Jump to content

[7 ianuarie] 1958 - moartea lui Petru Groza


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://s1.ziareromania.ro/?mmid=c982abacd1308ed51

 

 

 

 

 

La data de 7 ianuarie 1958 a încetat din viaţă Petru Groza, şef al Consiliului de Miniștri în primele guverne comuniste ale României dintre anii 1945-1952 și preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale între 1952 şi 1958.

 

Sub guvernarea sa a avut loc instaurarea regimului comunist în România, el fiind de altfel cel care în decembrie 1947, împreună cu Gheorghe Gheorghiu Dej, a cerut în mod imperativ regelui Mihai să abdice și să părăsească țara.

 

Născut în localitatea Băcia, jud. Hunedoara, Petru Groza a urmat clasele primare în localitatea natală, iar cele secundare la Lugoj și Orăștie, studiind apoi la Facultatea de Drept din Budapesta, Facultatea de Științe Economice din Berlin și Facultatea Economie Politică din Leipzig.

 

Cariera politică o începe în Partidul Național Român, unde va fi alături de liderii mișcării naționale a românilor din Ardeal și anume Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiș și Iuliu Maniu.

 

Va participa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 în calitate de delegat, iar din 1920 se va înscrie în Partidul Poporului, al lui Alexandru Averescu.

 

Însă dezamăgit de viața politică internă, în anul 1920 pleacă la Deva, pentru a se dedica afacerilor și revine pe scena politică abia în 1933, când fondează formațiunea numită Frontul Plugarilor.

 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, ca și președinte al coaliției politice de stânga numită Frontul Național Democrat, Petru Groza a pornit o vehementă campanie împotriva partidelor istorice. Acest lucru a determinat pe liderii de la Moscova, cât și comuniștii autohtoni, să-l considere omul potrivit pentru instaurarea regimului comunist în România.

 

Astfel după venirea la București a lui Andrei Vîșinski, trimisul special al lui Stalin, regelui Mihai i-a fost impusă desemnarea lui Petru Groza ca şef al primului guvern comunist din România.

 

Sub guvernarea lui Petru Groza autoritățile comuniste au început să impună modelul stalinist de organizare și conducere a societății, care va face din România, statul cu cel mai puternic regim totalitar din Europa și din lume.

 

 

SURSĂ: Marian Cojanu.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.