Jump to content

Memoria cainilor, asemanatoare cu cea a oamenilor


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Memoria cainilor este mai asemanatoare cu cea a omului decat am crezut pana acum, permitand prietenilor nostri cu blana sa ne copieze actiunile si sa le repete chiar si cu intarziere.

Descoperirea arata ca prietenii nostri canini poseda asa-numita "memorie declarativa", care se refera laamintirile care pot fi accesate in mod constient, cum ar fi faptele sau cunostintele.

Oamenii, desigur, au aceasta capacitate, dar niciodata nu a fost pe deplin dovedita stiintific si in cazul cainilor, desiproprietarii si pasionatii au observat aceste abilitati cu multi ani in urma.

Studiul care a incercat sa demonstreze acest lucru a fost realizat in Ungaria, unde oamenii isi iubesc foarte mult patrupedele si unde se afla multi cercetatori din domeniu. Echipa a investigat cazul in care cainii ar putea amanaimitatia, care in acest caz a insemnat copierea a ceea ce faceau proprietarii lor. Opt caini adulti au fost instruiti cu ajutorul metodei "Do as I do" ("Fa ce fac si eu").

ddgwaq.jpg

Cainii au trebuit sa-si urmareasca proprietarii in timp ce au inconjurat o galeata sau au sunat la o sonerie. Li s-a distras apoi atentia timp de aproximativ 10 minute. Dupa pauza, unul dintre proprietari i-a dat cainelui comanda:"Do it" ("Fa-o"), iar animalul a repetat exact aceeasi actiune pe care o facuse stapanul cu cateva minute in urma. Cainele a facut acelasi lucru chiar si atunci cand a primit comanda de la un strain. Cu alte cuvinte, patrupedul a facut fata cu brio experimentului.

2ryn12u.jpg

Studiul aduce astfel noi dovezi cu privire la faptul ca multe animale experimenteaza ce este in jurul lor de multe ori asemanator cu oamenii, avand in minte cunostinte din trecut si prezent si folosindu-si probabil capacitatea de a imagina si anticipa scenarii pentru viitor.

 

source: click

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.