Jump to content

[13 decembrie] 1642 - descoperirea Noii Zeelande


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru new zealand flag

 

 

 

 

 

Abel Tasman Janszoon (1603-1659), explorator olandez, este cel care a descoperit Tasmania, Noua Zeelanda, Tonga şi Insulele Fidji.

 

Tasman, aflat în serviciul Dutch East India Company, a navigat în 1639 iî „căutare de aur şi argint” în marea de est a Japoniei. 
 
După mai multe misiuni, Tasman a fost însărcinat de către guvernatorul general al Indiilor Olandeze de Est, Anthony van Diemen, la comanda celui mai ambiţios proiect de explorare a emisferei sudice.
 
După ce a acostat la Jakarta la 14 august 1642 cu două nave (Heemskerk şi Zeehaen), Tasman a plecat spre sud, ocolind Australia, care era considerată în acele timpuri ca fiind cel mai sudic teritoriu din Oceanul Indian. La 13 decembrie 1643 a descoperit însă un teritoriu situat mai la sud de Australia. 
 
El l-a numit Staten Land, crezând că face parte din tărâmul Jacob Le Maire, descoperit în 1616 pe coasta statului Chile. 
 
Staten Landt apare pe primele hărţi ale lui Tasman, dar această denumire a fost schimbată de către cartografii olandezi în Nova Zeelandia, după provincia neerlandeză Zeeland. Latinescul Nova Zeelandia devine Nieuw Zeeland în neerlandeză.

 

 

SURSĂ: manager.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.