Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[5 ianuarie] 1716 - instaurarea regimului fanariot în Ţara Românească


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Fișier:NicolaeMavrocordat.gif - Wikipedia

La data de 5 ianuarie 1716, Nicolae Mavrocordat este numit domn al Munteniei şi odată cu aceasta este instaurat regimul fanariot și în Țara Românească.

 

Astfel, după uciderea de către turci a lui Ștefan Cantacuzino, ultimul domn pământean, la conducerea ţării va veni Nicolae Mavrocordat, pus de către turci şi la conducerea Moldovei între anii 1711-1716. Prin introducerea regimului fanariot în Ţara Românească, Poarta otomană urmărea consolidarea controlului în această zonă, în condiţiile în care în Transilvania se instaurase stăpânirea habsburgică, iar Rusia era deja un factor de putere în această regiune.

 

Odată cu începutul domniilor fanariote, se va desființa dreptul românilor de a-şi alege domnitori, deoarece ei sunt numiţi acum de către sultan şi consideraţi înalţi dregători ai Porţii Otomane. Domniile fanariote erau astfel de scurtă durată, iar în răstimpul celor 100 de ani de regim fanariot au existat nu mai puţin de 40 de domnii în Muntenia şi 36 în Moldova.

 

Privită în ansamblul ei, epoca fanariotă este considerată una de decădere accentuată a țărilor române, deoarece domnii ajung simpli funcţionari ai sultanului, care sunt interesați doar de dobândirea de mari averi într-un timp scurt, pe când poporul trebuie să facă față fiscalității din ce în ce mai accentuate.

 

 

SURSĂ: Marian Cojanu.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.