Jump to content

Curtea Constituţională a decis că Dodon a încălcat Constituţia atunci când a refuzat repetat numirea în funcţie a unui ministru: "Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare"


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

CC a decis că Dodon a încălcat Constituţia atunci când a refuzat repetat numirea în funcţie a unui ministru: „Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare”

 

 

 

 

Preşedintele Igor Dodon a încălcat Constituţia atunci când a refuzat repetat numirea în funcţie a unui ministru. Hotărârea fost pronunţată astăzi de Curtea Constituţională. la sesizarea Guvernului care a cerut interpretarea unor prevederi din articolul 98 din Constituţie. Şi asta după ce Dodon a respins a doua oară candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării. 

 

„Preşedintele ţării are dreptul să verifice capacităţile candidatului propus, însă nu are dreptul de veto faţă de propunerea prim-ministrului. (...) În arhitectura constituţională a RM, preşedintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru şi să nu fie un jucător politic”, se spune în decizia Curţii.

 

„Refuzul deliberat al preşedintelui de numire a candidatului propus repetat de prim-ministru este o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale, circumstanţe ce justifică iniţierea de către Parlament a procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui”, a mai notat Curtea, adăugând că „mecanismul de demitere a Preşedintelui ţine de opţiunea Parlamentului, fiind o procedură complexă şi de lungă durată, care nu soluţionează prompt problema funcţionalităţii depline a instituţiilor fundamentale obstrucţionate deliberat de către Preşedinte”.

 

„-  În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

- Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională, în conformitate cu competenţa atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituţie”.

 

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

 

 

SURSE: JurnalTVProTVcursdeguvernare.roall moldovaPrimeZiarul de IaşiRadio România ActualităţiMediaNewsMoldovanDREAMB1CotidianulTV8Revista 22ReplicaDigi24republika NEWSMoldova24bani.mdRomanian Global NewsLibertateaGândulLiber TVmoney.ro.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.