Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[22 ianuarie] 1927 - primul comentariu al unui meci de fotbal


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru teddy wakelam

 

 

 

 

 

În urmă cu 91 de ani, pe 22 ianuarie 1927, englezii aveau parte de prima transmisie radiofonică a unui meci de fotbal.


Astăzi, aproape toate meciurile de fotbal pot fi urmărite la televizor sau pe internet cu ajutorul streamurilor. Lucrurile stăteau altfel în urmă cu aproape 90 de ani în urmă. Pentru a-şi urmări favoriţii, suporterii erau nevoiţi să meargă pe stadion. Asta până pe 22 ianuarie 1927.

 

BBC a simţit că fotbalul avea nevoie de o idee revoluţionară şi aceea era de a transmite meciurile de fotbal, în direct, la radio. Arsenal primea vizita celor de la Sheffield United pe Highbury. La masa presei, cu această ocazie, şi-a făcut apariţia Teddy Wakelam, angajat al radioului din Londra.

 

Producătorul Lance Sieveking a venit cu ideea ca Wakelam să-i roage pe cei care ascultă meciul să împartă o foaie de hârtie în opt pătrate, pentru a "vizualiza" mai uşor meciul. Cu doar câteva zile înaintea meciului, într-unul din ziare a apărut un carton pentru a-i ajuta pe microbişti. Astfel, în lumea suporterilor a început să fie utilizată tot mai des sintagma "înapoi la primul pătrat".

 

Meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1, însă comentariul audio s-a pierdut de-a lungul timpului. Cu toatea astea, mai multe comentarii din anii '30 care au fost descoperite în arhivele BBC au păstrat forma "pătratului" consacrată de Teddy Wakelam. Până la finalul anului 1927, BBC a transmis mai multe competiţii sportive în direct, printre acestea fiind finala Cupei Angliei sau meciuri de tenis de la Wimbledon.

 

Şase ani mai târziu, românii au putut să asculte primul meci de fotbal transmis la radio în România. Tricolorii învingeau echipa naţională a Iugoslaviei, scor 5-0, în Cupa Balcanică, iar partida era transmisă în comentariul lui Radu Vasilescu, ginerele lui Liviu Rebreanu.

 

 

SURSĂ: Fanatik.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.