Jump to content

Spania activează articolul 155 pentru a prelua controlul asupra Cataloniei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Mariano Rajoy în Parlamentul de la Madrid, 18 octombrie 2017.

 

 

 

 

Spania ia măsuri dure împotriva Cataloniei, care vrea să își declare independența. Într-o reuniune extraordinară, Guvernul de la Madrid a decis sâmbătă activarea articolului 155 din Constituție. Acesta spune că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni. Anunțul a fost făcut de premierul Mariano Rajoy.

 

Reuniunea Executivului de la Madrid a avut loc la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, în care votanții s-au pronunțat pentru declararea independenței. Autoritățile spaniole nu recunosc rezultatele scrutinului.

 

Șeful Executivului spaniol a decis ca atribuțiile administrației catalane să fie transferate guvernului de la Madrid. În consecință, Guvernul catalan ar putea fi dizolvat, pentru ca în urmatoarele 6 luni să fie organizate alegeri în Catalonia, a precizat Mariano Rajoy, citat de Reuters.

 

"Articolul 155 este constituţional. Se aplică doar în circumstanţe excepţionale. În această ocazie nu s-a putut şi aplicăm articolul 155 pentru că niciun Guvern din nicio ţară democratică nu poate accepta să se încalce legeaşi să se impună şi alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus în aplicare acest articol", a spus Rajoy.

 

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

 

Măsurile care vor fi solicitate Senatului sunt următoarele: "încheierea mandatului preşedintelui regiunii, a vicepreşedintelui şi a consilierilor." "Ministerele îşi vor asuma responsabilitatea", a adăugat Rajoy. 

 

 

SURSE: RFIHotNewsGândulRadio Europa Liberă.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.