Jump to content

Pulpe de pui cu gălbiori


Tovarasu Andrei 13 VIP
 Share

Recommended Posts

Pulpe de pui cu gălbiori

 

Pulpe de pui cu gălbiori, rețetă pas cu pas. Cum să faci o mâncare rapidă cucarne de pui și gălbiori. Pulpe de pui în sos de gălbiori și smântână.

Miezul verii vine, pe lângă arșița greu de suportat, și cu o bogăție de noi ingrediente de care ne putem bucura din plin, ceea ce face ca vara să fie cu adevărat regina tuturor celorlalte anotimpuri. Fructe și legume de tot felul, grâne și ciuperci proaspete și aromate, doar să întinzi mâna și să le aduci în bucătăria ta, făcându-le să se împrietenească între ele, spre bucuria sufletului gurmand, a papilelor îmbătate de explozia de gusturi  și a pupilelor hipnotizate de bogăția de forme și culori, ce să-ți dorești mai mult?

Mâncarea despre care vreau să vă povestesc azi ar fi foarte simplă, dacă n-ar fi de sărbătoare, prin opulența gustului unui ingredient special: gălbiorii. Aceste ciuperci galbene-aurii, delicate și în același timp atât de gustoase, își au vârful de sezon chiar acum, în plină vară, fiind mari iubitoare de căldură. Aroma lor poate face o sărbătoare chiar dintr-un ingredient banal, cum sunt pulpele de pui.

Ca aproape de fiecare dată când ingredientele mă inspiră, dictându-mi ce anume să gătesc, și mâncarea asta a început cu o vizită la magazinul Selgros din Timișoara. Aveam de pregătit un eveniment și am plecat la cumpărături acolo unde știam dinainte că voi găsi cam tot ce-mi trebuie și, cu coșul deja plin, am observat pe un raft, la raionul de legume-fructe, minunații gălbiori. Cum să-i fi lăsat acolo, m-ar fi răbdat inima? Nu, le-am făcut loc în coșul deja prea încărcat și așa a început gustoasa poveste pe care urmează să v-o istorisesc.

Ingrediente Pulpe de pui cu gălbiori

  • 1 kg. pulpe de pui inferioare sau superioare (la alegere)
  • 400 de grame de gălbiori proaspeți, atent curățați
  • 4 linguri de ulei
  • 1 ceapă mare, tocată cubulețe
  • 2 căței zdraveni de usturoi, zdrobiți
  • 250 ml. supă de pui
  • 150 ml. smântână pentru gătit
  • opțional, 1 linguriță de coajă rasă de lămâie (doar partea galbenă)
  • opțional, 1 frunză de dafin
  • sare și piper
  • 2 linguri de verdeață proapătă după gust, eu am folosit frunze de ceapă verde tocate rondele, merge perfect și pătrunjelul sau cepșoara
 

Preparare Pulpe de pui cu gălbiori

1. Pulpele de pui se șterg cu atenție cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, se sărează și se piperează.

pulpe-de-pui-cu-galbiori-condimentarea-pulpelor-de-pui

2. Gălbiorii se curăță cu atenție, se zvântă bine cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie și se rup sau se taie în bucăți potrivite.

pulpe-de-pui-cu-galbiori-galbiorii-curatati

3. Într-o tigaie încăpătoare se încing 1 lingură de ulei și se rumenesc la foc iute pulpele de pui pe toate părțile.

pulpe-de-pui-cu-galbiori-rumenirea-pulpelor-de-pui

4. Separat, într-o cratiță largă, sau o tigaie încăpătoare, cu capac, se încinge 1 lingură de ulei și se călește ceapa și usturoiul, căreia i se adaugă de la început un praf de sare. Eu folosesc o pentru genul acesta de preparate o cratiță largă de fontă, la care am și capac, în care încape mâncarea cu toate ingredientele ei.

pulpe-de-pui-cu-galbiori-calirea-cepei

5. Deîndată ce pulpele de pui s-au rumenit iar ceapa s-a înmuiat, se transferă pulpele de pui peste ceapa călită. Se călesc împreună 2-3 minute, întorcând carnea deseori în tigaie și supraveghind totul strict, apoi se adaugă supa de pui fierbinte, se reduce focul și se acoperă mâncarea cu capacul.

pulpe-de-pui-cu-galbiori-mod-de-preparare
mancare-de-pui-si-galbiori-preparare-sub-capac

6. În tigaia în care s-au rumenit pulpele, fără să se spele, se adaugă restul de 2 linguri de ulei, se încinge tigaia la foc iute și se sotează gălbiorii, învârtindu-i deseori în tigaie, cam 4-5 minute. Focul trebuie să fie iute, urmărim să rumenim gălbiorii fără să scoatem tot lichidul din ei.

galbiori-sotati

7. După ce gălbiorii au pierdut mult din volum și s-au rumenit frumos, se adaugă peste pulpele de pui. Dacă e nevoie, se mai adaugă puțină apă fierbinte, doar cât să nu rămână mâncarea pe uscat. Se pune capacul și mâncarea se fierbe la foc potrivit cam 15 minute, să fie gătită carnea de pui.

mancare-de-pui-cu-galbiori-preparare

8. La final, se descoperă cratița și se întețește focul, pentru ca sosul să scadă. Se adaugă smântâna pentru gătit, frunza de dafin, coaja de lămâie (care are calitatea de a înviora gustul de pământ al mâncărurilor cu ciuperci, eu o recomand, dar e la alegerea fiecăruia dacă o va folosi sau nu) și se asezonează sosul după gust cu sare și piper. Se mai dă totul în câteva clocote, să fie atât de scăzută mâncarea cât vă place.

mancare-de-pulpe-de-pui-cu-galbiori-adaugarea-smantanii

Se presară mâncarea cu verdeață, după gust, și se servește caldă, cu o garnitură la alegere. Eu am însoțit-o cu o mămăliguță fiartă în lapte, la care am adăugat un cubuleț de unt și o mână de parmezan răzuit, ce alegere bună!

pulpe-de-pui-cu-galbiori-reteta-pas-cu-pas

Poftă mare!

 

                                                                                                                                           Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.