Jump to content

Tăriceanu, mesaj pentru protestari: "Corupţia poate să ucidă chiar pe cei care strigă sloganurile astea"


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

tariceanu

 

 

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis duminică un mesaj protestatarilor în care i-a rugat ca, în afară de informaţiile pe care le preiau de pe reţelele de socializare, să facă un efort să citească proiectul de modificare a legilor justiţiei.

 

“Pentru cei care protestează, eu am un mesaj. Am rugămintea (...) ca cei care protestează, în afară de reţelele de socializare de unde preiau de foarte multe ori informaţii care nu sunt controlate şi verificate, să facă un efort să se informeze, să citească legile justiţiei, să vadă care sunt modificările pe care dorim să le facem, care urmăresc un singur scop - consolidarea statului de drept, consolidarea independenţei magistraţilor, în aşa fel încât (...) să nu mai putem vorbi, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, de dosare care sunt politice, de justiţie selectivă, de abuzuri şi excese care au afectat oameni şi vieţi, să nu ne mai trezim în situaţia în care oameni care sunt condamnaţi în România îşi găsesc dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la România TV, potrivit Agerpres.

 

Potrivit preşedintelui Senatului, “România este a treia ţară, după Rusia şi Turcia, în privinţa proceselor pierdute la CEDO”. “Este o stare pe care nu putem să o acceptăm să se perpetueze şi acesta este motivul pentru care am hotărât, la nivelul majorităţii, să facem o modificare a legilor justiţiei şi această reformă în justiţie”, a spus Tăriceanu.

 

Referitor la faptul că membri ai opoziţiei i-au cerut demisia, Tăriceanu a spus: “Dacă ei cunosc care sunt regulile în democraţie, probabil că vor să facă un fel de exerciţiu cu care să iasă în evidenţă, dar (...) chiar şi acest exerciţiu, hai să zicem uşor forţat, nu le aduce încredere mai multă din partea electoratului”.

 

Totodată, preşedintele Senatului a criticat declaraţiile politice ale şefilor unor instituţii apolitice. ″În România, în momentul de faţă, există o grupare care, în trecut, căpătase forma unei grupări oculte - astăzi nu mai este o grupare ocultă -, care se luptă din răsputeri pentru a-şi menţine poziţiile, influenţa, pârghiile de putere nelegitime, neconstituţionale. Şi din acest motiv avem o gamă întreagă de manifestări de la cele de stradă până la tot felul de declaraţii politice din partea şefilor unor instituţii care nu sunt politice, dar care văd că fac politică cu foarte multă dăruire”, a mai afirmat Tăriceanu.

 

“Aceste proteste, care la început reprezentau într-un fel ceea ce numim societatea, societatea civilă, în fine, oameni care aveau anumite lucruri cu care nu erau de acord, dar erau apolitice, au devenit, în acest moment, în mod vădit foarte politice. (...) Ele au devenit nişte proteste la care partidele de opoziţie, foarte slab prezente în viaţa publică şi fără să aibă posibilitatea să îşi recapete încrederea, deci pe fondul unui deficit de încredere, caută să se asocieze cu mişcările de stradă pentru a căpăta un plus de credibilitate în revendicările pe care le au”, a declarat Tăriceanu.

 

Potrivit preşedintelui Senatului, în toate ţările, opoziţia îşi doreşte să acceadă la guvernare, dar acest lucru nu se face ca urmare a mişcărilor de stradă.

 

″În toate ţările, opoziţia îşi doreşte să răstoarne majoritatea şi să acceadă ea la guvernare, numai că (...) acest lucru se face, de obicei, pe baza votului cetăţenilor exprimat în alegeri libere, nu ca urmare a mişcărilor de stradă. (...) Dacă opoziţia aşa îşi doreşte să ajungă la putere, nu pot decât să subliniez încă o dată că nu se poate accepta într-o ţară democratică o astfel de formulă”, a spus Tăriceanu.

 

În opinia sa, există “grupuri mai mult sau mai puţin vizibile”, care încearcă să răstoarne actuala majoritate prin “mijloace nedemocratice”.

 

″În felul acesta se confirmă (...) că, după alegerile din decembrie anul trecut, există o serie de (...) grupuri mai mult sau mai puţin vizibile, la vedere, care sunt nemulţumite de rezultatul alegerilor şi care încearcă să răstoarne actuala majoritate printr-o serie de mijloace nedemocratice şi, până la urmă, incorecte. Şi aceasta este (...) sinteza a ceea ce se întâmplă în momentul de faţă prin aceste proteste”, a mai afirmat Tăriceanu.

 

De asemenea, chestionat cu privire la eventualitatea organizării alegerilor anticipate, Tăriceanu a spus că partidele de opoziţie reuşesc “cu chiu, cu vai să reprezinte cam 25% din opţiunile electorale”.

 

“Există vreo minimă bază (...) încât să se justifice în vreun fel alegeri anticipate? (...) Opoziţia sigur că poate să ceară, pentru ca să se facă mai vizibilă, alegeri anticipate”, a precizat Tăriceanu.

 

Întrebat cum comentează solicitarea comunităţii online “Corupţia ucide” privind organizarea alegerilor anticipate, Tăriceanu a răspuns: “Slavă Domnului că în ţara asta mai există şi oameni cu scaun la cap şi nu să facă toţi ceea ce cere Corupţia ucide sau nu ucide. Depinde pe cine ucide, că corupţia poate să ucidă chiar pe cei care strigă sloganurile astea şi care sigur că găsesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minimă experienţă politică şi cunosc regulile democraţiei, nu le iau în seamă”.

Totodată, preşedintele Senatului a comentat recentele proteste care au avut loc la Parlament. “Nu trebuie să ne speriem că un grup de protestatari a venit în faţa Parlamentului cu lozinci (...) Ce s-a întâmplat înăuntru, în Parlament, este o nouă manifestare pe care n-am mai văzut-o în niciun Parlament în Uniunea Europeană, o manifestare care vorbeşte de la sine despre modul în care un fel de partid, (...) creat în eprubetă, mă refer la USR, înţelege să se manifeste în Parlament, dar probabil că, cu timpul, o să-şi dea seama cât de penibili şi de ridicoli sunt în astfel de ipostaze”, a mai afirmat Tăriceanu.

 

Tăriceanu: "Nimeni nu a discutat în arcul guvernamental despre suspendarea preşedintelui Iohannis"

 

“Această chestiune eu am văzut-o numai vânturată în presă. Nimeni n-a discutat în arcul guvernamental şi în majoritate despre suspendarea preşedintelui”, a declarat Tăriceanu. El a precizat că îşi doreşte ca şedinţa de luni a Parlamentului în memoria regelui Mihai, la care va participa şi şeful statului, să fie “un moment de reflecţie”.

 

“Mâine, la Parlament, avem o sesiune specială dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai, şi cel puţin în ceea ce mă priveşte - având în vedere acest moment special şi rolul pe care l-au avut regele şi dinastia în România ca factor apolitic (...), deci o poziţionare deasupra partidelor politice, deasupra disputelor politice (...) - eu aş vrea momentul de mâine, momentul omagial, să ni-l imaginăm ca un imbold şi ca un moment necesar de reflecţie asupra acestor lucruri importante pentru România”, a spus Tăriceanu.

 

Întrebat dacă îl va întâmpina pe şeful statului când acesta va ajunge la Parlament, Tăriceanu a răspuns: “Cred că lucrurile acestea n-au niciun fel de relevanţă în contextul actual”. Totodată, preşedintele Senatului a menţionat că este necesar ca românii să fie uniţi ”în jurul unui obiectiv comun”.

 

“Există (...) aproape o fractură în societate (...) Ceea ce voi urmări în viitor este să încercăm să unim pe toţi românii în jurul unui obiectiv comun. Acest lucru nu înseamnă eventual ca partidele de majoritate şi de opoziţie să se îmbrăţişeze, să se pupe. Nu. Fiecare trebuie să-şi păstreze rolul în democraţie, (...) dar cred că trebuie să convenim asupra unor obiective comune spre binele României şi a cetăţenilor ei. Dacă acest lucru este îmbrăţişat şi de alte persoane, cum ar fi preşedintele României, aştept atunci şi o atitudine (...) Această atitudine nu poate fi nicidecum aceea (...) de a fi într-o poziţie partizană”, a adăugat Tăriceanu.

 

 

SURSE: ProTVDigi24money.roziare.comRevista 22.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.