Jump to content

[6 ianuarie] 1412 - naşterea Ioanei d'Arc


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru joan of arc

 

 

 

 

 

 

O personalitate emblematică a Franţei, Ioana d’Arc s-a născut la Domremy, într-o familie modestă, pe 6 ianuarie 1412. A fost cea mai mică dintre fraţii ei.


Când avea 13 ani, a mărturisit că a auzit o voce divină care i-a şoptit: „Ioana, vino în ajutorul regelui Franţei şi îi vei reda regatul”. Ioana decide să asculte „vocile”, auzite doar de ea, după ce este martoră la violarea şi uciderea surorii ei, Catherine, de către soldaţii englezi.


La 16 ani, pleacă spre Chinon, către rege, cu o mică escortă. Ajunsă la destinaţia dorită, a fost interogată, timp de trei săptămâni, de teologi şi clerici care doreau să descopere dacă spune adevărul.


Ioana spulberă orice îndoială, când moaşele confirmă că este virgină, după cum pretindea. „Dată fiind necesitatea, regele putea foarte bine să fie ajutat de ea”, au concluzionat teologii şi clericii.


Convinge şefii militari francezi să ordone asaltul unei noi fortificaţii, care stopa accesul pe podul Loarei. Se înregistrează un succes pentru Franţa. După ce participă la o serie de lupte fără glorie, este făcută prizonieră de către un cavaler burgund şi vândută regelui Angliei, care o închide la Rouen.


La 30 mai 1431, este arsă pe rug, în piaţa din Rouen, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea. De-a lungul anilor, Ioana d’Arc a inspirat numeroase legende şi cântece.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.