Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[26 ianuarie] 1699 - Tratatul de la Karlowitz


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru karlowitz treaty

 

 

 

 

Tratatul de la Karlowitz sau de la Carloviţa a fost semnat la 26 ianuarie 1699 în localitatea Carloviţa (în sârbă Sremski Karlovci, în germană Karlowitz) din Voivodina, la sfârşitul războiului austriaco-otoman (1683-1697), în care otomanii au fost învinşi.
 

După două luni de negocieri între Imperiul Otoman, pe de o parte, şi, pe de alta parte, Liga Sfântă, o coaliţie formată din mai multe puteri europene incluzând Casa de Habsburg, Uniunea Polono-Lituaniană, Transilvania, Republica Veneţiană şi Imperiul Rus, tratatul de pace a fost semnat la 26 ianuarie 1699. Otomanii au cedat Austriei cea mai mare parte a teritoriului Ungariei şi Slavonia, iar Podolia a revenit Poloniei. 

 

Simultan au renunţat la vasalitatea Transilvaniei, transferată Habsburgilor. Au cedat, de asemenea, către Veneţia, teritorii dalmaţiene şi peninsula Peloponez, pe care însă otomanii au recuperat-o prin tratatul de pace de la Passarowitz din 1718. Simultan au renunţat la vasalitatea republicii Raguzane, transferată Veneţiei.

 

Tratatul de la Karlowitz a marcat începutul declinului Imperiului Otoman în Europa de Est şi a stabilit monarhia habsburgică ca putere dominantă în Europa Centrală.

 

 

SURSĂ: Bună Ziua Iaşi.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.