Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[18 ianuarie] 1689 - naşterea lui Montesquieu


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Montesquieu - Spirit of Laws — Parisology

 

 

Pe data de 18 ianuarie 1689 se năştea Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor, filosof şi, totodată, una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez.


Opera sa majoră, “Scrisori persane” (1721), „profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei“, s-a bucurat de un succes imens și imediat. Cartea este concepută sub forma unei colecții de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de călători în Persia și de prietenii acestora din Europa. Aici, autorul a satirizat și a criticat instituțiile franceze.


Una din teoriile de căpătâi ale sciitorului francez, expusă în opera “Spiritul legilor”, este cea a separării puterilor în stat, conform căreia puterile guvernului trebuie separate și echilibrate pentru a garanta libertatea individului. Cartea își păstrează și în prezent importanța istorică, fiind una dintre operele care au influențat decisiv elaborarea Constituției Statelor Unite ale Americii, care, la rândul său, a influențat esențial scrierea a numeroase constituții din multe state ale lumii.

 

 

SURSĂ: Ana Birchall.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.