Jump to content

Cinci boli care pot fi transmise de animalul de companie şi cum puteţi să le evitaţi


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Cinci boli care pot fi transmise de animalul de companie si cum  puteti sa le evitati

 

 

 

 

 

Unele boli transmise de animalele de companie pot sa ne afecteze serios sanatatea. Jean Marc-Dupuis ne invata cum sa depistam bolile la animale , cum sa le tratam si cum sa ne protejam de contractarea lor.


Jean Marc- Dupuis, inteligentul gestionar al site-ului Sante Nature Innovation, ne ofera din nou sfaturi pertinente pentru a trai bine in cotidian, cu un material publicat pe 30.10.2017: “5 maladies transmises par votre animal de compagnie (et comment vous en proteger)”.

 

In afara de placeri, ce riscuri presupune o viata impartita cu un animal de companie ? Despre beneficiile acestei vieti, care sa ne aduca natura in fata, stim destule : o stare de sanatate mai buna ( mai ales din cauza evitarii izolarii), diminuarea stresului, o inima mai sanatoasa si o conditie fizica mai buna , obtinute mai ales prin plimbarea frecventa a cainelui.


Din pacate, minunatul animal de companie poate fi si un focar de boli, unele mortale. Aceste boli, transmise de animalele de companie, poarta si un nume : “boli zoonotice”.

 

Cinci dintre ele sunt de luat in consideratie .
 
Toxoplasmoza

Este o boala care priveste in special stapanii de pisici. Numele bolii vine de la parazitul care o declanseaza : “Toxoplasma gondii”.


Boala este periculoasa mai ales pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit. Ele risca sa aiba crize convulsive sau infectii severe ale sistemului nervos (encefalite).


O mare grija trebuie sa aiba femeile insarcinate : in 30% din cazuri toxoplasmoza se transmite la fetus. Acest lucru poate provoca nasteri premature si maladii congenitale

(infectii ale ochilor , pierderea vederii, pierderea auzului sau retard mental).


Pisica este o gazda buna in care acest parazit se poate reproduce. El invadeaza corpul pisicii fie prin carnea contaminata fie in urma vanarii de pasari , soareci sau sobolani care sunt deja contaminati. De asemenea pisica poate ingera parazitul  eliminat prin excrementele altor animale care sunt deja contaminate.


Problema este ca poti fi contaminat de acest parazit si daca respiri praful care a intrat in contact cu excrementele de pisica infectata. Iata de ce, atunci cand ii arunci mizeriile ,este bine sa-ti protejezi ochii cu ochelari de protectie iar gura si nasul cu o masca contra prafului.


Este bine ca pisica care traieste in apartament sa nu manance niciodata carne cruda. Riscurile de imbolnavire se vor diminua considerabil.
 
Salmoneloza
De cele mai multe ori salmoneloza se ia prin mancarea contaminata . Dar si animalele pot transmite boala . Mai ales : broasca testoasa, soparla, cainele, pisica, pasarile si caii. Salmoneloza provoaca deshidratare, diaree, febra si crampe abdominale , timp de o saptamana.


Daca banuiti ca animalul dumneavostra este contaminat, contactati un veterinar pentru a-i face un test de salmoneloza. In acest caz cel mai sigur este sa va spalati pe maini dupa ce ati mangaiat animalul.
 
Clamidioza aviara
Aceasta infectie se ia fara contact direct, prin simpla inspiratie de particule care provin de la excrementele de pasari. Cele mai multe pasari domestice sunt susceptibile de a fi contaminate : papagali, porumbei, etc.


Daca ati contractat boala veti resimti dureri musculare, frisoane si veti avea febra. Pentru a evita contaminarea trebuie sa spalati regulat colivia sau casuta pasarii , protejand ochii , gura si nasul.


Daca banuiti ca pasarea are clamidioza aviara mergeti la medicul veterinar.
 
Boala “zgarieturii de pisica”
Puricii pot transmite aceasta boala “vizitand” mai multe pisici (dintre care unele contaminate). La om ea se transmite prin zgarietura sau muscatura de pisica. 


Bola debuteaza imitand simptomele de gripa. Dar, se pot produce complicatii grave : pot fi afectate valvele, esentiale pentru bataile inimii.


Pentru a reduce riscurile de imbolnavire aveti grija ca pisica sa nu aiba purici. Exista un procedeu simplu : amestecati 5 picaturi de ulei esential de lavanda cu 3 linguri de apa si aplicati aceasta solutie pe zgarda pisicii.


Evitati sa va jucati cu pisica care este obisnuita sa zgarie. Daca sunteti zgariat, spalati-va imediat cu apa si sapun.
 
Viermii rotunzi
Puii de caine si de pisica transmit adesea larve si oua de viermi rotunzi care sunt in excrementele lor.


De obicei, infectiile provocate de viermii rotunzi nu sunt grave. Dar, la unele persoane, pot provoca mari pagube afectand ochii si nervii. De aceea este important sa scapati puii de caine si de pisica de acesti viermi rotunzi.Fie ca trebuie sa-i duceti la veterinar , fie ca trebuie sa apelati la anumite medicamente vermifuge bazate pe plante. Sunt eficiente, de asemenea , usturoiul si cuisoarele. Dupa ce le maruntiti trebuie sa i le dati puiului de animal cu apa sau cu mancare .
 

 

SURSĂ: manager.ro.

Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to Cinci boli care pot fi transmise de animalul de companie şi cum puteţi să le evitaţi
  • Alexandra ToV locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.