Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Leul, o specie pe cale de disparitie


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Nu va exista vreodata un moment in istorie in care leii sa fie uitati. Acestia sunt reprezentati in foarte multe lucrari de arta din toata lumea, ramanand un simbol al puterii si vietii pe Pamant.

A aparut insa teoria unui conservationist care sustine ca in 1950, cand el sa nastea, populatia de lei atingea numarul de 450.000 de indivizi. Astazi, studiile vorbesc despre 20.000-30.000 de lei ramasi. Ceee ce inseamna ca numarul lor s-a diminuat cu 95% in ultimii 50 de ani.

Sacrificarea  leilor are o varietate de cauze: ca trofeu de vanatoare, din cauza disparitiei habitatului, uciderea comunitatilor de lei in represalii ca razbunare pentru pierderile de vite sau braconajul care alimenteaza o piata a oaselor din Orient, construita in jurul medicamente false.

24bnfhc.jpg

Este un miracol faptul ca, in ciuda otravurilor folosite de oameni in pesticide, a folosirii armelor si a capcanelor pentru prinderea lor, aceste animale au reusit sa supravietuiasca.

In aceste conditii apare intrebarea daca mai poate fi leul salvat, iar numarul lor sa creasca din nou. Exista multe motive pentru care aceasta specie are nevoie sa fie salvata, potrivit conservationistului Dereck Joubert: ecologic,financiar, spiritual si logic. "Acestea dincolo de argumentul de baza potrivit caruia nu avem dreptul sa-i exterminam."

Din punct de vedere ecologicleii joaca un rol esential in cadrul ecosistemului. Fara lei, prada acestora - bivoli,hiene si alte astfel de animale - ar creste in numar foarte mare. Bivolii ar deveni dominanti si, in lipsa amenintariileului, s-ar multumit sa ramana intr-un singur loc, ceea ce i-ar face mai vulnerabili la paraziti. Practic, pradatorii asigura mediul de viata al prazii.

2nh163s.jpg

Financiar, ecoturismul genereaza in jur de 80 de miliarde de dolari pe an pentru Africa, bani care alimenteazacomunitatile locale si economiile. Putini oameni s-ar mai deranja sa mearga intr-un safari, daca ar sti ca nu l-ar mai putea vedea pe regele fiarelor - leul.

Fara lei, urmeaza cresterea saraciei, a problemelor de sanatate, a braconajului si a disperarii. Ar urma o presiune mai mare asupra tarilor occidentale ca sa sprijine Africa prin intermediul programelor de ajutor. Deci, salvarea acestoranimale ar trebui sa fie un mandat global.

28mctxd.jpg

Din pacate, in mediul de viata salbatic pierdem un rinocer la fiecare 8,5 ore, cinci elefanti in fiecare ora si 5 lei pe zi din cauza braconajului, a conflictelor, a vanatorii si a invaziei umane. Cursa intre educatie si extinctie este una acerba, iar daca nu se schimba ceva dramatic astfel incat leii, elefantii si rinocerii sa poata fi salvati, in 10-15 ani nu va mai ramane nici un exemplar din aceste specii.

 

source: click

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.