind cei care au dat numele băuturii, iaurt, cuvânt ce înseamnă „a îngroşa„.


Sursa: adevarul

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.