Jump to content

[8 ianuarie] 1642 - moartea lui Galileo Galilei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru galileo galilei

 

 

 

 

 

Galileo se născuse la 15 februarie 1564, la Pisa, dar când a împlinit 8 ani s-a mutat cu familia la Florenţa. S-a dedicat studiului matematicii şi fizicii, iar în 1586 a construit o „balanţă hidrostatică” pentru determinarea greutăţii specifice a unui corp. În 1589 a fost numit la conducerea catedrei de Matematică a Universităţii din Pisa, perioadă în care a studiat căderea corpurilor, publicând lucrarea „De Motu” („Despre mişcare”).


În 1593, lui Galilei i s-a oferit catedra de Matematică, Geometrie şi Astronomie a Universităţii din Padova, iar în 1609 a publicat lucrarea „Nuova astronomia” („Astronomia nouă”), care conţinea primele două legi ale mişcării planetelor. După 1610, Galilei a început să susțină teoria lui Copernic, că Soarele, şi nu Pământul, se află în centrul Universului, fiind judecat în 1633 de Inchiziție, ameninţat cu tortura şi umilit.


Se spune că, silit să se dezică de această teorie, Galileo ar fi pronunţat celebrele cuvinte ”Eppur si muove” (”Şi totuşi se mişcă”). Galileo, care şi-a petrecut restul vieţii în arest la domiciliu, a murit la 8 ianuarie 1642, la 78 de ani.

 

 

SURSĂ: Libertatea.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.