Jump to content

Animal de companie: Şi caii au emoţii!


IngeruDrogat
 Share

Recommended Posts

Animal de companie: Şi caii au emoţii!

 

Chiar dacă aceştia mai sunt folosiţi uneori ca animale utilitare sunt tot mai multe cazuri în care caii îndeplinesc rolul de animal de companie. Cu alte cuvinte, oamenii îşi doresc să-şi petreacă timpul liber împreună cu aceştia fie sub forma unor sporturi, a călăritului prin natură sau pur şi simplu îşi doresc să-i îngrijească şi să le ofere o viaţă cât mai frumoasă.

Dacă vă număraţi printre cei care au un cal ca animal de companie sau aveţi un cal care vă ajută sunt sigur că v-aţi întrebat dacă aceştia au emoţii şi cum le putem recunoaşte.

Ei bine, o echipă de cercetători a dezvoltat un studiu prin care a încercat să răspundă la aceste întrebări, şi chiar dacă acestea sunt destul de complexe, rezultatele obţinute ne pot ajuta să înţelegem puţin mai bine ce simt şi cum se exprimă caii.

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Mare Britanie, au descoperit că şi caii se folosesc de muşchii de pe cap pentru a forma expresii faciale foarte dinamice. Aceste expresii sunt uneori aproape identice cu cele folosite de oameni.

În cazul cailor, în diferite situaţii sociale, aceştia se folosesc în principal de aproximativ 15 muşchi diferiţi din zona buzelor, a nărilor, a ochilor şi a urechilor pentru a comunica diverse informaţii celorlalţi cai sau chiar oamenilor.

 

În continuare am să vă prezint câteva dintre cele mai comune mişcări ale muşchilor de pe faţa şi emoţiile pe care le pot trăi.

 

Ridicarea sprâncenei interioare – caii tind să îşi ridice sprânceana interioară în situaţii emoţional negative ca o expresie a tristeţii sau a fricii. La fel se poate întâmpla şi în cazul oamenilor sau a câinilor pentru a-şi exprima surprinderea, tristeţea sau frica.

Un alt mod pentru a-şi exprima frica este ridicarea buzei superioare combinat cu lărgirea ochilor ce duce la apariţia albului în jurul ochilor. Lărgirea ochilor este şi la oameni un semn asociat cu frica.

O expresie facială pentru a exprima submisivitatea este atunci când calul îşi trage colţul buzelor în spate. Acest gest este prezent cu aceeaşi funcţie şi la primate şi câini.

 

 

Un aspect important subliniat de cercetători este lipsa studiilor şi a cunoştinţelor legate de expresiile faciale la cai care să indice stări emoţionale pozitive.

Tocmai de asta, cred că astfel de studii, care ne pot ajuta să înţelegem mai bine cum se simt animalele din jurul nostru sunt extrem de importante. Doar aşa ne putem asigura că facem tot posibilul pentru a oferi animalelor o calitate ridicată a vieţii.

 

cal1.jpg?resize=960%2C633

 

 

Source

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.