Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[18 ianuarie] 1778 - descoperirea Hawaiiului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru james cook

 

 

 

 

 

Născut pe 27 octombrie 1728, într-o familie de origine modestă, James Cook este considerat cel mai mare navigator englez, fiind preţuit şi pentru meritele sale ca explorator şi cartograf. Cook a efectuat trei călătorii în Pacific, fiind primul european ce a atins coasta estică a Australiei, insulele Hawaii şi primul care a cartografiat ţărmurile Noii Zeelande. Cariera sa a început în adolescenţă, când s-a angajat ca mus pe o corabie comercială. La 27 de ani, se înrolează în Marina Regală şi participă, în calitate de combatant, la Războiul de Şapte Ani, remarcându-se la asediul Québecului, stăpânit de francezi.

 

Din această perioadă datează şi primele sale încercari de cartografiere a cursului fluviului Saint Lawrence, încercări care s-au dovedit de mare folos armatei engleze şi l-au adus pe tânărul Cook în atenţia Amiralităţii şi Societăţii Regale. Convinşi de calităţile sale, înalţii demnitari englezi i-au încredinţat comanda navei HM Endeavour, cu care, în 1766, Cook pleacă în prima dintre călătoriile ce-i vor aduce gloria.

 

Cook se remarca acum prin acurateţea hărţilor întocmite şi prin priceperea ca navigator, nu în ultimul rând prin temeritatea ca explorator, atunci când se lansează în cercetarea marilor Antarctice şi a Marii Bariere de Corali. Adulat de oamenii săi, Cook a ştiut să îşi impună voinţa unor echipaje adesea indisciplinate, aducându-şi întotdeauna cu bine mateloţii acasă. La 18 ianuarie 1778, Cook este primul european ce pune piciorul pe insulele Hawaii, pe care le considera „paradisul pe pamant”, numindu-le „Insulele Sandwich”, în cinstea primului Lord al Amiralităţii, Sandwich.

 

Revenit în Hawaii peste un an, atras de frumuseţea locurilor, Cook împarte destinul tragic cu un alt navigator de excepţie, portughezul Magellan, fiind ucis, la 14 februarie 1779, într-o confruntare cu localnicii.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.