Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[1 ianuarie] 1962 - independenţa Samoei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru samoa

 

 

 

 

 

 

Statul Independent Samoa este un stat insular situat în sud-vestul Oceanului Pacific, având o suprafaţă de 2.831 kmp, conform volumului Enciclopedia statelor lumii (Editura Meronia, 2016). Este alcătuit din 11 districte, iar capitala este Apia. Forma de guvernământ este monarhie constituţională. Samoa este membru în Organizaţia Naţiunilor Unite începând din data de 15 decembrie 1976.

 

Limbile oficiale sunt samoana (limbă polineziană din familia de limbi malaezo-polineziene, conform volumului Enciclopedia statelor lumii (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1981) şi engleza. Principalele culte sunt protestantismul şi catolicismul.

 

În capitala Apia, oraş situat pe ţărmul nordic al Insulei Upolu şi întemeiat în prima jumătate a secolului XIX, se află National University of Samoa, Catedrala Catolică, Muzeul Naţional.

 

Dintre cele nouă insule vulcanice, patru sunt locuite: Savaii, Upolu, Apolima, Manono. Relieful este variat, cu munţi, dealuri şi câmpii litorale, iar clima este tropicală. Este o ţară lipsită de resurse minerale, în care pădurea constituie una dintre principalele bogăţii. 

 

Principalele zone sau obiective turistice sunt capitala Apia, cascada Falefa, Insula Savaii (cu vulcani şi cu lacuri în cratere vulcanice, plaje cu nisip fin, păduri tropicale luxuriante) ş.a.

 

Populat de polinezieni în mileniul întâi, arhipelagul Samoa a fost descoperit în anul 1722 de navigatorul olandez Jacob Roggeveen, apoi, în 1768, a fost descris de francezul L.A.de Bougainville. În secolul al XIX-lea, în arhipelagul Samoa au fost întemeiate factorii germane, americane şi britanice, conform volumului Mică enciclopedie de istorie universală (1988). 

 

În urma conferinţei germano-anglo-americane de la Berlin din 29 aprilie-14 iunie 1889 s-a stabilit împărţirea sferelor de influenţă în Samoa. Astfel, la 22 decembrie 1899 insulele Savaii şi Upolu au devenit colonie germană, sub numele de Samoa de Vest. Samoa de Vest a fost ocupată de trupe neozeelandeze în anul 1914. La 17 decembrie 1920 Noua Zeelandă obţine mandat de administrare a fostei colonii germane Samoa de Vest, conform volumului Istoria lumii în date (Editura Enciclopedică Română, Bucureşti, 1972). 

 

La 13 decembrie 1946 Samoa de Vest este declarată teritoriu sub tutela ONU şi dată spre administrare Noii Zeelande, începând din 1947. La 1 octombrie 1959 Samoa de Vest obţine autonomie internă. Printr-un referendum care a avut loc la 10 mai 1961, populaţia s-a pronunţat pentru acordarea independenţei. La 1 ianuarie 1962 Samoa de Vest devine independentă faţă de Noua Zeelandă, fiind primul stat independent din Oceania în cadrul Commonwealth-ului. A intrat, totodată, în vigoare o nouă Constituţie. Şef al statului a devenit, de la 1 ianuarie 1962, regele Malietoa Tanumafili I, care l-a numit ca premier pe Fiame Mata afa Faumuinu Mulinu u II, potrivit aceleiaşi surse.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.