Jump to content

Urstii polari sunt pe cale de disparitie


MaryMihai10RPG2
 Share

Recommended Posts

Ursii polari sunt in pericol de disparitie, din cauza schimbarilor climatice care le afecteaza incet, dar sigur habitatul.

Ursii polari se indreapta cu pasi mici spre extinctie, avertizeaza oamenii de stiinta, care au studiat mai multi ursi, pe o perioada de 3 ani.

Animalele se confrunta cu mai multe obstacole din cauza incalzirii globale, cea mai importanta fiind lipsa hranei, noteaza The Guardian.

Noua cercetare scoate la iveala faptul ca metabolismul ursilor este mult mai rapid decat se credea anterior. Asta inseamna ca au nevoie de mai multa prada, in special foci, pentru a-si satisface nevoile de hrana.

Studiul a fost efectuat asupra a noua ursi polari, fiind realizat de Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite si Universitatea California, din Santa Cruz, si a scos la iveala ca animalele au nevoie de cel putin un adult sau trei pui de foca, o data la 10 zile, pentru a supravietui.

Cinci din cei noua ursi polari nu s-au putut hrani in perioada studiului, ceea ce a dus la o scadere in greutate dramatica pentru pradatorii polari. Cel putin 20 de kilograme in minus, au precizat cercetatorii.

"Am descoperit un stil de viata tipic foametei - daca nu pot gasi foci sa se hraneasca, efectele asupra lor (ursilor - n.red.) sunt dramatice", a spus Anthony Pagano, biolog si cel care a condus studiul, care a fost publicat in revista Science.

"Am fost surprinsi sa vedem asemenea schimbari in greutatea lor, intr-o perioada in care ar trebui sa se aprovizioneze suficient cat sa ii mentina tot anul. Acest studiu, dar si altele, sugereaza ca ursii polari nu mai sunt capabili sa isi satisfaca nevoile, asa cum o faceau odata", a mai spus Pagano.

Echipa a studiat ursii din 2014 in 2016, in fiecare aprilie, in marea Beaufort, aflata la marginea Oceanului Arctic, in apropiere de Alaska. Le-au pus zgarzi cu GPS si camere video, pentru a le monitoriza nivelele de activitate si, de asemenea, le-au luat mostre de sange.

Zona arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat media globala, astfel ca gheata se topeste intr-un ritm alarmant. Ursii polari se bazeaza pe gheata din ape atunci cand vaneaza, ori daca aceasta se topeste, ei sunt fortati sa intre in orasele din apropiere si sa caute prin gunoaie ceva de mancare.

"Ursii se confrunta cu doua alegeri: fie vin pe pamant si rascolesc prin gunoaie, in cautarea hranei, fie plutesc pe bucatile de gheata ramase, in larg, unde nu prea se gaseste hrana pentru ei. Vom vedea din ce in ce mai multi ursi infometati, pe pamant, unde vor avea probleme daca interactioneaza cu oamenii", mai avertizeaza cercetatorii.

De altfel, problema pusa de cercetatori nu este una noua. In urma cu o luna, un fotograf de la National Geographic a surprins intr-o filmare un urs polar infometat, in timp ce era intr-o expeditie in Insulele Baffin. Imaginile sunt emotionante:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.