Jump to content

De ce au ajuns mamiferele monogame


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Potrivit ultimelor studii monogamia joaca un rol foarte important pentru siguranta mamiferelor. Totusi nu s-a descoperit inca de ce este ea prezenta si la om.

Conform unui nou studiu, se pare ca primatele de sex masculin au devenit monogame pentru a-si proteja puii de masculii rivali care i-ar fi putut ucide. Cu toate acestea, exista voci care nu sunt de acord cu aceasta constatare si care sustin ca monogamia a evoluat la mamifere pentru ca masculii sa-si poata proteja partenerele. 

O echipa de cercetatori britanici si australieni a realizat un studiu pe 230 de specii de primate ce au trait de-a lungul a 75 de milioane de ani si a descoperit ca pericolul pruncuciderii, in special uciderea puilor de catre masculi neinruditi, a determinat aparitia monogamiei.

vi0780.jpg

Astfel, cercetatorii au examinat prevalenta pruncuciderii la diferite specii de primate de-a lungul timpului si au constatat legaturi importante intre aceasta amenintare si debutul monogamiei. In ciuda acestui fapt, un alt studiu recentsugereaza ca monogamia este posibil sa fi evoluat pentru a proteja femelele impotriva concurentei din partea altor femele.

Nici unul dintre aceste studii, insa, nu a incercat sa explice monogamia la oameni. "Suntem prudenti in a face oriceafirmatie clara despre monogamia la om," a declarat Tim Clutton-Brock, cercetator la Universitatea din Cambridge,adaugând ca atunci cand vine vorba de monogamie, "oamenii sunt in mod evident fantastic de variabili."

 

source: click

 
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.