Jump to content

[15 decembrie] 2000 - închiderea ultimului reactor de la Cernobîl


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru chernobyl

 

 

 

În urmă cu 17 ani, în data de 15 decembrie 2000, Ucraina închidea ultimul reactor nuclear al centralei de la Cernobîl, la mai bine de 14 ani de la producerea accidentului din anul 1986, când reactorul 4 a explodat, cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istoria energeticii atomice.

 

Acesta a explodat în noaptea de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, eliberând emisii de aproximativ 15 ori mai mari decât contaminarea radioactivă provocată de bombele ce au căzut în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

 

Efectele dezastrului s-au reflectat în sutele de mii de cazuri de cancer, după ce foarte mulţi dintre locuitorii din zonă au consumat lapte, legume şi carne, alimente care conţineau cantităţi extrem de mari de radionuclizi. Potrivit datelor oficiale, 31 de persoane au murit imediat ce accidentul a avut loc, iar alte 134 au fost diagnosticate cu sindromul acut de iradiere. Uniunea Cernobîl Ucraina, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Kiev, a estimat că peste 780.000 de persoane au murit din cauza impactului radiaţiilor.

 

Radiaţiile nucleare s-au răspândit pe suprafeţe întinse, ajungând până în Belarus, părţile vestice ale fostei Uniuni Sovietice, Estul Europei, dar şi în unele părţi estice ale Americii de Nord. Oamenii au fost grav afectaţi, cea mai răspândită formă de boală fiind cancerul tiroidian.

 

Nivelul de radionuclizi a depăşit nivelul normal în peste 60 de oraşe şi sate ucrainene, potrivit Comisiei Naţionale de Protecţie împotriva Radiaţiilor. Elementele chimice care ridică probleme, cesiu şi stronţiu, sunt încă prezente în pădurile şi în solul din zonă. 

 

În acel moment, URSS a stopat construirea reactoarelor 5 şi 6, aflate în programul de construcţie.  

 

Cu toate acestea, după colapsul Uniunii Sovietice, Ucraina nu a închis reactoarele imediat. Ceea ce a dus la mai multe accodente. În 1991, un incendiu a izbucnit la reactorul 2, astfel că acesta a fost oprit.

 

După negocieri internaţionale de lungă durată, abia în 1995, guvernul ucrainian a fost de acord să închidă şi reactoarele rămase în funcţiune, în schimbul unui ajutor internaţional de 2,3 miliarde de dolari.

 

Astfel, următorul reactor închis, unitatea 1, a fost scos din uz în 1996, iar ultimul generator atomic a fost oprit în 15 decembrie 2000.

 

 

SURSĂ: Adevărul

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.