Jump to content

[4 ianuarie] 1948 - independenţa Myanmarului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru myanmar

 

 

 

 

 

Republica Uniunea Myanmar sărbătoreşte la 4 ianuarie Ziua naţională, reprezentând Ziua Independenţei faţă de Marea Britanie. Situată în Asia de sud-est, se învecinează la nord şi nord-est cu China, la est şi sud-est cu Laos şi Thailanda, la vest cu Bangladesh şi India, iar la sud cu Marea Andaman şi Golful Bengal.

 

Are o suprafaţă de 676.578 kmp, fiind a doua ţară ca suprafaţă în Asia de sud-est, după Indonezia. Populaţia numără 51 milioane de locuitori (2014). Există 135 de grupuri etnice recunoscute, iar principalele sunt: birmanezi 68%, shan 9%, karen 7%, rakhine 4%, chinezi 3%, indieni 2%, mon 2%, altele 5%, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

 

Numele oficial al ţării a cunoscut, de-a lungul anilor, numeroase modificări (Birmania, Uniunea Birmana, Republica Socialistă a Uniunii Birmane, Uniunea Myanmar, Republica Uniunea Myanmar). Capitala tării este la Naypyitaw.

 

România şi Birmania au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie la 15 martie 1956, iar la 3 ianuarie 1962 au ridicat nivelul reprezentării lor diplomatice la rang de ambasadă. Până în 1989, au existat mai multe contacte politice la nivel înalt, iar ulterior acestei perioade, contactele politice au avut caracter sporadic. Situaţia a fost similară şi în ceea ce priveşte schimburile economice.

 

Reprezentarea diplomatică şi consulară în Republica Uniunea Myanmar este asigurată de Ambasada României în Thailanda, iar reprezentarea diplomatică şi consulară în România este asigurată de Ambasada Republicii Uniunea Myanmar la Roma. 

 

Între atracţiile turistice din Myanmar se numără grădinile plutitoare. Aflat la altitudinea de 880 m, lacul Inle, al doilea ca mărime din Uniunea Myanmar, având o suprafaţă de 116 kmp, este situat în Podişul Shan. Adâncimea lacului oscilează, în funcţie de sezon, între 1,5 m şi 3,7 m. În zona de ţărm trăiesc în satele plutitoare membrii tribului Intha, descendenţi ai grupării etnice Mon. Aceştia au creat pe suprafaţa lacului grădini plutitoare pe care cultivă tot felul de legume, fructe şi flori. Grădinile plutitoare de pe lac sunt construite din plante împletite şi nămol şi sunt ancorate cu beţe de bambus. O ciudăţenie a localnicilor este pescuitul cu picioarele. Bărbaţii vâslesc cu picioarele, pentru a curăţa locul de pescuit de plantele acvatice, specifică site-ul www.agriculturae.ro.

 

În lacul Inle se află numeroase specii endemice printre care 20 de specii de melci şi nouă specii de peşti nemaiîntâlniţi în alte zone. Un asemenea peşte este fără solzi şi are culoarea albastră-argintie. În zona lacului mai trăiesc mii de păsări sălbatice. Lacul se varsă prin Pilu Nam sau Balu Chaung în partea de sud. Există de asemenea un izvor fierbinte pe malul de nord-vest al lacului.

 

Cei 70 mii de locuitori, din zona lacului, sunt de religie budistă şi locuiesc în patru oraşe şi numeroase sate situate chiar pe lac, în case simple de lemn şi bambus şi sunt în majoritate fermieri. Deplasarea se face cu ajutorul ambarcaţiunilor de mici dimensiuni sau al bărcilor dotate cu motoare diesel cu un singur cilindru.

 

Turiştilor li se oferă o mâncare populară locală preparată din orez fermentat, peşte şi cartofi, care se frământă şi apoi se prăjeşte.

 

În zonă se cultivă orez pe suprafeţe destul de mari. Bunurile meşteşugăreşti sunt o sursă pentru comerţ, mai ales instrumentele muzicale, sculpturile, produsele textile, ţigările din foi. 

 

În perioada septembrie-octombrie are loc phaung daw, un festival religios ce durează trei săptămâni. Locuitorii îmbracă haine ţesute manual şi participă la numeroase curse de bărci tradiţionale. Fermele plutitoare din lacul Inle au condus la o dezvoltare a infrastructurii turistice.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.