Jump to content

Ce şansă de reuşită au operaţiile pe creier la ora actuală


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

tumora-cauze.jpg?width=290

 

Tumoarea cerebrală este diagnosticul pe care-l primesc anual zeci de mii de pacienţi din întreaga lume. Fie că sunt benigne, fie că sunt maligne, acumulările anormale de celule în creier pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa pacienţilor.
Însă, pe cât de grav este diagnosticul, pe atât de performante sunt tehnicile care rezolvă astăzi atât tumorile benigne, cât şi cancerele cerebrale.

 

,,În fiecare an, la nivel mondial, 5 persoane din 100 de mii sunt diagnosticate cu tumori cerebrale. Acestea nu sunt genetice, însă există anumite tulburări ereditare care cresc riscul apariţiei formaţiunilor tumorale, aşa cum este scleroza tuberoasă. 

 

Pacienţii trebuie să ştie că tehnologia actuală destinată tratării tumorilor cerebrale a evoluat mult şi a redus până la 1 la sută riscul de deces în cazul intervenţiilor cerebrale. Iar riscul complicaţiilor variază între 5 şi 7 %”, spune profesorul Necmettin Pamir, preşedintele Academiei Mondiale de Neurochirurgie

 

Simptomele care anunţă o tumoare cerebrală

 

La ora actuală, medicii diagnostichează peste 120 de tipuri de tumori beningne şi maligne. Cauzele nu sunt bine cunoscute, însă expunerea la radiaţii, fumatul, obezitatea şi un alt cancer în istoricul medical crescriscul apariţiei tumorilor cerebrale. Se estimează că jumătate dintre acestea sunt maligne, iar specialiştii atrag atenţia asupra simptomelor care ar trebui să alerteze pacienţii.

 

"Craniul uman nu este maleabil, aşa că dezvoltarea oricărei formaţiuni tumorale creşte presiunea intracraniană. Cea mai frecventă consecinţă este durerea de cap, care se resimte ca o presiune puternică şi nu cedează de obicei la analgezice. Aceasta poate fi însoţită de stări de vomă, convulsii şi afectarea anumitor funcţii, motorii de exemplu, în funcţie de localizarea tumorii”, adaugă profesorul Necmettin Pamir.

 

Pacienţii semnalează aceste simptome medicilor, iar după radiografii, tomografii şi investigaţii prin rezonanţă magnetică, specialiştii pot recomanda tehnologiile de ultimă generaţie pentru tratarea tumorilor cerebrale.

 

Tratamentul depinde de vârsta pacientului, localizarea tumorii, dimensiunea şi tipul acesteia. Dacă o tumoare creşte repede, ea trebuie extirpată imediat. Procedura de îndepărtare totală a tumorii creşte calitatea vieţii pacientului şi scade riscul de recidivă.

 

Dacă ţesutul tumoral nu este scos în totalitate, tumora se poate reface. ,,Astăzi, neurochirurgii din centrele medicale de prestigiu folosesc rezonanţa magnetică, care ne permite să detectăm ţesutul tumoral rezidual chiar în timpul intervenţiei şi să operăm până când îl scoatem pe tot.

 

De asemenea, Tehnologia GammaKnife este destinată tratării tumorilor cerebrale maligne, dar putem aborda cu succes şi metastaze cerebrale date de alte tipuri de cancer”, spune preşedintele Academiei Mondiale de Neurochirurgie.

 

"Asta ne dă posibilitatea să tratăm pacienţi cu tumori cerebrale benigne (meningioame sau adenoame de glandă pituitară) sau afecţiuni cerebrovasculare prin administrarea radiaţiilor într-o singură zi, fără perioade lungi de spitalizare sau intervenţii îndelungate”, completează prof. dr. Ufuk Abacioglu, specialist în radioterapie.

Prima operaţie de extirpare a unei tumori cerebrale a avut loc în 1890. Dacă acum un secol rata de deces după o astfel de intervenţie era de 50 la sută, astăzi, ea s-a redus spectaculos la un singur procent.

 

 

 

 

 

Sursă: http://www.csid.ro/health/noutati-sanatate/ce-sansa-de-reusita-au-operatiile-pe-creier-la-ora-actuala-16734374/

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.