Jump to content

[24 ianuarie] 1458 - alegerea lui Matei Corvin ca rege al Ungariei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://www.istorie-pe-scurt.ro/wp-content/uploads/2015/04/matei-corvin.jpg

 

Unul dintre cei mai faimoşi dar şi mai controversaţi suverani medievali din estul Europei a fost Matei Corvin. Al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, el a venit pe lume în 1443, la Cluj, mama sa, Elizabetha Szilagy provenind din mica nobilime ardeleană. Moartea neaşteptată a lui Iancu de Hunedoara a provocat un vid de putere în Ungaria, pe care oligarhia maghiară a încercat să-l umple urcându-l pe tron pe Ladislau Postumul, un tânăr lipsit de experienţă politică, simplă unealtă în mâinile marilor familii nobiliare.

 

La îndemnul acestora, Ladislau, fiul cel mare al lui Iancu, a fost decapitat iar mezinul, Matei, aruncat în închisoare. Curând însă a izbucnit războiul civil, Elizabetha, văduva lui Iancu, dovedindu-se o veritabilă „doamnă de fier” şi reuşind să zdrobească rezistenţa marii nobilimi.

 

Sub presiunea armatelor fidele cauzei Corvinilor, adunate la Buda, Dieta maghiară a fost nevoită să-l propună rege pe Matei, care a fost de îndată răscumpărat şi adus de la Praga unde se afla în prizonierat. Deşi era încă un adolescent când a ajuns rege, la 24 ianuarie 1458, Matei Corvin va fi unul dintre cei mai străluciţi regi ai Ungariei, umanist desăvârşit şi sprijinitor al culturii şi ştiinţei, patron generos al artiştilor.

 

Şi pe plan militar performanţele sale au fost la fel de mari, Matei Corvin extinzând graniţele stăpânirii sale din sud-estul Germaniei până în Dalmaţia şi de la hotarul cu Polonia până la cel cu Bulgaria, suferind însă o umilitoare înfrângere la Baia, în 1467, din partea lui Ştefan cel Mare. S-a vehiculat multa vreme ipoteza ca regele, mort la nici 50 de ani, ar fi fost ucis de nobilimea maghiară; de fapt, moartea lui a fost accidentală: medicii vremii l-au tratat cu substanţe conţinând plumb, după uzanţele vremii, pentru a-l vindeca de reumatism, dar nu au făcut altceva decât să-l otrăvească, puţin câte puţin...

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.