Jump to content

5 lucruri surprinzătoare despre şarpele boa constrictor. De ce i-au transformat mulţi oameni în animale de companie


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

5 lucruri surprinzătoare despre şarpele Boa Constrictor. De ce i-au transformat mulţi oameni în animale de companie

 

 

 

 

Uriaşii şerpi constrictori se remarcă în rândul reptilelor prin semnele distinctive pe care le au şi care sunt în strânsă legătură cu habitatul în care trăiesc. În funcţie de acesta, corpurile lor pot avea culoarea bronzului, verde, roşu sau galben şi pot prezenta linii zimţate, ovale ori circulare.

 

 

Boa Constrictor este unul dintre cei mai cunoscuţi şerpi, lucru care se datorează atât faptului că este un animal de companie foarte popular, dar şi pentru că reprezintă o adevărată minune a naturii, în special în ecosistemele în care au evoluat.

 

 

Iată câteva lucruri interesante despre această specie de şarpe:

 

1. Constrictorii Boa sunt ovovipari, adică produc ouă care eclozează în interiorul corpului, născând pui vii. Aceştia devin independenţi în doar câteva minute de la naştere. O naştere poate cuprinde între 20 şi 50 de pui, însă au fost înregistrate cazuri în care un astfel de şarpe a adus pe lume peste 70 de pui. Fiecare nou-născut măsoară până la 50 de centimetru lungime, în doar câteva luni putând ajunge la 3 metri şi circa 20-25 de kilograme.

 

2. Sunt prădători de ambuscadă şi stau adesea agăţaţi de un copac până pot să prindă victima, în care îşi înfig mai întâi colţii, apoi o imobilizează, încolăcindu-şi trupul în jurul ei. Cuprinzând cu putere cutia toracică a animalului, ei comprimă organele vitale şi pot monitoriza bătăile inimii prăzii, lucru care le permite să ştie când au reuşit să o omoare. După o masă copioasă, este posibil ca un Boa Constrictor să nu mai mănânce nimic timp de câteva săptămâni.

 

3. Boa sunt consideraţi şerpi primitivi, pentru că şi-au păsatrat o parte dintre trăsăturile strămoşilor lor cu patru picioare, care au dispărut de la majoritatea speciilor de şarpe. Este vorba despre doi plămâni funcţionali (mulţi şerpi folosesc doar un plămân, adaptându-se formei alungite a corpului), precum şi rămăşiţe de picioare, cunoscute sub denumirea de "pinteni pelvieni", pe care masculii îi folosesc pentru agăţarea şi stimularea femelei în timpul copulaţiei, dar şi în timpul luptelor.

 

4. Trăiesc, în general, solitari şi se adaptează bine în captivitate, motiv pentru care mulţi oameni i-au transformat în animale de companie. Specialiştii Muzeului de Zoologie al Universităţii din Michigan susţin că în cazul şerpilor crescuţi în captivitate de generaţii se observă o creştere a afinităţii acestora faţă de oameni. Totuşi, nu trebuie neglijat faptul vorbim despre un angajament de lungă durată, dat fiind faptul că un Boa Constrictor trăieşte între 20-30 de ani, iar în mediu protejat chiar şi 40 de ani. În plus, ei au nevoie de spaţiu adecvat şi trebuie îngrijiţi şi hrăniţi cu multă atenţie.

 

5. Boa Constrictorii nu sunt o specie pe cale de dispariţie, dar unele populaţii sălbatice au scăzut din cauza pierderii habitatelor, a mortalităţii în traficul rutier şi a dezvoltării comerţului cu animale de companie. Dacă oameni ei pot părea înfricoşători, Boa - ca majoritatea şerpilor şi a prădătorilor, în general - joacă un rol valoros în ecosistem, prin controlarea populaţiei şoareci, şobolani şi alte rozătoare, care reprezintă o ameninţare pentru proviziile de alimente, dar şi un factor în răspândirea bolilor.

 

 

 

SURSĂ: Adevărul.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.