Jump to content

[11 februarie] 1990 - eliberarea lui Nelson Mandela


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru nelson mandela 11 february 1990

 

 

 

 

 

La data de 11 februarie 1990, Nelson Mandela, lider al mişcării împotriva apartheidului din Africa de Sud, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani de detenţie.


În 1989, Frederik Willem de Klerk a devenit preşedinte al Africii de Sud şi a militat la rândul său pentru desfiinţarea apartheidului. De Klerk a ridicat interdicţia instituită faţă de Congresul Naţional African, a suspendat execuţiile şi, în februarie 1990, a ordonat eliberarea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
 
Mandela şi-a ispăşit prima parte din pedeapsă la Robben Island, într-o celulă formată doar dintr-un sac de dormit şi o găleată. La începutul detenţiei, avea dreptul la o scrisoare o dată la şase luni. De la Robben Island, a fost mutat la închisoarea Pollsmoor, din Capetown, unde a stat patru ani, urmând să fie eliberat din închisoarea Victor Verster, în 1990.

 

În timpul celor 27 de ani de închisoare, Mandela a primit din partea guvernului numeroase oferte de a fi eliberat, fiind însă condiţionat să nu mai militeze pentru drepturile persoanelor de culoare şi pentru egalitatea rasială. A refuzat aceste oferte, iar după eliberare, şi-a continuat cauza.


Chiar şi după ce s-a retras din politică, la vârsta de 80 de ani, Mandela a continuat să se implice în diverse campanii umanitare. A fost un politician şi un activist foarte popular, fiind numit de sud-africani „părintele naţiunii”, potrivit Wikipedia.
 
La vârsta de 95 de ani, Nelson Mandela a încetat din viaţă, după o lungă luptă cu infecţiile respiratorii.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.